Selecteer livestream

 • Belgium
 • Zweden
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Finland
 • Engeland
 • Frankrijk
 • Ireland
 • Denmark
 • Singapore
 • Mauritius
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • Duitsland (RSV)
 • Belgium
 • Zweden
 • Duitsland
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Finland
 • Engeland
 • Frankrijk
 • Ireland
 • Denmark
 • Singapore
 • Mauritius
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • Duitsland (RSV)
 • USA

Beelden

Beelden

Axevalla - 23 mei

Voorbeschouwing Axevalla - donderdag 23 mei 2019 - Start 18:20


RACE 1, bandenstart

We beginnen met een beginnerskoers en hier heeft trainer Eric Martinsson in de vorm van Bar Shooting Star (3) en Who Knows (11) twee paarden aan de start. De trainer zelf geeft aan dat laatstgenoemde verreweg de beste winkans heeft van de twee, maar hij waarschuwt tevens voor haar wat eigenzinnige, driftige karakter. Wanneer ze haar beste beentje voorzet dan heeft ze ondanks dit startnummer een topkans, maar vanaf dit lastige startnummer zou ze ook zomaar kunnen springen. Bar Shooting Star (3) is een stuk betrouwbaarder en vanaf dit nummer is zij de favoriet om aanvankelijk de kop te nemen. Net als laatst komt ze rondom zonder ijzers aan de start en een plaatskans lijkt me de meest realistische inschatting van haar mogelijkheden, maar in zo'n ongeroutineerd veld valt een overwinning ook niet geheel uit te vlakken. Teton Nikkis Man (2) liep laatst een keurige kwalificatieproef en hier maakt hij bij zijn koersdebuut op zijn minst een prima kans op een trio-klassering. Gino (7) trof bij zijn debuut, eind maart, ook al het springspår vanuit het band, maar toen bleek hij lang niet snel genoeg om hiervan te kunnen profiteren. De koppositie zal hij hier normaal gesproken dus niet gaan pakken, maar bij zijn debuut liet hij in ieder geval een sterke slotfase zien. Nymo (1) debuteerde laatst vanaf het lastige startnummer 11. Vanaf dit ideale startnummer zou hij een plaatskans kunnen hebben.


Plaats 1: Who Knows (11)
Plaats 2: Teton Nikkis Man (2)
Plaats 3: Bar Shooting Star (3)
Plaats 4: Gino (7)

 

RACE 2, monté, bandenstart

Conway Streamline (1) debuteert hier in het montégenre, maar laatst was hij in ieder geval o.k. in een kwalificatieproef onder het zadel. Hij wordt gereden door Sofia Adolfsson, de regerend monté-kampioen in Zweden, en normaal gesproken zal hij hier de kop gaan nemen. Dan moet de rest van goeden huize komen om hem nog te achterhalen. Als één paard dat zou kunnen, dan is dat Dalforno (5). Bij zijn voorlaatste start maakte hij zijn monté-debuut en toen vermorzelde hij zijn tegenstanders. Hij wordt nu wel gereden door een andere rijdster, maar Jennifer L Oscarsson behoort óók tot de betere monté-rijdsters. Västerbo Cheers (8) maakt ook al zijn monté-debuut en hij treft hier het gunstige springspår (nummer 6 in het tweede band), waardoor hij direct een gunstige uitgangspositie zou kunnen vinden. Tyra I.H. (4) debuteerde op 19 april onder het zadel, waar ze kort na de start een enorme galoppade maakte. Toen kwam ze nog ijzersterk terug, maar de keer erop liet ze het van kop af volledig zitten en werd ze zoekgelopen door Dalforno. Laatst liet ze in een aangespannen koers zien dat de vorm er nog steeds is en over deze kortere afstand dan bij haar laatste monté-optreden zou ze toch een plaatsje moeten kunnen belopen. Sharifah (2) wist vorig jaar rond deze tijd al eens een monté-koers te winnen. Haar vorm is twijfelachtig, maar rijdster Anna Erixon is een topper in het bereden genre en wellicht kan zij haar 20 meter voorsprong uitbuiten.Plaats 1: Conway Streamline (1)
Plaats 2: Dalforno (5)
Plaats 3: Västerbo Cheers (8)
Plaats 4: Tyra I.H. (4)

 

RACE 3, bandenstart

De derde koers is gereserveerd voor beginnende driejarigen en hier geldt Tyra Palema (10) na haar indrukwekkende debuutzege als het te kloppen paard. Ze moet hier weliswaar 20 meter geven, maar gezien haar slotkilometer van laatst (in 1.13,5) lijkt me dat geen onoverkomelijk probleem. Uncle Töll (6) maakt hier zijn debuut en is derhalve lastig om in te schatten, maar trainer André Eklundh heeft zich erg optimistisch uitgelaten. Hij verwacht dat hij vanuit het springspår aan kop zou kunnen komen en in dat geval zou hij nog weleens een erg harde noot kunnen zijn om te kraken. Teton Sweet Lindy (4) treft bij haar derde start voor de derde keer het lastige startnummer 4 in het band. Bij haar debuut sprong ze direct, waarop Niclas Benzon haar laatst extra voorzichtig het band uitstuurde. Vanuit het veld sprintte ze toen naar een uitstekende tweede plek en een vergelijkbare prestatie moet hier mogelijk zijn. Tonique (7) was tot op heden niet erg snel van start, maar bij haar afgelopen twee starts heeft ze in ieder geval laten zien over zowel macht als speed te beschikken. Laatst koerste voor het eerst voor een Zweedse "bike" en toen sprintte ze vanuit het achterveld in 1.13,2 over de laatste 800 meter naar de vierde plek. Lovely O.O. (3) zou hier in handen van Carl Johan Jepson bij haar debuut direct een prijsje kunnen belopen.Plaats 1: Tyra Palema (10)
Plaats 2: Uncle Töll (6)
Plaats 3: Teton Sweet Lindy (4)
Plaats 4: Tonique (7)

 

RACE 4, V64-1, merriekoers

In het eerste onderdeel van de V64 zal Kattis Palema (5) als groot favoriet van start gaan en daar is erg weinig tegenin te brengen. Ze verbetert per start en laatst nam ze vanaf startnummer 5 spelenderwijs de kop. Nadat ze de kop had afgestaan onstond er bij het ronden van de laatste bocht een gaatje, waarna ze het kinderlijk eenvoudig wist af te maken. Over de sprint en tegen mindere tegenstanders dan laatst lijkt het me sterk dat Andersson dit keer de kop zal afstaan en ik ga eigenlijk uit van een klassieke "spets-och-slut" (vrij vertaald: kop nemen en afgelopen). Met haar vier starts in de benen is de favoriet verreweg het meest ongeroutineerde paard van dit veld en misschien vindt u het wel interessant om tegen haar in te speculeren. Dan zou ik mijn eerste blik wenden tot Ladybluechip (4), die goed kan vertrekken en initieel de kop zal nemen. Ze zal ongetwijfeld afgeven aan de favoriet, maar mocht die toevallig springen dan ligt de weg naar een verrassing open. Veritas Grif (11) beschikt over de nodige potentie, maar ze is niet de gemakkelijkste en ze heeft ook nog weleens moeite met haar gangen. Laatst stelde ze als favoriet van kop af hevig teleur, maar misschien is ze sowieso op haar best vanuit het veld. Tegen deze matige tegenstanders zou ze toch een trio-klassering moeten kunnen belopen. Teton Special Gift (1) is één van de snellere paarden in deze koers, maar de afgelopen drie keer sprong ze telkens zonder aanwijsbare oorzaak. Derhalve stapt trainer Hollsten dit keer zelf op de kar. Hij heeft aangegeven dat hij er vooral belang aan hecht dat ze weer eens foutloos in de rondte komt, van een offensief parcours zal dus geen sprake zijn, en mocht dat lukken dan zit een klassering er zeker in. Nah Des Te (3) geldt op het moment van schrijven als tweede favoriet in het V64-spel, maar dat zal voornamelijk gebaseerd zijn op haar goede vorm van afgelopen najaar. Zijn huidige vormpeil is echter twijfelachtig.Plaats 1: Kattis Palema (5)
Plaats 2: Ladybluechip (4)
Plaats 3: Veritas Grif (11)
Plaats 4: Teton Special Gift (1)

 

RACE 5- V64-2, merriekoers, bandenstart

Het tweede V64-onderdeel is, in tegenstelling tot de vorige koers, een erg open aangelegenheid. Het eerste paard dat ik op mijn ticket zet, ondanks het lastige startnummer, is Esta (5). De afgelopen twee keer kreeg ze telkens een parcours vanuit het dodenspoor voor haar kiezen, maar beide keren bleef ze vechten tot aan de finish. Al zou het natuurlijk heel goed kunnen dat ze hier weer in het dodenspoor belandt en dat ze uiteindelijk al vechtend weer tweede of derde wordt. Pompano Euphoria (11) diende laatst ook 20 meter te geven, maar via een afsluitende kilometer in 1.13,2 wist ze precies als eerste haar neus over de finish te drukken. Als het koersverloop ook maar een klein beetje meezit dan is een herhaling van laatst erg goed mogelijk. Sissy Face (1) is hier naar mijn smaak niet het beste paard, maar hier heeft ze een kans om de koppositie te pakken te krijgen. En dan zou ze toch wel eens een heel eind kunnen komen. I'm Sailing (13) is volgens trainer Anders Svanstedt nog niet in topvorm, maar hij heeft tevens aangegeven dat hij volgende maand mikt op het StoChampionatet. Dan zou ze hier toch met de voorste paarden mee moeten kunnen, anders heeft ze niks te zoeken in laatstgenoemde race. Sara Palema (3) is snel genoeg om hier de kop te kunnen nemen, maar aangezien ze de afgelopen twee keer telkens sprong vanuit het band zal Andersson het nu wellicht wat voorzichtiger aanpakken. Mocht ze toevallig wél aan kop komen dan is eigenlijk alles mogelijk, in potentie behoort ze immers tot de betere paarden. Lastige koers!


Plaats 1: Esta (5)
Plaats 2: Pompano Euphoria (11)
Plaats 3: Sissy Face (1)
Plaats 4: I'm Sailing (13)

 

RACE 6, V64-3, bandenstart

Rosemary (5) staat er hier eigenlijk gedeclasseerd in. Vorig jaar werd ze o.m. tweede in de finale van de StoSprintern en ze wist zich tevens te plaatsen voor de finale van het StoChampionatet, waar ze jammer genoeg werd geschrapt. Ze heeft haar seizoendebuut inmiddels achter de rug en Eklundh schat in dat ze nu aanzienlijk scherper voor de dag zal komen. Ondanks het feit dat ze hier nog met (lichte aluminium-) ijzers zal starten zie ik haar eigenlijk niet geklopt worden. Puketorps Julius (1) zal hier de kop gaat nemen en het is een gegeven dat Klaus Kern liever een been breekt dan dat hij vrijwillig de kop afstaat. De afgelopen twee keer deed hij het ook uitstekend van kop af en het moet voor mijn favoriet onderweg niet tegen zitten, anders zou de vogel zomaar eens gevlogen kunnen zijn. Paduca Dream (9) heeft een snelle afsluiting in de benen en met Carl Johan Jepson op de kar is er sprake van een extreme rijdersverbetering t.o.v. laatst. Felix V.M. (3) werd laatst wel erg offensief gereden en dat brak hem op in de slotfase. Zolang hij het dodenspoor weet te ontwijken zou hij met zijn goede afsluiting best kunnen verrassen. Quantum Outlook (10) kwam laatst terug van een zware peesblessure en die koers had hij duidelijk nog nodig. Trainer Martinsson klinkt geheimzinnig optimistisch en dit is een leuke outsider om uw trio-spel mee te completeren.

Plaats 1: Rosemary (5)
Plaats 2: Puketorps Julius (1)
Plaats 3: Paduca Dream (9)
Plaats 4: Felix V.M. (3)

 

RACE 7, V64-4

Filur W.I. (1) kwam laatst voor het eerst als ruin in actie en de castratie bleek hem te hebben goed gedaan. Hij zal nu nog wat scherper aan de start komen en hij kan heel behoorlijk vertrekken, terwijl Svanstedt al heeft laten weten het graag van kop af te willen proberen. In dat geval het te kloppen paard. Bearway (10) sprong de afgelopen twee keer direct vanuit het band en wat dat betreft is de autostart een voordeel, ook al start hij vanuit het tweede gelid. Hij heeft al de nodige snelheid laten zien en met "coming man" André Eklundh op de kar is hij de eerste uitdager van mijn favoriet. Falkens Nicke (5) kreeg laatst bij zijn Zweedse debuut een erg zwaar parcours voor zijn kiezen, met zijn tweede plek scoorde hij dan ook een dikke voldoende. Mocht hij hier een gunstiger koersverloop treffen, en dat is met zijn gebrekkige startsnelheid niet evident, dan zou het mij niks verbazen wanneer hij hier meedoet voor de overwinning. Portnahaven (9) maakt hier haar seizoendebuut. Vorig jaar heeft ze laten zien over de snelheid te beschikken om een koers als deze te kunnen winnen, maar tevens sprong ze bij 50 % van haar starts. De autostart zal het galoprisico reduceren, de vraag is meer of ze al scherp genoeg is om voorin mee te doen. Global Unknown (6) liet het laatst bij zijn seizoendebuut in de slotfase zitten na een parcours vanuit het dodenspoor, maar bij zijn voorgaande starts deed hij het van kop af niet onaardig. Het zal lastig worden om nummer 1 van start af voorbij te komen, maar mocht dat toevallig wél lukken dan zou deze Ready Cash-zoon kunnen verrassen.

Plaats 1: Filur W.I. (1)
Plaats 2: Bearway (10)
Plaats 3: Falkens Nicke (5)
Plaats 4: Portnahaven (9)

 

RACE 8, V64-5, spårtrappa

Het vijfde onderdeel is weer ontzettend ingewikkeld, een zogenaamde spårtrappa achter de auto met 15 paarden in drie geleden. Jubel (13) is hier naar mijn smaak het beste paard en hij is in staat om extra meters te maken om te kunnen winnen, maar vooralsnog is hij tevens onbetrouwbaar, een foutje is zo gemaakt. Rolex Tilly (15) maakte bij zijn voorlaatste start veel indruk door na een galoppade nog naar een tweede plek te sprinten, waarbij hij de laatste 1900 meter aflegde op een voetje van 1.14,5. Zijn startnummer is natuurlijk erbarmelijk en net als mijn favoriet springt hij gemakkelijk, maar ik laat hem voor geen goud van mijn V64-ticket. Walther På G (5) gaat hier normaal gesproken de kop pakken. Op basis van zijn laatste starts zou ik denken dat hij het van kop af niet gaat volhouden, maar hij debuteert hier voor Rickard Svanstedt en die heeft blijkbaar de nodige verwachtingen. Sugar Man (12) won laatst kinderlijk eenvoudig van kop af, maar hier treft hij het slechtst denkbare startnummer. Ik zou nog een stuk of vijf paarden kunnen noemen, maar ik beperk me tot Etell Me (4), die zich per start lijkt te verbeteren sinds hij bij Raoul Engblom in training staat.Plaats 1: Jubel (13)
Plaats 2: Rolex Tilly (15)
Plaats 3: Walther På G. (5)
Plaats 4: Sugar Man (12)

 

RACE 9, V64-6

In het laatste V64-onderdeel is Vien Ici (4) het beste paard, zeker over de gevraagde afstand van 2.640 meter. Ook al zou hij in het dodenspoor belanden dan nog heeft hij een topkans om te winnen. Zijn handicap is zijn enorme temperament, waardoor hij in 50 % van zijn 24 starts zijn kansen vergaloppeerde. Springen of winnen, zou je kunnen zeggen. Zijn voornaamste uitdager is Raja Piraya (7), die natuurlijk ook van V75-niveau is. Hij kan ook nog eens rap vertrekken en mocht het hem toevallig lukken om aan kop te komen dan is de koers misschien wel gelopen. Hij zal dan echter wel Cocktail Abb (2) voorbij moeten komen en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Eklundh heeft al aangekondigd de kop niet vrijwillig te zullen afstaan en hij klinkt behoorlijk optimistisch. Mochten de favorieten langdurig gaan strijden om de kop dan zou Evan Williams Sisu (11) weleens kunnen gaan profiteren van het hoge koerstempo. Deze ruin is zo sterk als een os en kan dus uitstekend uit de voeten over deze afstand, maar hij is (ook al) volkomen onbetrouwbaar. Laatst sprong hij met nog een meter of 300 te gaan, om vervolgens nog terug te komen naar plek vier. Mago (5) zou hier in handen van Jepson misschien een plaatsje kunnen belopen.Plaats 1: Vien Ici (4)
Plaats 2: Raja Piraya (7)
Plaats 3: Cocktail Abb (2)
Plaats 4: Evan Williams Sisu (11)

 

RACE 10, bandenstart

In de tiende van de avond moest ik even goed kijken of we hier met een ren of een draverij te maken hebben, aangezien het leeuwendeel van het veld vaker galoppeert dan draaft. Hier ga ik het proberen met de driftige McClintock (3), die met startnummer 2 in het band een redelijke kans maakt om foutloos van start te gaan. Als dat laatste lukt, dan is er al veel gewonnen. Perfect Gede (10) is misschien wel het meest betrouwbare paard van dit veld, maar het feit dat hij vertrekt vanaf nummer 1 uit het band impliceert het nodige risico op insluiting. Ricke (11) beschikt over veel speed, maar er hoeft maar iets te gebeuren of hij trekt zijn benen bijelkaar. Ågårds Julius (2) liep laatst een aardige kwalificatieproef en op Axevalla is het altijd raadzaam om Jepson in uw spel te betrekken. Caramba Go V.J. (7) is geen wereldwonder, maar hij blijft meestal wel draven en dat is in dit veld al heel wat waard. En vanuit het springspår zou hij misschien een gunstige uitgangspositie kunnen vinden.Plaats 1: McClintock (3)
Plaats 2: Perfect Gede (10)
Plaats 3: Ricke (11)
Plaats 4: Ågårds Julius (2)

 

RACE 11, bandenstart

In de afsluiting van vanavond zie ik Yukon Bay (10) nauwelijks geklopt worden, trainer Stenströmer is in ieder geval erg optimistisch. Vikens Energy (4) liep laatst geen onaardige koers op Tingsryd, waar hij als derde aankomende werd gediskwalificeerd wegens hinder. Mooi nummer (1 in het band) en nu met Kim Eriksson! Rivermere (9), Valentina A.F. (7) en Calvados Akema (3) lijken mij de belangrijkste gegadigden voor de plaatsen.Plaats 1: Yukon Bay (10)
Plaats 2: Vikens Energy (4)
Plaats 3: Rivermere (9)
Plaats 4: Valentina A.F. (7)

Om u een zo goed mogelijke ervaring op runnerz.nl te geven maken we gebruik van cookies.