Selecteer livestream

 • Zweden
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium
 • Zweden
 • Duitsland
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • USA
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium

Beelden

Beelden

Beelden

Åby - 30 mei

Åby - donderdag 30 mei 2019 - Start: 18:20

RACE 1, bandenstart

Ornello (3) ging vorige week bij zijn debuut als mega-favoriet van start, maar hij was lastig te hanteren in het band. Nog voordat het startsignaal geklonken had sprong hij, waarna hij zich niet zo gemakkelijk meer liet corrigeren. Dat was wel vanaf het meest lastige nummer bij een bandenstart (5), vanaf dit gunstigere startnummer is de kans groter dat hij dravend wegkomt. En daarmee neemt zijn winkans natuurlijk ook toe, al zal hij hier toch echt eerst nog moeten bewijzen dat hij dravend van start kan gaan bij deze startmethode. Favoriet, maar ik zou hem niet "kaal" voorop zetten in mijn trio-spel. Le Pieux (7) is hier wat mij betreft een avontuurlijke deelnemer. Bij zijn laatste start vertrok hij, net als nu, vanuit het gunstige springspår (nummer 6 in het band, al diende hij toen 20 meter te geven). Hij vertrok toen probleemloos én snel en het zou mij niks verbazen wanneer hij hier initieel de kop neemt. Zijn laatste start dateert alweer van vier maanden geleden, zijn huidige vorm is dus lastig in te schatten. Maar in dit soort races zijn wel gekkere dingen gebeurd. Voor een wellicht meer realistische winkans kijk ik naar Travers Broline (9), die bij zijn voorgaande drie starts telkens probleemloos van start ging vanuit het band, waarbij hij ook alle keren de kop nam. Hier moet hij weliswaar 20 meter geven, maar zijn tegenstand is van een minder kaliber dan bij eerdere pogingen. Lorelei Marie (1) treft hier hetzelfde startnummer als bij haar debuut, waar ze probleemloos van start ging om op de rug van de koploper te belanden. Een dergelijk parcours is hier weer goed mogelijk en bij een dergelijk koersverloop zou ze toch een plaatskans moeten hebben. Delicious Me (4) neem ik tenslotte ook nog mee in het trio.

Plaats 1: Ornello (3)
Plaats 2: Le Pieux (7)
Plaats 3: Travers Broline (9)
Plaats 4: Lorelei Marie (1)

 

RACE 2

Mellby Harissa (8) is geweldig gefokt, ik was in ieder geval groot fan van haar moeder Merger Blue Chip. Dit is een fijne, flegmatieke merrie die bij haar eerste twee starts telkens in het dodenspoor belandde, waarbij ze bij haar debuut slechts een neusje tekort kwam voor de overwinning. Het startnummer is natuurlijk erbarmelijk en aangezien ze voor het eerst achter de auto vertrekt valt haar startsnelheid ook moeilijk in te schatten (al lijkt ze mij geen bliksemvertrekker), maar toch geef ik haar hier een eerste kans. Bergh zou Bergh niet zijn als hij hier niet offensief van leer zou trekken en ze heeft al bewezen over het nodige vermogen te beschikken. Maar een "vaste winnaar" is ze vanaf dit nummer natuurlijk niet. Zinzan Cash (6) heeft bij zijn eerdere autostarts geen startsnelheid laten zien, dus hij heeft in de openingsfase wat geluk nodig bij het vinden van een goede uitgangspositie. Laatst op Solvalla weerde hij zich in een sterker veld dan nu het geval is heel behoorlijk en hier zie ik hem als eerste uitdager van mijn favoriet. Ärtan Berit (3) pakte de afgelopen twee keer telkens de kop. Laatst debuteerde ze voor de Zweedse variant op de Amerikaanse bike en dat leek haar startsnelheid nog eens extra ten goede te komen. Kop nemen en afgeven aan een van de kanspaarden lijkt mij hier het devies. In dat geval heeft ze een goede plaatskans. Make A Dream H.C. (1) won laatst bij zijn debuut erg overtuigend van kop af over 2.640 meter en normaal gesproken zou hij hier kunnen meestrijden om de overwinning, maar met dit startnummer bestaat het nodige risico op insluiting. De nog piepjonge Linn Stensson heeft twee derde plaatsen (uit 12 starts) op haar palmares staan en het is toch altijd weer een vorm van Russische roulette om dergelijke rijders te spelen, maar haar Iolit (9) heeft in ieder geval de potentie om voorin mee te kunnen doen. Laatst werd ze vanuit het dodenspoor in ieder geval keurig tweede.

Plaats 1: Mellby Harissa (8)
Plaats 2: Zinzan Cash (6)
Plaats 3: Ärtan Berit (3)
Plaats 4: Make A Dream H.C. (1)

 

RACE 3, leerlingen

We trappen de V5 af met een race voor leerlingen en in dit soort koersen laat het koersverloop zich niet altijd even makkelijk voorspellen, maar normaal gesproken zou Dallas As (5) hier toch een uitstekende winkans moeten hebben. Laatst schopte ze het tot de finale van de Drottning Silvias Pokal, waar ze vanaf startnummer 12 nog een prijsje wist te belopen. Nu treft ze weliswaar oudere, maar niet per se betere paarden en ze is snel genoeg van start om hier de kop te kunnen nemen. In dat geval zou dit zomaar "spets-och-slut" kunnen zijn. Silent Hill (7) zou je met enige fantasie een "Nederlandse connectie" kunnen noemen aangezien we moeder Lacoste Bi nog kennen van stal Langeweg. Deze Muscle Hill-zoon beschikt over de nodige potentie, zo werd hij een paar maanden geleden nog vierde in een V75-finale. Hij is niet erg constant in zijn prestaties en van zijn startsnelheid moet hij het ook al niet hebben, maar mocht deze koers in een moordend tempo worden afgelegd dan komt hij met zijn goede eindschot in beeld voor de overwinning. Arapaho Ghostdance (1) is ronduit traag van start, derhalve is dit startnummer een enorme valkuil met het oog op insluiting. Mocht het rijder Simon Helm, die volgens mij wel beschikt over het nodige talent, lukken om tijdig een spoor naar buiten te sturen dan zou hij zich in het overwinningsdebat kunnen melden. Bij zijn voorlaatste start stuurde Adrian Kolgjini hem met nog 500 meter te gaan ten aanval, waarop hij met een straatlengte wist te winnen. Jula Hamron (3) is een lastig heerschap die alleen dit jaar al bij 50 % van zijn starts (8) sprong. Rijder Cracchiolo is in ieder geval één van de meest geroutineerde leerlingen in dit veld en wanneer hij zijn pupil foutloos in de rondte weet te krijgen dan zou hij zeker een prijsje kunnen belopen. Nouvelle Madelene (9) noem ik verder nog om uw trio-spel mee te completeren.

Plaats 1: Dallas As (5)
Plaats 2: Silent Hill (7)
Plaats 3: Arapaho Ghostdance (1)
Plaats 4: Jula Hamron (3)

 

RACE 4, bandenstart

We vervolgen met een zogenaamde P21-koers, waar paarden aan de start komen met een gebrekkig aantal "startpunten". Man O'War (10) is hier absoluut het paard van de koers. Afgelopen najaar wist hij middels een felle eindsprint (na een parcours vanaf de rug van de koploper) zelfs nog een V75-koers te winnen, waar Norton Commander in het geslagen veld finishte. En laatstgenoemde kent u nog van afgelopen Elitlopp-weekend. De punten die hij daar behaalde is hij inmiddels kwijt en door toedoen van veel galoppades heeft hij er sindsdien weinig punten meer bij verdiend. Je zou tegen deze tegenstanders kunnen stellen dat het een kwestie van "springen of winnen" is en aan zijn huidige spelpercentage (22% op de V5-tickets) vertegenwoordigt hij genoeg spelwaarde om hem te banken. Mocht hij echter groot favoriet worden, en die kans is aanwezig, dan opteer ik toch voor meerdere streepjes op mijn V5-ticket. Get Ready On Tour (3) heeft vorig jaar bewezen van V75-niveau te zijn en met twee starts in de benen zou hij hier scherp moeten zijn. Vanaf dit startnummer maakt hij een redelijke kans op de koppositie en in dat geval moet hij hier een heel eind kunnen komen. Het Finse bandenstart-systeem is verschillend t.o.v. het Zweedse, maar op basis van haar Finse starts denk ik dat American Dream (7) over genoeg startsnelheid beschikt om het springspår te kunnen uitbuiten. Derhalve zou ze hier best eens een gunstige uitgangspositie kunnen vinden en trainer Heiskanen klinkt optimistisch. Photo Lad H.H. (6) koerst tegenwoordig vooral in het monté-genre, maar in het koersarchief heb ik terug kunnen vinden dat hij voor de kar best snel kan vertrekken uit het band. Net als nummer 7 zou hij zijn springspår kunnen uitbuiten en met Carl Johan Jepson op de kar neem ik hem in ieder geval mee in mijn trio-spel, al ben ik me ervan bewust dat we hier niet te maken hebben met een wereldwonder. Björn Goop moet in een koers als deze natuurlijk mee op het ticket met zijn Major Tom (12), terwijl Princess Carmody (2) in ieder geval over de snelheid beschikt om een prijsje te kunnen belopen. Lastige race!

Plaats 1: Man O'War (10)
Plaats 2: Get Ready On Tour (3)
Plaats 3: American Dream (7)
Plaats 4: Major Tom (12)

 

RACE 5, merriekoers, bandenstart

Ook de vijfde race is een erg open aangelegenheid. Met het oog op het V5-spel zou ik in ieder geval de twee paarden van Peter Untersteiner meenemen, waarbij ik een lichte voorkeur heb voor Bunny Follo (7). Vorig jaar manifesteerde ze zich als een kruidje-roer-mij-niet, want ze sprong bij 6 van haar 9 starts. Buiten de fouten liet ze wel degelijk veel snelheid zien en nu als vierjarige is ze misschien wat volwassener. Ze maakte vorige week haar seizoendebuut waarbij ze keurig netjes het band uitdraafde en in principe beschikt ze over genoeg startsnelheid om vanuit het springspår de kop te kunnen nemen. Mocht dat lukken dan is ze hier nog niet zo 1-2-3 geklopt, maar dan moet ze wel blijven draven. De baas stapt zelf op bij Ottens Flamma (3), die in ieder geval een stuk betrouwbaarder is dan haar stalgenote. Laatst stelde ze bij haar seizoendebuut op papier wat teleur, maar dat was ook na een onmogelijk parcours vanuit het derde- en vervolgens dodenspoor. Vorig jaar is ze slechts één keer van start gegaan vanuit het band en toen was ze ronduit langzaam van start, derhalve bestaat het risico dat ze hier weer een zware koers aan haar ribben krijgt. Maar zelfs dan is ze nog in staat om dit te kunnen winnen. Photograph (2) kan behoorlijk rap vertrekken en met het oog op de strijd om de koppositie is zij de meest voorname sta-in-de-weg voor mijn favoriet. Dat zij ook niet helemaal betrouwbaar is liet ze nog zien bij haar voorlaatste start, toen ze in handen van Kihlström spelenderwijs de kop nam om vervolgens halverwege de eerste bocht haar kansen te verspringen. Mocht ze zich dit keer beter gedragen dan heeft ze zeker van kop af een goede winkans. Vanuit het tweede startvak dient u in ieder geval terdege rekening te houden met Legacy H.H. (11) en Blessi Chap (12).

Plaats 1: Bunny Follo (7)
Plaats 2: Ottens Flamma (3)
Plaats 3: Photograph (2)
Plaats 4: Legacy H.H. (11)

 

RACE 6, bandenstart

Ik begin mezelf te herhalen, maar ook dit is wat mij betreft weer een erg open koers. Ik heb voor mezelf de gouden regel om nóóit Kolgjini te banken, al ontwikkelt Adrian zich wel tot een minder onberekenbare rijder dan zijn vader. De sterke Tellus Face (3) is hier echter wel mijn eerste keuze vanwege het simpele feit dat hij zelf het e.e.a. kan afdwingen, zelfs vanuit het dodenspoor. Hij maakt echter gemakkelijk een foutje, terwijl hij ook al niet overdreven snel van start gaat. Voor mij de favoriet, maar zeker geen potentiële banker. Royal Navy Neo (2) is normaal gesproken een beter paard; afgelopen najaar schopte hij het zelfs tot de finale van de Breeders Crown. Hij maakt hier echter zijn seizoendebuut en wellicht ontbreekt het hem daarom nog wat aan scherpte, derhalve zakt hij een plekje in mijn rangschikking ten faveure van Nonstop Cheri (9). Het fokproduct van Christoffer Eriksson kwam laatst bij haar seizoendebuut uitstekend voor de dag, waarbij ze de slotkilometer aflegde in 1.10,6. Volgens de trainer is dit haar laatste voorbereiding op een V75-koers en wanneer zij hier eenzelfde eindschot laat zien als laatst dan vliegt ze in de slotfase iedereen voorbij. Als ik hier gedwongen zou moeten banken dan zou ik opteren voor haar. De sterke Corroded (8) is op zijn best over de langere afstand, maar ook over de middenafstand wist hij op V75-niveau te winnen. Zeker bij een hoog koerstempo zou hij een koers als deze- ongeacht positie- kunnen winnen, maar op basis van zijn laatste verrichtingen is zijn vormpeil twijfelachtig. Obi Degato (10) heeft natuurlijk voor veel hetere vuren gestaan, maar sinds zijn terugkeer van langdurig blessureleed heeft hij zijn oude niveau nog niet benaderd. Dan zou ik liever Majors Corona (4) meenemen in mijn trio, al ben ik niet bepaald gecharmeerd van rijdster Gustafsson.

Plaats 1: Tellus Face (3)
Plaats 2: Nonstop Cheri (9)
Plaats 3: Royal Navy Neo (2)
Plaats 4: Corroded (8)

 

RACE 7

Toegegeven, het is geen origineel idee, maar Gambit Brodde (4) is vandaag mijn beste bankvoorstel. Al zal hij normalier van start gaan als mega-favoriet, waardoor er geen sprake is van enige spelwaarde. Maar hij gaat hier normaal gesproken de kop nemen en dan zie ik hem zeker over de sprintafstand niet meer geklopt worden. "Onze" Hairos F Boko (5) heeft zich, zoals zoveel paarden van eigenaar Merwestaal Moerdijk, uitstekend ontwikkeld bij Untersteiner en hij geldt absoluut als de eerste uitdager. Zeit Holz (10) heeft zijn seizoendebuut achter de rug en zal nu scherper voor de dag komen dan laatst, maar vanaf dit startnummer lijkt een klassering mij het hoogst haalbare. Chocolate Toll (7) is een prima mijler en hij kan ook nog eens heel hard vertrekken, maar vanaf dit startnummer zou hij weleens in het dodenspoor kunnen belanden en dan is hij niet op zijn best. Mocht hij op de een of andere manier wel aan kop komen dan valt een klein stuntje niet uit te sluiten. Op basis van zijn gunstige startnummer neem ik El Gaitero Sisu (1) nog mee in het trio.

Plaats 1: Gambit Brodde (4)
Plaats 2: Hairos F Boko (5)
Plaats 3: Zeit Holz (10)
Plaats 4: Chocolate Toll (7)

 

RACE 8, driejarigen, bandenstart

Hier komen diverse debutanten aan de start en de geschiedenis leert ons dat tit type koersen verraderlijk kunnen zijn. Express Lime (5) maakte laatst bij zijn debuut indruk door ondanks een parcours vanuit het dodenspoor te winnen, waarbij hij de laatste 800 meter aflegde op een voetje van 1.13,5. Dit is natuurlijk het lastigst mogelijke startnummer, al gedroeg hij zich laatst keurig vanuit het band. De kwalificatieproef van Wood Lane (1) dateert alweer van een half jaar geleden, derhalve is hij hier moeilijk in te schatten. Op basis van zijn gunstige startnummer en zeer behoorlijke afstamming heb ik toch wel enige verwachtingen. Kick The Dust Ås (8) wist laatst op Solvalla van kop af met speels gemak te winnen. De tegenstand was toen weliswaar niet noemenswaardig, maar hij leek ook nog veel achter de hand te hebben. Hij kan behoorlijk vertrekken en zou derhalve al snel aansluiting kunnen vinden bij de paarden uit het eerste band. Kanshebber! Lover Bac (6) heeft al een koers gewonnen en hij heeft in ieder geval wat meer ervaring dan de paarden uit het eerste band, maar tot nog toe ben ik niet echt van hem onder de indruk. Bovendien treft hij een "ingesloten" startnummer, waardoor er risico op insluiting bestaat. Derhalve zou ik mijn trio-spel eerder completeren met de debutant Crank (2), die geen onaardige kwalificatieproef heeft gelopen. Om zich hier te kunnen klasseren zal hij nu wel een paar seconden sneller moeten lopen.

Plaats 1: Express Lime (5)
Plaats 2: Wood Lane (1)
Plaats 3: Kick The Dust Ås (8)
Plaats 4: Crank (2)

 

RACE 9, merriekoers, bandenstart

In de afsluiter van de avond heeft Bazinga Cheri (1) een eerste kans, míts zij zich gedraagt in het band. Dat is nog geen abc'tje, aangezien ze laatst na 50 meter haar benen bij elkaar trok. Dit is wel het startnummer waarmee de kans om foutloos weg te komen het grootst is, vervolgens is het zaak voor Eriksson om niet ingesloten te geraken. Lucky Bet Tooma (6) wordt dit keer gereden door Goop en hier is natuurlijk sprake van een extreme rijdersverbetering. Tot nu toe heeft ze nog niet veel startsnelheid laten zien, maar wellicht lukt het Björn om haar vanuit het springspår naar de kop te sturen. Wanneer dat lukt is alles mogelijk. Home Run Sox (3) is ook al geen bliksemschicht van start af, maar vanaf dit nummer moet ze in ieder geval foutloos weg kunnen komen en ze beschikt over genoeg speed om in dit matige veld mee te doen om de prijzen. Peace Too Many (7) zou zich met dank aan het springspår wel eens kunnen gaan mengen in de strijd om de koppositie en bij een gunstig parcours zou ze best een prijsje kunnen belopen. Global World News (9) schat ik eigenlijk wat hoger in dan nummer 7, maar ze is onberekenbaar en het startnummer is niet ideaal, al is de kans dat ze foutloos van start gaat nu wel wat groter. Maar ze zal achteraan het veld aan deze opdracht beginnen.

Plaats 1: Bazinga Cheri (1)
Plaats 2: Lucky Bet Tooma (6)
Plaats 3: Home Run Sox (3)
Plaats 4: Peace Too Many (7)

 

RACE 10, bandenstart

In de afsluiting van vanavond ga ik het proberen met Untouchable In (8), die met bandenstartspecialist Thomas Uhrberg vertrekt vanuit het springspår. Mocht hij aan kop komen dan heeft hij een uitstekende winkans. Ook O.M. Dreamstep (9) zou kunnen profiteren van het springspår en nu wordt hij gereden door Goop! In dit verder matige veld zijn Cool Rasmus (2), Fly Even Higher (3) en Skyliner (7) wat mij betreft de aangewezen paarden om te vechten om de plaatsen.

Plaats 1: Untouchable In (8)
Plaats 2: O.M. Dreamstep (9)
Plaats 3: Cool Rasmus (2)
Plaats 4: Fly Even Higher (4)


Nog geen account? Registreer gratis en ontvang €25 BONUS!

Om u een zo goed mogelijke ervaring op runnerz.nl te geven maken we gebruik van cookies.