Selecteer livestream

 • Zweden
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium
 • Zweden
 • Duitsland
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • USA
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium

Beelden

Beelden

Beelden

Åby - 8 augustus

Åby - donderdag 8 augustus - Start: 18:20

RACE 1

Aan de vooravond van de Åby Stora Pris wacht ons op donderdagavond ook nog een hele leuke meeting op de baan in Mölndal. Te beginnen met deze koers voor tweejarige maidens. Philosopher (2) is hier het best gefokte paard. Niet dat dat enige garantie biedt, maar in een veld met diverse debutanten geeft dat gegeven wel degelijk enig houvast. De zoon van Cantab Hall uit jaargangskoningin Fascination wist twee weken geleden keurig netjes zijn kwalificatieproef te winnen, al maakt hij nu zijn debuut achter de auto. Custom Cheval (5) heeft zijn koersdebuut al achter de rug. In een miniveld trok hij als groot favoriet vanuit het band echter direct zijn benen bij elkaar om vervolgens ver achter de overige deelnemers zijn weg te vervolgen. Een nietszeggende verrichting dus, maar afgaande op zijn uitstekende kwalificatieproef in Noorwegen zou deze voshengst toch een gooi naar de overwinning moeten kunnen doen. En wellicht past deze startmethode hem beter dan een bandenstart. Custom Carrera (3), stalgenote van #5, heeft eigenlijk de meeste “koerservaring”. Op Lindesberg startte ze vanuit het tweede band en dat deed ze keurig, vervolgens liet ze vooral in de slotfase (ondanks een laatste bocht door het derde spoor) veel snelheid zien en met iets meer geluk qua koersverloop zou ze misschien wel hebben gewonnen. Day To Remember (6) maakte zijn koersdebuut in dezelfde race als #5 en waar de favoriet direct zijn kansen versprong nam deze Super Photo Kosmos-zoon direct de kop om vervolgens een keurige koers te lopen. Waarschijnlijk komt hij nog wat pure snelheid te kort om mee te kunnen strijden om de overwinning, maar een plaatsgeld zit er wel degelijk in. Runaway Day (4) maakt hier haar debuut, op basis van haar kwalificatieproef komt ze wellicht in aanmerking voor de derde plek.

Plaats 1: Philosopher (2)
Plaats 2: Custom Cheval (5)
Plaats 3: Custom Carrera (3)
Plaats 4: Day To Remember (6)

 

RACE 2, bandenstart

De tweede koers is gereserveerd voor de beginnersklasse en Mahara Gutha (2) maakt hier haar debuut. Ze was “o.k.” in haar kwalificatieproef, maar het zijn toch vooral de positieve geluiden die over haar de ronde doen die me doen besluiten om haar aan te wijzen als de favoriet. Mr Can Trix (11) maakte laatst op Jägersro best indruk toen hij een groot deel van het parcours diende af te leggen door het dodenspoor, om uiteindelijk keurig derde te worden. Daarbij dient wel aangetekend te worden dat hij qua gangen enorm “rammelde”, er waren meerdere momenten dat hij tegen de fout aan zat. Hoe dan ook, op dit moment beschikt hij vermoedelijk over het meeste vermogen in dit veld. En dat vermogen zal hij nodig hebben, want dit lastige startnummer garandeerd veel extra meters. Key West (4) maakte laatst zijn debuut voor Veijo Heiskanen en ondanks een erg offensieve rit werd hij keurig derde. Ik had de indruk dat het dier behoorlijk verbeterd was t.o.v. zijn vorige trainer en wanneer die stijgende lijn zich hier doortrekt dan zou hij best kunnen verrassen. Dit ingesloten startnummer is overigens wel lastig. Gutsy Rhyme (1) maakte laatst zijn koersdebuut vanaf startnummer 12 uit het band en toen prakkizeerde hij er niet over om te draven. Deze zoon van Bold Eagle (en ¾-broer van Milliondollarrhyme) beschikt echter over de nodige potentie en vanaf dit startnummer is de kans een stuk groter dat hij dravend van start gaat. Global Under Cover (9) wist te debuteren met een overwinning. Dat is echter alweer bijna twee jaar geleden en bij die ene overwinning is het tot nu toe gebleven. Hier treft hij in ieder geval het gunstige springspår (nummer 6 in het band), waardoor hij in ieder geval een kans maakt om foutloos van start te gaan. Björn Goop op de sulky zal vermoedelijk echter ook zorgen voor onevenredig veel spel; ik geef hem hooguit een plaatskans.

Plaats 1: Mahara Gutha (2)
Plaats 2: Mr Can Trix (11)
Plaats 3: Key West (4)
Plaats 4: Gutsy Rhyme (1)

 

RACE 3

We vervolgen met een amateurkoers en hier is Comte Godiva (6) de huizenhoge favoriet. Laatst liep de ruin zijn beste koers uit zijn nog prille carrière, toen hij vanuit het dodenspoor een sprintopdracht winnend wist af te ronden. Over de laatste 700 meter werd hij geklokt in 1.12,5, terwijl pikeur Marc Elias nauwelijks aan hem leek te rijden. Aan de rijdster van dienst zal het niet liggen: Hanna Lähdekorpi werd onlangs nog tweede achter “onze” Samantha Stolker in het EK der Amatrices. I Am Sober (1) kan hard vertrekken en Håkan B Johansson is één van de beste Zweedse amateurrijders. Deze merrie maakt makkelijk een foutje, maar via het scenario “kop nemen en afgeven zodra de favoriet zich komt melden” zou ze hier zomaar eens tweede kunnen worden. Als ze de gangen er maar onder houdt. T.Rex Face (3) begon zijn carrière vorig jaar veelbelovend en hij leek één van de troeven van stal Kolgjini te gaan worden voor de leeftijdskoersen. Blessureproblematiek heeft hem echter ver teruggeworpen en bij zijn laatste starts kwam hij ook niet meer dravend in de rondte. Nu maakt hij na acht maanden zijn rentree en bij Kolgjini hebben ze meestal geen koers nodig om scherper te worden. Qua rauwe potentie hoeft hij hier voor niemand onder te doen, zaak is dan wel dat hij de vorm van vorig voorjaar terug vindt. Eli Manning (2) is geen wereldwonder, maar deze ruin is oertrouw en derhalve supergeschikt voor een koers als deze. Vanaf dit fraaie startnummer zit een trio-klassering er zeker in. Snobben C.D. (5) kan behoorlijk vertrekken, al is het niet waarschijnlijk dat hij zijn stalgenoot (#1) voorbij zal komen. Hij zou echter wel een goede uitgangspositie kunnen vinden en in dat geval zou hij hier best een prijsje kunnen belopen.

Plaats 1: Comte Godiva (6)
Plaats 2: I Am Sober (1)
Plaats 3: T.Rex Face (3)
Plaats 4: Eli Manning (2)

 

RACE 4, V64-1, bandenstart

De kans dat het eerste onderdeel van de V64 gewonnen gaat worden door een Untersteiner-paard is vrij groot en dan denk ik met name aan Queen Neo (2). Laatst maakte ze haar rentree nadat ze er langdurig was uitgeweest t.g.v. een keeloperatie, maar ze kwam superscherp voor de dag. Ze pakte direct de kop, vervolgens weerstond ze onderweg meerdere aanvallen, om uiteindelijk via een afsluitende 800 meter in 1.12,5 zeer overtuigend te winnen. Volgens Peter Untersteiner zijn zijn drie merries gelijkwaardig aan elkaar, maar ik denk dat de Donato Hanover-dochter nu nog scherper voor de dag zal komen als laatst en ik ga uit van een klassieke “spets och slut”. Banker! Juicy Gossip (3) wordt hier voorbereid op een start in de Noorse merriederby en dat geeft al aan dat Untersteiner haar hoog inschat. Ook zij heeft al laten zien dat ze rap kan vertrekken, maar laatst bezweek ze van kop af echter onder de druk van de vanuit het dodenspoor koersende Le Mare. Op basis van die koers schat ik haar stalgenote (#2) toch hoger in. Ik verwacht eerlijk gezegd meer tegenstand van het paard van zoon Johan Untersteiner, Nina Ginto (6). Haar laatste koers wist ze na een offensieve rit van Johan wel zeer overtuigend te winnen, maar dat optreden is alweer vier maanden geleden. Wellicht komt ze hier nog wat scherpte tekort, maar de potentie is er! De laatste verrichting van Amusement (1) ziet er op papier niet best uit, maar dat had alles te maken met een aanrijding. Het probleem hier is haar startnummer, aangezien ze niet al te rap van start is. Wanneer ze het risico op insluiting weet te vermijden dan strijdt ze mee om een trio-klassering. Tenslotte betrek ik Bazinga Cheri (4) nog in mijn trio-spel.

Plaats 1: Queen Neo (2)
Plaats 2: Nina Ginto (6)
Plaats 3: Juicy Gossip (3)
Plaats 4: Amusement (1)

 

RACE 5, V64-2

Op de Wenngarn Sale van 2017 werd High Roller Sox (10) afgeslagen voor liefst 1,2 miljoen Zweedse kronen en op basis van zijn recente debuut was dat geen öre teveel. Vanaf startnummer 8 achter de auto liet hij geen startsnelheid zien, maar Untersteiner bleef net zolang doorrijden in het derde spoor totdat hij (na 600 meter) de kop te pakken had. E.e.a. resulteerde in een openingskilometer van 1.13,9, maar toch had hij vervolgens nog genoeg reserves in de tank om de overwinning uit het vuur te slepen. Bij een vergelijkbare prestatie wordt hij hier nooit van zijn levensdagen geklopt, toch kies ik ervoor om hem niet te banken. Het is immers pas zijn tweede start en zijn debuut vanuit het tweede gelid. En ook al gedroeg hij zich voorbeeldig bij zijn debuut, Untersteiner heeft aangegeven dat hij in de training wel degelijk het typische Ready Cash-temperament tentoonspreidt. Aangezien hij hier als groot favoriet van start zal gaan is hij me het risico van het banken niet waard. Era Wan (2) wordt op dit moment nog nauwelijks aangekeken door de V64-spelers en dat verbaast me een beetje. Laatst was hij degeen die de aanval opende op #10 (zodra die eenmaal aan kop kwam), om vervolgens positie te kiezen op diens rug. Uiteindelijk zou er te laat een vrij spoor ontstaan, maar hij leek als tweede aankomende toch nog veel reserves achter de hand te hebben. Hij treft nu een veel gunstiger startnummer dan laatst (12) en wat mij betreft zou hij voor een dijk van een verrassing kunnen zorgen. Missing Tooma (3) maakt hier zijn debuut achter de auto, maar afgaande op zijn startsnelheid vanuit het band zou het mij niet verbazen wanneer hij hier aan kop komt. En dan is hij nog niet zo één-twee-drie geklopt, zo ondervonden Choco Lane (tweede) en Utah Broline (derde) laatst ook. Umami Face (7) beschikt ogenschijnlijk over veel vermogen, maar vooralsnog heeft hij veel problemen met zijn gangen. Hij wist dan ook nog niet één keer foutloos rond te komen. Zoals we van stal Kolgjini wel gewend zijn kan het hier alle kanten op. Op basis van zijn gunstige startnummer kan Lover Bac (1) best een prijsje belopen.

Plaats 1: High Roller Sox (10)
Plaats 2: Era Wan (2)
Plaats 3: Missing Tooma (3)
Plaats 4: Umami Face (7)

 

RACE 6, V64-3

Darah Bibo (6) heeft in haar nog prille carrière nog geen stap verkeerd gezet en laatst was pas de eerste keer dat ze niet als eerste of tweede finishte. En die vierde plek kwam tot stand in een serie van de StoChampionatet, waar ze niet ver achter de erkende jaargangcracks Zeta Kronos en Activated finishte. Dat soort paarden komt ze hier niet tegen en ze geldt hier dan ook als het te kloppen paard. Aan haar binnenzijde starten wel een aantal snelle vertrekkers, maar de kans is toch redelijk aanwezig dat ze hier de kop mag overnemen. In dat geval is de koers waarschijnlijk gelopen. Key Mom (9) is van de uiterst sympathieke Nicolas Roussel, die haar bij Riordan in training heeft gezet om winsom te vergaren om te kunnen starten in het Franse koerswezen. Hij lijkt te gaan slagen in die opzet, want de Varenne-dochter lijkt per start te verbeteren. Laatst debuteerde ze voor een Amerikaanse bike en dat resulteerde in haar eerste overwinning op Zweedse bodem. De bike gaat er weer achter en mocht de favoriet toevallig in het dodenspoor blijven hangen dan is een klein stuntje niet uitgesloten. Lutecia (1) wordt momenteel nauwelijks aangekeken en dat zal veel te maken hebben met haar laatste starts, waar ze danig teleurstelde. Rijder André Eklundh heeft echter laten weten dat ze fors is opgeknapt van een veterinaire behandeling en dat hij hier verbetering verwacht. Ze kan hard beginnen en dit startnummer is dus ideaal. Rapide Cash (11) en Mellby Glorious (12) zouden de favoriet hier absoluut uit moeten kunnen dagen, maar deze startnummers komen hun winkansen niet ten goede.

Plaats 1: Darah Bibo (6)
Plaats 2: Key Mom (9)
Plaats 3: Lutecia (1)
Plaats 4: Rapide Cash (11)

 

RACE 7, V64-4

Speedy Tilly (2) is een absolute startkatapult en vanaf dit startnummer kan de koppositie hem niet ontgaan. En vanaf kop is hij het te kloppen paard. Waarschijnlijk komt hij hier ook nog eens voor het eerst zonder achterijzers en mét trekwatten aan de start, wat zijn winkansen ten goede komt. Toch ga ik het proberen met een andere banker en wel met Nordmann (9). Deze voormalige Gentz-pupil lijkt zich onder de hoede van Untersteiner al behoorlijk te hebben verbeterd, al was de trainer laatst wel teleurgesteld dat hij de overwinning niet uit het vuur wist te slepen. Hij geeft echter ook aan dat hij zich in de training nog verder lijkt te verbeteren, dus de stijgende lijn zit er nog in. Hij vertrekt vanaf de rug van de (bliksemsnelle) favoriet, dus hij zou best eens een hele gunstige uitgangspositie kunnen gaan vinden. Om dan ook daadwerkelijk te kunnen winnen zal zijn eindspurt echt iets venijniger moeten zijn dan laatst, maar wie niet waagt… Quick Vald (7) dient u niet te onderschatten, maar zijn startnummer is hier lastig. Rianna Trot (10) wint maar zelden, maar ze verkeert wel in de vorm van haar leven. Ze beschikt over een prima eindschot en ze zou hier best eens in het trio kunnen lopen. Slade H.H. (3) nu met Goop!

Plaats 1: Nordmann (9)
Plaats 2: Speedy Tilly (2)
Plaats 3: Quick Vald (7)
Plaats 4: Rianna Trot (10)

 

RACE 8, V64-5, bandenstart

Look Håleryd (8) heeft zich in de loop van dit jaar echt geweldig ontwikkeld, al stelde hij laatst wat teleur. Dat laatste berustte volgens Untersteiner op keelproblemen, die inmiddels weer zijn opgelost. Na vijf achtereenvolgende starts in de V75 komt hij nu weer “normale” tegenstand tegen, al is die tegenstand waarschijnlijk toch iets sterker dan Untersteiner had gehoopt. Desalniettemin geldt hij hier als het te kloppen paard. Elway Am (5) is een stayer van formaat en hij is een voorname uitdager van de favoriet. Het wordt wel zaak voor Eklundh om tijdig een spoortje naar buiten te sturen, anders ligt insluiting op de loer. Uit het eerste band lijkt Xanthis de Roi (3) de meest voorname gegadigde voor eremetaal, al is Quite A Soldier (4) toch ook wel tot het een en ander in staat. Ik wil u wel vriendelijk verzoeken om niet al te diep adem te halen of een ander geluid te maken, aangezien dat voor hem al aanleiding kan zijn om te springen. Vanuit het laatste band zou Dizzy River (11) hier om de voorste plekken mee moeten kunnen doen, al viel hij me laatst eerlijk gezegd niet helemaal mee.

Plaats 1: Look Håleryd (8)
Plaats 2: Elway Am (5)
Plaats 3: Xanthis de Roi (3)
Plaats 4: Quite A Soldier (4)

 

RACE 9, V64-6

We besluiten de V64 met een leuke sprintkoers en met vier paarden op uw ticket zou u toch met een redelijk gerust gemoed aan deze koers kunnen beginnen. Er gemakshalve maar even vanuit gaand dat u nog in de strijd bent voor 6 goed. De eerste die ik hier op mijn ticket zet is de startkatapult Jefferson Dotcom (5), die extra lijkt te gedijen in Zweden (waar het gebruik van de zweep, in tegenstelling tot thuisland Noorwegen, wél is toegestaan). Hij is overigens geenszins afhankelijk van de koppositie, want bij zijn laatste optreden op deze baan wist hij te winnen over de sprintafstand vanaf startnummer 11. Falcon Dragon (4), een oude bekende, wordt al twee jaar getraind in Noorwegen, waar hij de nodige (V75-) successen weet te boeken. Hij is ook redelijk rap van start, maar ik acht de kans aannemelijk dat hij graag zal afstaan aan #5. Eerste uitdager. Pacific W.F. (6) kan óók al redelijk snel beginnen en met de offensieve Bergh op de sulky valt niet helemaal uit te sluiten dat hij wellicht aan kop komt. Hoe dan ook, zolang hij niet in het dodenspoor belandt is hij in staat om een koers als deze te winnen. Mijn vierde streepje, je zou het een luxe-streepje kunnen noemen, is voor Everton (7). Ook al een oude bekende. Zoals zoveel Nederlandse en Duitse paarden blijkt hij uitstekend te gedijen bij Untersteiner, al denk ik eerlijk gezegd dat dit startnummer zijn winkansen behoorlijk reduceert. Voor uw trio-spel noem ik Bags Simoni (11) nog, al zal het vanaf dit startnummer onderweg wel mee moeten zitten.

Plaats 1: Jefferson Dotcom (5)
Plaats 2: Falcon Dragon (4)
Plaats 3: Pacific W.F. (6)
Plaats 4: Everton (7)

 

RACE 10

Mathias Alm wint niet zo vaak, maar in de afsluiter van de avond zou het wel eens raak kunnen zijn voor hem. Nille Sånna (4) is bepaald geen bliksemschicht van start af, al valt in dit veld niet eens helemaal uit te sluiten dat hij aan kop zou komen. Mocht dat laatste toevallig gebeuren dan zit de strijd om de overwinning er misschien al op, maar hij is sowieso niet afhankelijk van een bepaalde positie. Bij zijn voorlaatste start diende hij veel extra meters te maken, maar desondanks maakte hij in de slotfase nog veel terrein goed op de uiteindelijke winnaar. Laatst kwam hij ingesloten (en met “alles” over) door de finish en doorgaans zijn dat ideale “préparé-koersen”. Sanita (6) kan redelijk vertrekken en in dit matige veld zou het mij niet verbazen wanneer hij toevallig aan kop zou komen. In dat geval zou hij kunnen verrassen. Springbank (9) is een 6-jarige Ready Cash-zoon met zegge en schrijve 6.000 euro winsom. We hebben hier dus niet bepaald te maken met Bold Eagle, al zijn ze qua temperament wél vergelijkbaar. Hoe dan ook, hij maakt hier zijn debuut voor Robert Bergh en dat vind ik toch interessant. Yanni Knick (3) is maar een heel gewoon beestje, maar ze is trouw en dat is in dit soort koersen heel wat waard. Tenslotte richt ik mijn aandacht nog op Stardate (2), die het voor elkaar heeft gekregen om bij zijn laatste tien starts telkens te galopperen. Toch is er een tijd geweest dat hij nog wel eens foutloos rondkwam en toen vertoonde hij km. tijden waarmee hij hier in feite voor niemand onder zou hoeven doen. Reden om te hopen op verbetering is het feit dat Thomas Dalborg dit keer op de kar stapt en naar mijn smaak is dat een wat ondergewaardeerde pikeur.

Plaats 1: Nille Sånna (4)
Plaats 2: Sanita (6)
Plaats 3: Springbank (9)
Plaats 4: Yanni Knick (3) 


Nog geen account? Registreer gratis en ontvang €25 BONUS!

Om u een zo goed mogelijke ervaring op runnerz.nl te geven maken we gebruik van cookies.