Selecteer livestream

 • Zweden
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium
 • Zweden
 • Duitsland
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • USA
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium

Beelden

Beelden

Beelden

Bollnäs - 14 september

Bollnäs - zaterdag 14 september - Start: 14:45

RACE 1, monté

De montékoers is van een wat hoger niveau dan in voorgaande weken, we hebben hier namelijk te maken met de finale van de Gävleborgs Montéserie. #1 en #3 zijn hier in principe het snelst van start, maar beide rijdsters zullen graag afstaan zodra één van de favorieten zich komt melden. Polycrates Face (6) werd laatst erg offensief gereden en met nog zo’n anderhalve ronde te gaan nam hij de kop over, om uiteindelijk met de spreekwoordelijke straatlengte voorsprong te winnen. De keer ervoor was hij ook al zo outstanding en toen deed hij het middels een vlammend eindschot vanuit het veld. Mocht het zo zijn dat hij hier na een paar honderd meter de kop te pakken heeft dan zie ik hem nauwelijks nog geklopt worden, maar er zijn meerdere koersscenario’s te bedenken. Lövdala Principito (2) was de afgelopen twee keer ook al bijzonder goed. Bij zijn voorlaatste start nam hij met een tussenaanval met nog een goede ronde te gaan de kop over waarna hij de concurrentie met een afsluitende kilometer in 1.12,6 op afstand zette. En laatst werd hij weer “op wachten” gereden, om uiteindelijk met zijn geweldige eindschot net zo ruim te winnen als de keer ervoor. Mocht #6 aan kop komen dan zal het hoe dan ook een zware klus voor hem worden om deze koers te winnen, anderzijds lijkt alles wat rijdster Emilia Leo aanraakt te veranderen in goud. Als er gerechtigheid zou bestaan in sport dan zou Anna Erixon deze koers winnen, aangezien ze verreweg de meeste series voor deze finale (5 uit 18) heeft gewonnen. Nu is haar Mellby Don Juan (9) weliswaar benadeeld door zijn startnummer, hij kan zijn enorme startsnelheid immers niet uitbuiten, maar deze krachtpatser beschikt tevens over het nodige vermogen. Een klassering lijkt de meest realistische verwachting, maar bij een hard koersverloop is er ook uitzicht op meer. Harley As (10) is onder het zadel op zijn best en Clara Jonasson wist al diverse keren met hem te winnen. Ondanks het nadelige startnummer neem ik ook Fairplay Pellini (8) mee in mijn trio-spel, aangezien kampioene Sofia Adolfsson in dit soort koersen niet op uw ticket mag ontbreken. De Maharajah-zoon maakt zijn debuut in het bereden genre en hij zou best eens verrassend voor de dag kunnen komen.

Plaats 1: Polycrates Face (6)
Plaats 2: Lövdala Principito (2)
Plaats 3: Mellby Don Juan (9)
Plaats 4: Harley As (10)

 

RACE 2

We vervolgen met een serie voor het Zweeds kampioenschap der amateurrijders. Captain Knas (4) is geen typisch amateurpaard in die zin dat hij een lastig heerschap is en met name achter de startauto (dan wel in het startmoment) is het risico op een galoppade tamelijk groot. Hij is dus totaal niet betrouwbaar, maar in zijn laatste koers (die hij vanuit het dodenspoor spelenderwijs wist te winnen) demonstreerde hij topvorm. Wat mij betreft de favoriet, maar natuurlijk verre van een banker. Barry Wadd (9) wist zijn voorlaatste koers wel zeer overtuigend te winnen middels een geweldig eindschot en hij is zonder meer één van de kandidaten voor de winst. Rijder Parhans is echter niet bepaald geroutineerd en het is afwachten hoe hij zich hier manifesteert. Sheridan (6) koerst de laatste tijd wat ongelukkig, maar hij is trouw en in een koers als deze zou hij best kunnen verrassen. Axl Brown (8) wist begin juni vanuit het dodenspoor spelenderwijs te winnen en op basis van die verrichting zal hij vermoedelijk als één van de favorieten van start gaan. Nu geloof ik best dat hij over de potentie beschikt om deze race te kunnen winnen, maar zijn laatste drie starts mondden telkens uit in galoppades en dan treft hij ook nog eens dit lastige nummer. Ik sla over en betrek liever een outsider als Cabaree F.C. (2) in mijn spel. Of desnoods Sir Francis Bacon (3), al is dat ook al niet de makkelijkste. Lastige koers, waar zomaar eens een zeer verrassende uitslag uit de bus zou kunnen rollen.

Plaats 1: Captain Knas (4)
Plaats 2: Barry Wadd (9)
Plaats 3: Sheridan (6)
Plaats 4: Cabaree F.C. (2)

 

RACE 3, bandenstart, merriekoers

Xanthis Delicious (13) lijkt na een trainerswissel, een aantal maanden geleden, wel een heel ander paard te zijn geworden. Ze beschikt zowel over vermogen als speed en daardoor is ze ongeacht het koersverloop in staat om deze koers te winnen. Bij haar afgelopen drie zeges is ze in ieder geval geen enkele keer tot het gaatje gegaan en misschien is ze nog wel tot meer in staat dan we de afgelopen weken hebben gezien. Fossens Wally (12) beschikt eveneens over veel potentie en laatst liet ze met een machtig eindschot zien dat het met haar vorm wel snor zit. Deze rappe vertrekker is echter wel erg benadeeld door het startnummer (ze start achter #5), bovendien wil ze nog wel eens een foutje maken. Maar bij het juiste koersverloop heeft ze zeker een winkans. Some Zin (3) won nog maar één keer en dat deed ze van kop af. Die positie gaat ze hier vermoedelijk weer te pakken krijgen. Normaal gesproken is ze niet opgewassen tegen een aantal paarden uit het tweede band, maar wanneer het koersverloop meezit zou ze best eens een heel eind kunnen komen. Fikonia Am (8) is uitstekend in vorm, maar ze is niet helemaal betrouwbaar (ze maakt nog weleens een foutje) en treft hier een lastig startnummer (5) in het band, dus korte draai). Emmeline Follo (5) kwam vorige week uitstekend voor de dag in de V75 en bij een identieke prestatie doet ze hier voorin mee. Ik had echter wel graag gezien dat Adielsson aan boord zou zijn gebleven.

Plaats 1: Xanthis Delicious (13)
Plaats 2: Fossens Wally (12)
Plaats 3: Some Zin (3)
Plaats 4: Fikonia Am (8)

 

RACE 4, ZWEEDS KAMPIOENSCHAP DER MERRIES, koudbloedkoers

Rus Can (6) is, mits ze de gangen eronder houdt, redelijk rap van start en zij geldt als de favoriet om de koppositie te nemen/ over te mogen nemen. Van kop af is ze normaal gesproken het te kloppen paard, maar het feit dat ze laatst de laatste honderd meter ging stappen zorgt voor de nodige twijfel. Karlängs Linda (4) wordt dit keer weer eens gereden door Ulf Ohlsson en dat vind ik interessant genoeg om haar voorin mee te nemen in mijn trio-spel. Qua pure klasse komt ze wellicht iets tekort, maar ze is erg trouw en Ohlsson is natuurlijk een absolute topper in deze discipline. Klack Vilja (3) is natuurlijk één van de uitgesproken kanshebsters, zeker vanaf dit startnummer, maar ik betwijfel of ze nog in dezelfde topvorm verkeert als in de zomer. Alfie (9) beschikt over veel vermogen en ze is in staat om vanuit het dodenspoor hoge ogen te gooien. Forspärla (12) beschikt over een behoorlijk eindschot, maar vanaf dit lastige nummer lijkt een plaatsgeld het hoogst haalbare.

Plaats 1: Rus Can (6)
Plaats 2: Karlängs Linda (4)
Plaats 3: Klack Vilja (3)
Plaats 4: Alfie (9)

 

RACE 5, V75-1, bandenstart

Een interessante afdeling van de Bronsdivisionen. Als je afgaat op de huidige spelpercentages dan ben je geneigd te denken dat deze race maar gaat tussen drie paarden, ik denk echter dat er sprake is van een meer open karakter. Majestic Man (3) geldt in Finland als een snelle vertrekker, maar aangezien hij hier debuteert bij een Zweedse bandenstart is het niet makkelijk om zijn kans om aan kop te komen in te kunnen schatten. Ik denk namelijk dat hij van kop af erg moeilijk te kloppen zal zijn, al is hij niet afhankelijk van een specifiek koersverloop. Bij zijn voorlaatste start had het maar heel weinig gescheeld of hij had zich (na een geweldig eindschot) geplaatst voor de finale van de Finse Derby, vervolgens wist hij de Troost Derby spelenderwijs van kop af te winnen. Net als in de Derby-serie nu weer rondom zonder ijzers en wellicht voor het eerst met een trekhoofdstel! Global Winner (8) maalt er eigenlijk niet om als hij wat extra meters af moet leggen en wat dat betreft is hij hier een uitgesproken kandidaat voor de overwinning. Anderzijds vertrekt hij vanaf een ingesloten startnummer en als het tegen zit dan krijgt hij wellicht nooit daglicht te zien. Crazy And Quick (6) is in theorie de derde “hete” kandidaat voor de winst. Achter de auto kan hij rap beginnen, maar net als #3 krijgt hij voor het eerst te maken met het Zweedse bandenstartsysteem. Nu is Erik Adielsson misschien wel de allerbeste bandenstartpikeur van Zweden en vanaf het gunstige springspår lukt het hem misschien om aan kop te komen, maar aangezien er een (bewezen) snelle bandenstarter aan zijn binnenzijde vertrekt bestaat ook het risico dat hij in het dodenspoor gaat belanden. Dan is nóg niet alles verloren, maar het maakt de opdracht er niet makkelijker op. Die snelle vertrekker is Major Vici (1), die al eens van kop af wist te winnen in de V75. Ik geloof niet dat hij direct een winkans heeft (ik laat hem dan ook weg van mijn V75-ticket), maar met het oog op zijn gunstige startnummer zit een plaatsgeld er wel degelijk in. Paarden die eventueel wél zouden kunnen verrassen met een overwinning zijn wat mij betreft resp. Lukas Zaz (4), Wreckless M.M. (11) en Panther Face (9).

Plaats 1: Majestic Man (3)
Plaats 2: Global Winner (8)
Plaats 3: Crazy And Quick (6)
Plaats 4: Major Vici (1)

 

RACE 6, V75-2, merriekoers, bandenstart

Hier gaat Hankypanky Peyton (8) uiteraard als groot favoriet van start en daar is helemaal niks tegen in te brengen, want in feite staat ze er gedeclasseerd in. Ze wist al meer dan eens vanuit het dodenspoor te winnen en lopende hoort ze dit “gewoon” te winnen. Of ik haar ook ga banken in mijn V75-spel weet ik echter nog niet zo net. Ze is natuurlijk nog erg onervaren en dit jaar startte ze nog niet eerder vanuit het band. Stel dat ze nu toevallig wél zou springen van start af dan valt het leeuwendeel van de V75-tickets natuurlijk af en dan is het extra interessant om te weten dat op Bollnäs méér verrassingen in de V75 vallen dan het landelijk gemiddelde. Mocht de favoriet hier falen dan is er nog altijd een goede kans dat trainer Timo Nurmos zich alsnog mag melden bij de huldiging, aangezien Cactus (1) goed kan vertrekken. Ze heeft in ieder geval weer een koers in de benen, wat haar scherpte ten goede zal komen. Patricks Princess (3) (wát een afstamming!) is echt een groot talent dat zich per start lijkt te verbeteren. Ik denk dat het wat veel gevraagd is om van deze 3-jarige een overwinning te verwachten tegen deze oudere merries, maar met een zuinig Kihlström-koersje maakt ze wel een prima kans op een klassering. Quarcia (13) treft hiet het springspår (#7 in het tweede band) en ze kan rap beginnen, wanneer het een beetje meezit dan vindt ze kort na de start misschien al aansluiting bij de paarden uit het eerste band. In dat geval doet ze voorin mee! Bear Victory (11) versprong laatst haar kansen van start af, maar ze kwam nog sterk terug en haar laatste kilometer in 1.11,5 duidt op absolute topvorm. Met #5 in het tweede band treft ze hier wel het slechtst mogelijke startnummer.

Plaats 1: Hankypanky Peyton (8)
Plaats 2: Cactus (1)
Plaats 3: Patricks Princess (3)
Plaats 4: Quarcia (13)

 

RACE 7, V75-3

Toen ik afgelopen zondagavond voor het eerst de velden voor de V75 bestudeerde was mijn idee eigenlijk dat ik mijn eerste banker te pakken had toen ik de Klass II-koers bekeek. Want hoe waanzinnig goed was Mellby Granat (10) de afgelopen twee keer wel niet? Het begrip “dodenspoor” komt in zijn vocabulaire in ieder geval niet voor. Anderzijds treft Västerbo Pokerface (2) hier wel een droomstartnummer en we hebben hier toch te maken met de favoriet uit een Derby-serie van vorig jaar. Na bijna een jaar afwezigheid maakte hij vorige maand zijn rentree, voor het eerst rondom zonder ijzers, en daarbij kwam hij vanuit het dodenspoor erg goed voor de dag. Ook dit keer zal hij zonder ijzers aan de start komen, bovendien wordt hij (weer) gereden door mijn favoriete rijder! Mijn gevoel zegt dat #10 over meer potentie beschikt, maar zou hij een één jaar oudere (potentiële) jaargangtopper nú al de baas kunnen? Mocht ik morgen besluiten om dan toch maar niet te banken dan neem ik óók No Limit Royalty (4) nog mee in de V75, aangezien hij de derde hond zou kunnen zijn die er met het been vandoor gaat. Bij zijn laatste V75-poging (Örebro) kwam hij in ieder geval verrassend sterk voor de dag. Voor mijn trio-spel kijk ik verder naar de rappe vertrekker Lotusjasmine (3) en de oersterke Jeppas Sputnik (11).

Plaats 1: Mellby Granat (10)
Plaats 2: Västerbo Pokerface (2)
Plaats 3: No Limit Royalty (4)
Plaats 4: Lotusjasmine (3)

 

RACE 8, V75-4, koudbloeddravers, bandenstart

Don Viking (15) liep vorige week een uitstekende koers. Hij wist het gehele veld driedik te ronden, al werd hij in de slotmeters uiteindelijk geklopt door de op zijn rug meetrekkende #12. Nu wordt Ove Lindqvist vervangen door Örjan Kihlström, bovendien komt hij nu (net als bij zijn voorlaatste start) rondom zonder ijzers aan de start. Ik ga voor de dood of de gladiolen: spik! Mocht het overigens zo zijn dat hij wél met ijzers koerst dan ga ik mijn plannen nog eens heroverwegen. Zijn kwaaiste tegenstander is naar mijn smaak Lukas Rauen (14), die vorige week tijdens een opmars naar het front sprong. Dat risico loop je als wedder nu eenmaal met dit ras, maar lopende beschikt hij over het vermogen om een koers als deze vanuit het dodenspoor te kunnen winnen. Husnäs Elving (12) wist mijn banker vorige week (van gelijk af) nog te kloppen en nu krijgt hij ook nog eens twintig meter voorsprong. En met Adielsson én het springspår is een flitsende start ook nog eens bijna gegarandeerd. Anderzijds kan hij nu niet profiteren van andere paarden die voor hem het vieze werk opknappen. Mocht hij toevallig aan kop komen dan zal ik ‘m toch beginnen te knijpen. Demex (11) treft het nét iets gunstigere springspår dan # 12 (#6 in het band om #7) en hij is een erkende rappe vertrekker. Van de zes keer dat hij van kop af koerste werd hij nog nooit geklopt en dat maakt hem tot een interessante outsider. Pyrmo (10) kennen we nog van de WK-winst met Rick Ebbinge, maar aangezien hij #5 in het band treft (enorm galoprisico) sla ik over. Dan betrek ik liever één van de beste koudbloedpikeurs in mijn trio-spel: Torbjörn Jansson met zijn Klocksve Sprinten (8).

Plaats 1: Don Viking (15)
Plaats 2: Lukas Rauen (14)
Plaats 3: Husnäs Elving (12)
Plaats 4: Demex (11)

 

RACE 9, V75-5

Timo Nurmos is het type trainer dat zijn paarden nadrukkelijk laat pieken richting de klassiekers, het liefst met zo min mogelijk starts. Daar heeft hij enorme successen mee geboekt, maar het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Zo was Marrakesh (6) laatst bij zijn tweede start van het jaar groot favoriet in zijn serie voor de Finse Derby, maar nog vóór de start speelde zijn Ready Cash-temperament hem parten. Zijn huidige winsom blijft dus behoorlijk achter bij zijn enorme potentie, maar neemt u van mij aan dat dit paard een enorme motor heeft. Mocht hij toevallig aan kop komen dan zie ik hem nooit van zijn levensdagen meer geklopt worden, maar eigenlijk heeft hij vanuit iedere positie een topkans. Met het oog op zijn drift is banken voor mij overigens geen overweging. De statistieken wijzen uit dat in de V75 dit soort koersen (3.140 meter autostart) vrijwel altijd wordt gewonnen door de koploper. Dat biedt perspectief voor Falcon Am (4), die hier geldt als favoriet voor de koppositie. Anderzijds is hij al gekwalificeerd voor de V75-finale over twee weken, dus het is maar de vraag of Sjöström het per se van kop af wil proberen zodra #6 zich komt melden. Wanneer hij afgeeft dan ligt de route naar de tweede plek open zonder daar overdreven veel pijn te hoeven lijden. Magic Cash (10) wist zich vanuit het dodenspoor bijna te plaatsen voor de finale van de Zweedse Derby, we hebben hier dus te maken met weer een Ready Cash-zoon met veel vermogen. Nu met Kihlström! Global Unlimited (5) belandde laatst in het dodenspoor, maar dat belette hem niet om de laatste kilometer af te leggen op een voetje van 1.12, terwijl hij vorige maand ook al over deze afstand wist te winnen. Kanspaard. Young Da Vinci (2) voelt zich als een vis in het water over deze afstand, bovendien heeft hij gunstig geloot.

Plaats 1: Marrakesh (6)
Plaats 2: Falcon Am (4)
Plaats 3: Magic Cash (10)
Plaats 4: Global Unlimited (5)

 

RACE 10, V75-6, BOLLNÄSLOPPET

Makethemark (1) stond altijd bekend als een paard dat het moest hebben van zijn eindschot, totdat hij in zijn serie van de Elitlopp van dit jaar een nieuw wapen etaleerde: startsnelheid! Hij wist toen vanaf nummer 1 de kop te behouden en als dat hier weer lukt dan zie ik hem niet meer geklopt worden. Sinds Sorbet (4) reisgezelschap heeft aan een pony is zijn temperament een stuk afgenomen en dat komt zijn prestaties (waar al niet veel mis mee was) alleen maar ten goede. Laatst kwam hij ingesloten op de rug van Ringostarr Treb over de finish, waarbij hij nog de nodige reserves leek over te hebben. Mocht het hem lukken om #1 voorbij te komen van start af dan geldt hij wat mij betreft als het te kloppen paard. Nadal Broline (7) treft een lastig startnummer en dat zal zijn winkans niet ten goede komen, al liet hij laatst in de Sundsvall Open Trot zien dat hij wel degelijk in vorm is. Dat Global Trustworthy (5) over enorm veel potentie beschikt is duidelijk, maar bij zijn seizoendebuut kijk ik het liever even aan. Voor mijn trio-spel kijk ik eerder naar “onze” Coktail Fortuna (2), die rap kan vertrekken en dus ideaal heeft geloot.

Plaats 1: Makethemark (1)
Plaats 2: Sorbet (4)
Plaats 3: Nadal Broline (7)
Plaats 4: Coktail Fortuna (2)

 

RACE 11, V75-7

Exclamation Mark (1) stak laatst de bloedmoord na een waanzinnige openingsfase, maar hij kan veel beter. In principe is hij snel genoeg om hier de kop te kunnen behouden, maar over deze afstand bestaat er een goede kans dat Ohlsson zal afgeven (aan #2?). Hoe dan ook, hij heeft een gemeen stukje speed en vanaf de rug van de koploper geef ik hem een erg goede kans, als er maar ruimte ontstaat in de slotfase. Spickleback Face (2) en Esprit Sisu (5) zijn de twee overige aspiranten voor de koppositie, al zijn ze geen van tweeën afhankelijk van die positie. Ural (11) is een monster die vanuit iedere positie kan winnen, maar dit startnummer is lastig. Dat laatste geldt zeker voor de in topvorm verkerende Bucks To Burn (8), die net als laatst vermoedelijk van te ver zal moeten komen. Dan vind ik een outsider als Antonio Trot (4), die wél gunstig heeft geloot, voor mijn trio-spel eigenlijk interessanter.

Plaats 1: Exclamation Mark (1)
Plaats 2: Spickleback Face (2)
Plaats 3: Esprit Sisu (5)
Plaats 4: Ural (11)

 

RACE 12

In de afsluiter lijkt het een klassieke spets och slut te gaan worden voor de bliksemvertrekker Son Of Quarcio (2). Laatst werd hij weliswaar voor het eerst van kop af geklopt, maar de tegenstand is nu van een lager niveau. Ook Empty The Tanks (9) trof laatst sterkere competitie, waar hij na een offensief parcours een dikke voldoende scoorde met zijn derde plek. Sidney Crosby (7) beliep laatst na een bewogen koersverloop een keurige tweede plek en deze outsider zou een plaatsgeld kunnen belopen, al zal het dan vanaf dit startnummer wel een beetje mee moeten zitten. Orongo (3) kreeg laatst de kans om van kop af een gematigd tempo te bepalen, maar zodra hij onder druk werd gezet sprong hij direct. Dat optreden was dus op zijn minst twijfelachtig, maar eerder heeft hij laten zien dat hij een stuk beter kan. Ook Double Formula (6) zou in een koers als deze mee moeten kunnen bij de eerste drie, maar zijn laatste optreden (meerdere galoppades) was niet bepaald overtuigend.

Plaats 1: Son Of Quarcio (2)
Plaats 2: Empty The Tanks (9)
Plaats 3: Sidney Crosby (7)
Plaats 4: Orongo (3)


Nog geen account? Registreer gratis en ontvang €25 BONUS!

Om u een zo goed mogelijke ervaring op runnerz.nl te geven maken we gebruik van cookies.