Selecteer livestream

 • Zweden
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium
 • Zweden
 • Duitsland
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • USA
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium

Beelden

Beelden

Beelden

Åby - 12 oktober

Åby – zaterdag 12 oktober 2019 - Start: 14.35

RACE 1, monté

Edio (6) debuteerde begin juli onder het zadel en wist toen direct indruk te maken door met een vlammend eindschot te winnen. Die sterke eindsprint heeft hij sindsdien iedere keer laten zien en ik denk dat hij hier verrassend sterk voor de dag zou kunnen komen, al is het een klein minpuntje dat Tova Bengtsson hier voor het eerst opstapt. Wanneer dit een aangespannen koers zou zijn geweest dan zou Rajah Silvio (3) zonder meer als favoriet van start zijn gegaan en wellicht gaat hij ook daadwerkelijk als favoriet van het spelend publiek van start. Feit is dat hij zijn debuut maakt in het bereden genre en dan is het toch maar af te wachten hoe dat zal uitpakken, maar op basis van potentie hoeft hij natuurlijk voor niemand onder te doen. Börge (1) is niet erg snel van start, maar hij geeft niet veel om het dodenspoor terwijl hij ook nog eens over een best eindschot beschikt. Vaste (top-)jockey Sofia Adolfsson zit voorlopig nog in de lappenmand, maar Anna Erixon is één van de best mogelijke vervangsters. Kanspaard. Vertigo N.P. (5) finishte sinds zijn komst in Zweden nog nooit buiten het geld en dat zegt natuurlijk wel het e.e.a. over zowel zijn koershoofd als zijn potentie. Net als #3 debuteert hij hier echter onder het zadel. Sebastian Hall (7) sprong laatst kort na de start, maar dat was door toedoen van hinder. Normaal gesproken is hij erg stabiel én snel van start en hij geldt hier als favoriet voor de koppositie. Of hij over het vermogen beschikt om tegen dit type tegenstanders te kunnen winnen waag ik echter te betwijfelen, al is Emilia Leo natuurlijk wel extreem succesvol.

Plaats 1: Edio (6)
Plaats 2: Rajah Silvio (3)
Plaats 3: Börge (1)
Plaats 4: Vertigo N.P. (5)

 

RACE 2

Zorn Brick (2) kan heel behoorlijk vertrokken en ik verwacht hem óf aan kop, óf op de rug van de koploper. Bij een dergelijk koersverloop is hij wat mij betreft het te kloppen paard, al zal hij dan wel af moeten rekenen met de oersterke Sanda Love (3). Deze Love You-ruin wist drie van zijn laatste vier starts op Åby te winnen en dat deed hij meer dan eens vanuit het dodenspoor. Dat laatste past natuurlijk uitstekend bij de rijstijl van Robert Bergh en hij zal dan ook vroegtijdig voor het offensief kiezen. Infinitus (1) wist bij zijn voorlaatste start niemand minder dan Marcello Wibb te kloppen vanuit het dodenspoor. Hij beschikt dus absoluut over de potentie om deze koers te kunnen winnen, ongeacht het koersverloop, al is dit startnummer wel verraderlijk voor deze slow starter. Tropicana Ås (4) geldt hier (tezamen met #7) als uitdager van #2 met het oog op de strijd om de koppositie. Mocht het hem lukken om aan het front te komen dan zou hij best verrassend voor de dag kunnen komen. Laatst kwam hij in ieder geval ingesloten door de finish en het had er alle schijn van dat Kolgjini nog veel reserves achter de hand had. Countrfeightr (7) is redelijk rap van start en hij zou hier kunnen verrassen, al denk ik dan eerder aan een klassering dan aan een overwinning.

Plaats 1: Zorn Brick (2)
Plaats 2: Sanda Love (3)
Plaats 3: Infinitus (1)
Plaats 4: Tropicana Ås (4)

 

RACE 3

Super Steve (5) heeft na een lange afwezigheid weer twee koersen in de benen en volgens de berichten uit stal benadert hij zijn beste vorm inmiddels. Hij kan heel behoorlijk vertrekken, terwijl hij precies een jaar geleden op deze baan én over deze afstand wist toe te slaan via de open stretch. Een dergelijk scenario is hier weer heel goed mogelijk. Upload (7) kwam anderhalve maand geleden nog in actie in een serie voor de Zweedse Derby, maar vanuit het tweede gelid belandde hij in het verre achterveld en een finaleplek was daarmee een brug te ver. Hij wist echter wél al eerder te winnen over deze afstand en aangezien er maar weinig rappe vertrekkers uit het eerste gelid vertrekken zou het best kunnen dat hij de kop mag overnemen. Bij een dergelijk scenario heeft hij zeker een winkans, al wist hij ook al van achteraf te winnen. Twentyfourseven D.E. (8) treft een lastig startnummer, maar laatst wist het fokproduct van vader en zoon Lukje over deze afstand te winnen na een offensieve rit. Kanspaard. Mellby Guard (10) debuteert hier over de stayersafstand, maar aangezien hij meerdere keren vanuit het dodenspoor heeft gewonnen lijkt hij een type paard dat over veel vermogen beschikt. Felix Am (1) kwam laatst in een leerlingkoers verrassend sterk voor de dag toen hij van kop af favoriet Donovan Hall volledig kansloos liet. De vorm om deze koers te kunnen winnen is dus aanwezig, maar in zijn geval lijkt dit startnummer juist een nadeel. Ten eerste is de kans op een galoppade nu wat groter, daarnaast bestaat er ook een groot risico op insluiting voor deze langzame starter. Toch betrek ik hem voor alle zekerheid in mijn trio-spel.

Plaats 1: Super Steve (5)
Plaats 2: Upload (7)
Plaats 3: Twentyfourseven D.E. (8)
Plaats 4: Mellby Guard (10)

 

RACE 4, merriekoers, bandenstart

In deze verraderlijke merriekoers ga ik het proberen met een outsider in de vorm van Majors Corona (11). Ze treft hier het gunstige springspår (#7 in het tweede band) en aangezien ze heel behoorlijk kan vertrekken zou het goed kunnen dat ze al heel snel aansluiting vindt bij de paarden uit het eerste band. Bij haar voorlaatste start liet ze weer eens zien dat ze over een meer dan behoorlijk eindschot beschikt (1.11/800 meter) en bij een vergelijkbare prestatie zou ze hier mee moeten kunnen doen om de overwinning. De rijder, een amateur in een profgezelschap, is wel een onzekere factor. Daydream La Marc (1) wist haar voorlaatste start van kop af te winnen en als Söderkvist zou willen dan zou hij hier de leiding kunnen behouden. Op deze baan acht ik de kans echter erg groot dat hij de kop zal afstaan, om het uiteindelijk te proberen via de open stretch. En dat zou best eens een winnende formule kunnen zijn. Queen Neo (3) is hier de uitgesproken favoriet om de kop te (over) nemen en vanaf die positie is ze nog niet zo 1-2-3 geklopt, aangezien ze beschikt over een uitstekend koershoofd. Beluga West (13) ging laatst van start in een veel sterker bezette merriekoers, waar ze met een vlammend eindschot (laatste km. in 1.12,5) maar nipt tekort kwam voor de overwinning. Op basis van haar potentie geldt ze hier dan ook zeker als één van de kanspaarden, haar startnummer (#9 in het tweede band) is echter erg lastig en ze zal initieel in het verre achterveld belanden. Ze is dus afhankelijk van wat geluk qua koersverloop. Voor Personal Jesus (14) geldt in feite hetzelfde verhaal als voor #13 in de zin dat ze helemaal achteraan aan deze opdracht zal moeten beginnen. Deze merrie beschikt absoluut over de nodige potentie, maar aangezien ze ook nog eens wordt gereden door een relatief onervaren leerlingpikeur neem ik liever een paard uit het eerste gelid mee om mijn trio-spel te completeren. Livi Othella H.M. (4) is met haar drie jaar de jongste van het veld, maar ze beschikt over het nodige talent. Skoglund zal haar een defensieve koers willen geven en als dat lukt dan zou ze best een plaatsje kunnen belopen.

Plaats 1: Majors Corona (11)
Plaats 2: Daydream La Marc (1)
Plaats 3: Queen Neo (3)
Plaats 4: Beluga West (13)

 

RACE 5, V75-1, bandenstart

We trappen de V75 af met een erg lastige koers om te voorspellen. Over deze afstand is Staro Leonardo (15) vermoedelijk het beste paard. Laatst won hij nadat hij de afsluitende twee kilometer aflegde in 1.12,4 en wanneer hij dat hier weer doet dan zie ik niet in wie hem zou moeten kloppen. Probleem is dat hij als allerlaatste aan deze klus zal beginnen en dan bestaat altijd het gevaar op verkeersoponthoud. Maar hij is het eerste vakje op het ticket dat ik aanstreep. Kennedy (6) is een absolute krachtpatser die het vorige maand zelfs schopte tot de finale van de Zweedse Derby. En als hij daar niet zou zijn gehinderd door Johan Untersteiner (met een galoppade tot gevolg) dan had hij wellicht nog een prijsje meegepikt. Hier zal Kolgjini offensief van leer trekken en wanneer hij in een vroegtijdig stadium aan kop zou komen dan is hij nauwelijks nog te kloppen (3 uit 4 van kop af). Vincent As (11) is hopeloos onregelmatig in zijn prestaties en trainer Dahlén heeft aangegeven dat het zelfs voor hem iedere keer maar weer de vraag is welke Vincent As dit keer aan de start verschijnt. In goeden doen hoeft hij hier in feite voor niemand onder te doen, zelfs niet wanneer hij in het dodenspoor zou belanden. Dollar Hornline (3) sprong bij zijn debuut voor Bergh terwijl hij aan kop lag. Laatst zag hij er bij zijn herkwalificatie goed uit en hij zal hier aanvankelijk de kop nemen. Ondanks zijn matige rijtje zou ik hem niet onderschatten! Bossy Alley (7) wist laatst een V75-koers te winnen over een nóg langere afstand, nadat hij vanaf de rug van de koploper toesloeg middels een venijnige eindspurt. Rijder Karhulahti lijkt structureel te worden onderschat door het spelend publiek, waardoor hij aan een zeer aantrekkelijk V75-percentage van start zal gaan.

Plaats 1: Leonardo (15)
Plaats 2: Kennedy (6)
Plaats 3: Vincent As (11)
Plaats 4: Bossy Alley (7)

 

RACE 6, V75-2, ZWEEDS KAMPIOENSCHAP DER AMATEURRIJDERS

Vorig jaar bleek deze V75-omgang redelijk goed te voorspellen, de twee enige verrassingen vielen juist in de amateur- en de leerlingkoers en dat is natuurlijk geen toeval. In de V75 is de kans op een verrassing namelijk per definitie het grootst in dit soort koersen. Wanneer dit een profkoers geweest zou zijn dan zou U.B. Cool (1) voor mij een potentiële banker zijn geweest, aangezien deze startraket vrijwel zeker de kop gaat behouden. In dit type koersen wordt de koploper echter zelden met rust gelaten en wanneer deze Revenue-zoon meerdere aanvallen dient op te vangen wordt hij toch kwetsbaar. Derhalve laat ik hem wat zakken in mijn rangschikking, maar een winkans heeft hij wel degelijk. Het eerste paard dat ik op mijn ticket zet is Andre Agassi (2), die zich met dank aan zijn startnummer direct in het tweede spoor zal bevinden. Hij beschikt over het vermogen om vanuit het dodenspoor te kunnen winnen, maar hij beschikt tevens over een prima eindschot. Zijn winkansen nemen alleen maar toe wanneer hier een harde koers ontstaat. Bij Redhot Tap Dancer (9) zullen diverse interessante wijzigingen qua aanspanning/uitrusting worden doorgevoerd: dit keer komt hij met een gesloten hoofdstel, rondom zonder ijzers en met een Amerikaanse bike aan de start. Bitcoin (5) is verre van betrouwbaar, maar in principe is hij in staat om een koers als deze vanuit het dodenspoor te kunnen winnen. Dat laatste kan zeker ook worden beweerd over Velasquez Gar (7).

Plaats 1: Andre Agassi (2)
Plaats 2: Redhot Tap Dancer (9)
Plaats 3: U.B.Cool (1)
Plaats 4: Bitcoin (5)

 

RACE 7, V75-3, ZWEEDS MONTÉKAMPIOENSCHAP

Toen ik eerder deze week de velden zat te bestuderen had ik het idee dat Star Advisor Joli (10) wel eens mijn eerste banker zou kunnen worden. Deze startkatapult zal ondanks dit beroerde startnummer hoogstwaarschijnlijk “gewoon” aan kop komen, ook al zal het de nodige krachten kosten om daar te komen. Emilia Leo heeft zich in de Zweedse media echter opvallend lyrisch uitgelaten over Donners Am (1), terwijl ze tevens aangaf dat ze heel veel respect heeft voor Polycrates Face (2). Dit zijn volgens haar de meest serieuze uitdagers en wie ben ik om “de komeet van het jaar” tegen te spreken? Ik wees er laatst al op dat het voor Emmett Brown (5) wel eens een voordeel zou kunnen zijn wanneer hij eens niet van kop af zou koersen, aangezien hij eenmaal aan de leiding zijn dadendrang nauwelijks nog laat beteugelen. Dat kwam wonderwel zo uit, want vanaf de rug van Star Advisor Joli bleek hij nu wél over reserves te beschikken in de slotfase en het had niet veel gescheeld of hij had de grote favoriet geklopt. Hier zou het koersverloop wel eens identiek kunnen zijn en in dat geval zou hij kunnen verrassen. Ladyofthelake (9) wist haar laatste vijf monté-optredens te winnen en dat deed ze meer dan eens vanuit het dodenspoor. Kanspaard. Titelverdediger Order To Fly (4) heeft dit jaar (nog) niet dezelfde monté-vorm laten zien en een plaatsgeld lijkt hier het hoogst haalbare.

Plaats 1: Star Advisor Joli (10)
Plaats 2: Donners Am (1)
Plaats 3: Emmett Brown (5)
Plaats 4: Polycrates Face (2)

 

RACE 8, V75-4, ZWEEDS KAMPIOENSCHAP DER JEUGD

Mats E Djuse is hier de titelverdediger en met dank aan Mellby Granat (6) maakt hij een prima kans op prolongatie. Op eigen kracht gaat hij hier niet aan kop komen, maar wanneer hij zich in een vroegtijdig stadium aan het front komt melden dan is er een goede kans dat hij mag overnemen, aangezien niemand blij wordt van een vanuit het dodenspoor beukende Bergh-pupil. Bij het geschetste scenario zal hij moeilijk te kloppen zijn, maar in dit soort races is het koersverloop altijd moeilijk in te schatten. Het jongere broertje van Mats, Magnus, beschikt in de vorm van Eclipse Am (10) over een vergelijkbaar type paard. Deze krachtpatser beschikt echter niet alleen over vermogen, maar óók over veel speed. Hoe harder de koers, des te groter is zijn winkans. Zowel Tyson Dimanche (1) (in tegenstelling tot laatst nu weer rondom zonder ijzers) als Key Mom (3) zijn snel van start en degene die de strijd om de koppositie gaat winnen zou hier kunnen verrassen, van kop af dan wel vanaf de rug van de koploper. En dan heb ik het niet eens gehad over J.H.Respons (4), die óók al heel behoorlijk kan vertrekken. Resumerend: dit is een ontzettend verraderlijke koers, waar ik eigenlijk geen enkele deelnemer uit zou durven sluiten.

Plaats 1: Mellby Granat (6)
Plaats 2: Eclipse Am (10)
Plaats 3: Key Mom (3)
Plaats 4: Tyson Dimanche (1)

 

RACE 9, V75-5, ZWEEDS MERRIEKAMPIOENSCHAP

Mellby Free (10) zal vermoedelijk de grootste V75-favoriet van de meeting gaan worden en daar is weinig van te zeggen, aangezien ze er hier gedeclasseerd in staat. Slechts ziekte of een extreem nadelig koersverloop zouden de overwinning in de weg kunnen staan. En dat laatste zie ik eerlijk gezegd niet gebeuren. #7 is favoriet om hier de kop te nemen en zodra alle posities zijn ingenomen bestaat er een goede kans dat Kihlström reeds ten aanval zal trekken om in een vroegtijdig stadium aan kop te komen. En dan zit de strijd om de overwinning er wel op. Cash Crowe (9) is hier de titelverdedigster en naar mijn idee is dit het enige paard dat over de potentie beschikt om het de favoriet lastig te kunnen maken. Ze heeft echter pas twee starts in de benen, waarbij ze laatst meerdere keren galoppeerde. Trainer Puro heeft aangekondigd dat ze dit keer met zwaardere voorijzers zal koersen, wat haar gangen ten goede zou moeten komen. Feit is dat er de nodige twijfels over haar bestaan. Wild Love (5) komt hier voor het eerst in actie voor een Amerikaanse bike, terwijl in tegenstelling tot laatst alle ijzers er weer onder vandaan gaan. Het valt niet geheel uit te sluiten dat zij aan kop komt, terwijl ze bij haar voorlaatste start (tweede achter Mellby Free na parcours vanuit dodenspoor) heeft bewezen in absolute topvorm te verkeren. Mogelijke verrassing. Dear Friend (7) wist de afgelopen twee keer haar favorietenstatus niet waar te maken, maar dat wil niet zeggen dat ze faalde. In tegendeel zelfs, want beide keren liep ze een dijk van een koers. Mocht ze aan kop komen om vervolgens af te geven aan de favoriet dan is een trio-klassering prima mogelijk. Speedy Voxy Vicane (11) weet zo nu en dan eens te stunten in de V75 en opvallend genoeg is ze op deze dag “altijd” goed. Vanaf dit lastige startnummer zal Kim Eriksson zich echter richten tot een plaatsgeld.

Plaats 1: Mellby Free (10)
Plaats 2: Cash Crowe (9)
Plaats 3: Wild Love (5)
Plaats 4: Dear Friend (7)

 

RACE 10, V75-6, ZWEEDS LEERLINGKAMPIOENSCHAP

Tony Afrika (7) liet zijn dadendrang aan kop laatst niet beteugelen, met een eerste kilometer in 1.10,5 ten gevolg. En het is natuurlijk geen schande om door Ike Schermer geklopt te worden. Bij zijn voorgaande start koerste hij vanaf een rug en toen wist hij nog veel terrein goed te maken op diezelfde Ike. Ik verwacht een offensieve Marc Elias en wanneer hij toevallig vroegtijdig de kop zou overnemen dan krijgt de rest een erg pittige opdracht. Dexter Brick (4) is op papier de eerste uitdager en wanneer het hem lukt om aan kop te komen dan heeft #7 een probleem, want Magnus Djuse zal niet van zins zijn om de kop af te staan. Het probleem van Djuse is de pijlsnelle Caligula (2), die van kop af nog nooit werd geklopt (7 uit 7). Na een rustperiode is het echter de vraag of ze helemaal scherp is, waardoor de kans bestaat Jonsson gaat afgeven. Victory Topline (9) en Findus M (1) zullen zich in de slotfase komen melden.

Plaats 1: Tony Afrika (7)
Plaats 2: Dexter Brick (4)
Plaats 3: Caligula (2)
Plaats 4: Victory Topline (9)

 

RACE 11, V75-7, ZWEEDS KAMPIOENSCHAP

De kans dat Sorbet (2) op eigen kracht de kop gaat behouden is al redelijk aanwezig, maar áls zijn voornaamste opponent in de strijd om de koppositie (#4) hem zou aftroeven dan is er nog niet veel aan de hand, aangezien Ulf Ohlsson over deze afstand naar alle waarschijnlijkheid graag de leiding weer zal afstaan. Sorbet is van kop af nog ongeslagen (5 uit 5) én hij verkeert in absolute topvorm. Het te kloppen paard! Racing Mange (7) kan ook heel behoorlijk vertrekken en ik denk dat Lövgren prima zou kunnen leven met een positie naast de koploper. Zijn paard is zeker niet bang voor het dodenspoor, al zou je je wel af kunnen vragen of hij bij een dergelijk koersverloop ook daadwerkelijk zou kunnen winnen. Die kans is volgens mij niet heel erg groot, maar een klassering zou hij daarentegen prima kunnen belopen. Nadal Broline (3) bewaart zijn kruit vaak tot de slotfase en wanneer hij hier positie zou kunnen vinden als tweede of derde paard in het tweede spoor dan geldt hij als eerste uitdager van de favoriet. Dit koersverloop is echter verre van vanzelfsprekend. Milliondollarrhyme (11) is natuurlijk al geruime tijd in topvorm, maar dit startnummer maakt de opdracht er niet gemakkelijker op. Wel is er sprake van evt. koersen zonder ijzers (bij goede weers- en baanomstandigheden) en dat is dan wel weer erg interessant. Rajesh Face (12) heeft zijn vorm weer teruggevonden, maar ook in zijn geval heeft de loting niet meegezeten. Hij zal in ieder geval kleur gaan geven aan deze koers en het zou mij niet verbazen wanneer hij een klassering zou belopen.

Plaats 1: Sorbet (2)
Plaats 2: Racing Mange (7)
Plaats 3: Nadal Broline (3)
Plaats 4: Milliondollarrhyme (11)

 

RACE 12, bandenstart

Gameboy Pellini (3) was bij zijn voorlaatste start echt erg goed; vanuit het dodenspoor declasseerde hij toen namelijk zijn tegenstanders. Laatst zag hij er echter een stuk minder goed uit, toen hij van kop af wel erg eenvoudig voorbij werd gelopen in de slotfase. Wanneer hij hier net zo voor de dag komt als de voorlaatste keer dan kan de rest het op hem leren, maar een vastigheidje is hij wat mij betreft niet. Ik vermoed dat hij als groot favoriet zal vertrekken en dat is voor mij juist reden om wat anders te proberen. Zo is Silver Glen (6) niet geheel betrouwbaar, maar het gegeven dat hij vertrekt vanuit het springspår zou hem op zijn minst kunnen helpen om dravend van start te gaan. Als dat laatste lukt dan is er best veel mogelijk, aangezien hij al meerdere keren heeft laten zien dat hij weinig geeft om het dodenspoor. Wood Lane (5) heeft van deze deelnemers waarschijnlijk de mooiste toekomst voor zich, maar zou deze driejarige nu al opgewassen zijn tegen deze oudere paarden? Niet onmogelijk, maar zijn startnummer (korte draai en derhalve waarschijnlijk geen bliksemstart) helpt hem ook al niet. Gubben Noak (1) kwam laatst op Jägersro verrassend sterk voor de dag, toen hij van kop af bijna zijn eerste overwinning wist te boeken. Vanaf dit startnummer is een gunstig koersverloop bijna gegarandeerd en ik zou deze outsider altijd betrekken bij mijn trio-spel. Lucky Bet Tooma (7) is niet bepaald een grootheid, maar dat geldt in dit veld voor meerdere paarden. Hij is in ieder geval redelijk snel van start, waardoor hij vanuit het springspår best een aardige uitgangspositie in zou kunnen nemen. Outsider.

Plaats 1: Silver Glen (6)
Plaats 2: Gameboy Pellini (3)
Plaats 3: Wood Lane (5)
Plaats 4: Gubben Noak (1)

 


Nog geen account? Registreer gratis en ontvang €25 BONUS!

Om u een zo goed mogelijke ervaring op runnerz.nl te geven maken we gebruik van cookies.