Voorbeschouwing Grand National du Trot

Grand National du Trot 2017

 

Voorbeschouwing Finale Grand National du Trot, zondag 3 december

 

In dertien etappes is er gestreden om een plaats te bemachtigen in de finale van de Grand National du Trot. Er zal in deze koers een vol veld van achttien paarden aan de start gaan komen en er kan op gerekend worden dat alle paarden op scherp staan voor deze koers. Paarden tot een winsom van €350.000 vertrekken over de afstand van 2850m, de overige paarden zullen 25m goed moeten maken en zullen starten vanaf 2875m. Er gaat in deze koers gestreden worden om een totale prijzenpot van €150.000, hiervan is €67.500 voor de winnaar. 

 

De voorkeur in deze koers gaat uit naar de goede Baxter du Klau, die de laatste twee keer voorbereidingskoersen kreeg met zijn trainer op de sulky. Hij bleef op deze manier onder de grens van €350.000 en kan daardoor vanuit het eerste band vertrekken. Hij zal nu weer optimaal rondom zonder ijzers in actie gaan komen en zal in deze koers gereden gaan worden door Franck Nivard. Paard is niet afhankelijk van het koersverloop en krijgt mede daarom de eerste stem.

Bel Avis is de rit van Jean-Michel Bazire in deze koers en deze zoon van Ganymede wordt ook door de rijderskampioen getraind. Wist twee weken geleden op een goede manier een koers over de middenafstand te winnen en ook hij lijkt optimaal geprepareerd te zijn voor deze koers. Past op een paar duizend euro nog precies in het eerste band en hij zal optimaal zonder ijzers aan de start gaan komen.

Tony le Beller gaat in dit nummer in actie komen met Cantin de l’Eclair, die de laatste keer voor het eerst rondom zonder ijzers verrassend aan de kant werd gezet door een paard dat koerst voor de Nederlandse kleuren. Hij liep desondanks niet een enorm verkeerd koers en dankzij die tweede plaats past hij op een paar euro na in het eerste band. Hij moet hier van kunnen profiteren en ondanks het feit dat hij rondom met ijzers start deze keer moet een plats onder de eerste drie zeker mogelijk zijn.

Aufor de Mire werd de vorige keer in niemandsland gereden en had daarom geen schijn van kans in zijn eerste start tijdens de wintermeeting. De rijder kon geen keuze maken om terug naar achteren te gaan of de aanval te kiezen. Zijn paard bleef daardoor de hele wel in het derde spoor hangen en dan is zelfs deze strijder zonder kans in de slotfase. Wanneer hij deze keer met een duidelijke opdracht gereden gaat worden moet hij zeker de klasse hebben om ver in de uitslag te komen. Zal optimaal zonder ijzers starten.

De merrie Vulcania de Godrel heeft het in haar laatste drie starts goed gedaan. Zij wist namelijk een overwinning binnen te slepen en daarnaast ook nog eens twee tweede plaatsen in sterk bezette velden. Ook deze koers is weer sterk bezet en daarnaast zal zij vanuit het tweede band moeten komen. In dit soort koersen ligt het tempo vaak hoog en dat spreekt in het voordeel van de merrie. Weet zij de juiste trein te vinden loopt zij altijd door naar de finish. Vertrekt optimaal zonder ijzers en zal worden gereden door Anthony Barrier.

Val Royal is zo’n paard die speciaal geprepareerd kan worden voor dit soort koersen door trainer Jean-Michel Bazire. De hengst kreeg de laatste keer een rustige koers op Nantes maar wist desondanks een snelle tijd te noteren. Hij lijkt dan ook in goede vorm te steken en nu zullen alle ijzers weer op stal blijven. Wanneer hij van Alexandre Abrivard een mooie koers krijgt voorgeschoteld moet een plaatsgeld zeker mogelijk zijn in deze koers.

David Thomain zal hier aan de start gaan verschijnen met Violine Mourotaise, die er op winsom het zwaarst in staat van allemaal. Zij is net over de grens van het eerste band en is daarmee dus veroordeeld tot het tweede band. Liep de laatste keer op Mauquenchy een goede koers en toonde nog altijd in vorm te zijn. Het koersverloop zal mee moeten zitten voor de merrie maar wanneer zij haar speed kan bewaren voor de laatste paar honderd meter moet zij zeker kansrijk zijn voor een plaatsgeld. Zal optimaal zonder ijzers vertrekken.

Tiger Danover is de leider van het Grand National du Trot klassement en heeft nagenoeg in alle etappes gelopen. Desondanks heeft hij altijd een constante vorm gehouden maar toch zal hij het lastig krijgen in deze koers. Omdat hij het hele jaar door als koerst lijkt het lastig om nu met hem te pieken in deze koers. Zal rondom zonder ijzers starten en zal worden gereden door Matthieu Abrivard.

Winnend-paard: 7. Baxter du Klau
Plaats-paard: 8. Bel Avis
Duo: 7/ 2, 8, 9, 15
Koppel: 7/ 2, 8, 9, 15
Plaatskoppel: 8/ 2, 3, 7, 9, 10, 11, 15, 17, 18

 

 
De stand na de 13e etappe
Klassering Paard Aantal Punten
1e Tiger Danover 70 punten
2e Violine Mourotaise 55 punten
3e Ursa Major 54 punten
4e Best Buissonay 35 punten
5e Bon Copain 30 punten
6e Aprion 26 punten
7e Classic Way 24 puten
8e Arthuro Boy 21 punten
  Vulcania de Godrel 21 punten
10e Baxter Du Klau 19 punten
 

 
Kalender Grand National du Trot 2017