Selecteer livestream

 • Zweden
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium
 • Zweden
 • Duitsland
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • USA
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium

Beelden

Beelden

Beelden

Cheltenham Festival - 13 maart

Cheltenham - woensdag 13 maart - Start: 14:30

De eerste dag van het Cheltenham Festival zit er inmiddels op maar dag twee heeft ook genoeg in petto met vier Groep 1 koersen. We kijken uit naar Altior in koers 4 maar voor waarde zoeken we elders.

Koers 1 Groep 1 Horden

We trappen af met de Ballymore Novices’s Hurdle over 4200 meter met zestien deelnemers. De trend van deze koers wijst richting de favorieten met vier van de laatste tien die de plicht volbrengen. Daartussen in was alleen Willoughby Court (14/1) in 2017 groter dan 7/1. De eerste twee in de wedmarkt zijn in vergelijking met de rest van het veld sterk aangemoedigd door de wedders. Dit is een regelrechte strijd tussen Engeland en Ierland met Champ (7) die de favorieten rol op zich neemt voor trainer Nicky Henderson en Engeland. De laatste tien winnaars van deze koers waren vijf of zes jaar oud en Champ is zeven. Zijn vorm daarentegen is perfect met vier overwinningen op rij. Cheltenham is nog onbekend terrein dus er zijn wat zwakke punten in het harnas van deze duidelijke favoriet. Ik denk dat hij deze koers kan winnen maar de outsiders zien er wel heel interessant uit aan veel grotere cotes.  Zijn naaste belager komt uit Ierland en wordt getraind door Gordon Elliott en luistert naar Battleoverdoyen (2), is zes jaar oud en heeft alle vier zijn starts gewonnen. Ook voor hem is Cheltenham onbekend terrein, hij is zelfs nog nooit naar Engeland geweest dus is de reis voor hem een hele onderneming. Zijn vorm is echter goed met winst in een Groep 1 Novice Hurdle tegen een aantal paarden die ook in deze koers starten. Battleoverdoyen is nummer twee in de wedmarkt en de volgende paarden vertegenwoordigen een zeer interessant winnend plaats waarde. City Island (8) is in eigendom van de race sponsors en die wilde alles op alles zetten om hun paard in deze koers aan de start te krijgen. Het is gelukt maar hun pupil is nog nooit in Groeps verband aan de start gekomen. Zijn overige starts heeft hij allemaal gewonnen en heeft daarbij goede paarden geklopt. Hoe goed hij echt is weet niemand maar er is voldoende talent in huis. De combinatie Ruby Walsh en Willie Mullins vinden we niet vaak aan grote cotes maar op het moment van schrijven staan de heren 25/1 met Easy Game (10). Hij heeft zijn laatste twee starts gewonnen en dat waren respectievelijk een Groep 3 en een Groep 2. Er is dus voldoende in huis om deze koers te winnen. Brewin’upastorm (4) wordt getraind door Olly Murphy en de voormalig assistent van Gordon Elliott is de rijzende ster in het trainers gilde. Dit paard wordt flink gespeeld in Engeland en dat zou nog meer zijn als hij tijdens zijn laatste koers niet was gevallen. Dat was over de laatste hindernis toen hij aan kop lag en nog voldoende over had voor de winst. Volgens de trainer is hij weer in goede vorm en heeft hij niks aan de val overgehouden. Aan u de keuze of u voor de favoriet gaat of tegen de stroom in voor de outsiders.

1.       Champ
2.       Brewin’upastorm
3.       Battleoverdoyen
4.       City Island & Easy Game

 

Koers 2 Groep 1 heggen

Weer een smakelijke clash tussen Engeland en Ierland in de RSA Chase welke een kweekvijver is voor de beste paarden ter wereld. Presenting Percy, Might Bite en Blaklion hebben geweldige dingen laten zien na hun zege in deze koers. De selectie is in mijn ogen de zekere winnaar en heet Delta Work (2) die een zege gaat turven voor Ierland. Deze Franse aankoop won vorig jaar tijdens het Festival over deze afstand en is sindsdien in geweldige vorm met viermaal winst en een tweede plaats. Vooral zijn laatste koers was indrukwekkend toen hij acht lengten wegliep bij het veld. Dat veld was niet van wereld klasse maar het gemak waarmee zegt genoeg. Dit is waarschijnlijk een van de favorieten voor de Gold Cup 2020. Zijn naaste belager Santini (8) wordt getraind door Nicky Henderson en vertegenwoordigt dus Engeland. Zijn voorbereiding was perfect totdat hij op tweede Kerstdag een gevoelige nederlaag liep op Kempton. De volgende dreun werd uitgedeeld toen hij vorige week zondag tijdens de training een ijzer aftrapte en daarna kreupel was. De hoefsmid heeft alles weer hersteld maar er is een kleine achterstand opgelopen. Hij lijkt gebaat bij het zware werk dat past bij de baan van Cheltenham maar de voorbereiding versterkt de kansen van Delta Work. Topofthegame (10) wordt getraind door Paul Nicholls en die geniet flink aanzien in de wedmarkt. Hij was in zijn laatste koers voor Santini en is toen net als laatstgenoemde thuis op deze koers voorbereidt. Daarmee gaan de drie prominten in de wedmarkt de volgende trend tegen; negen van de laatste tien winnaar hadden hun laatste start tussen 24 en 53 dagen voor deze koers. Delta Work (74), Santini (77) en Topofthegame (77) moeten deze trend dus zien te doorbreken. Als outsider noemen we Now McGinty (6) die van 50/1 naar 25/1 gespeeld is in Engeland. Dat is vaak een goed teken en zijn laatste koers op Ascot was zeer goed. Hij werd daar op een moedige manier tweede en als zijn springen verbetert kan hij zomaar een podiumplaats behalen. Hij zal in het achterveld koersen en laat zijn move gaan maken.

1.       Delta Work
2.       Topofthegame
3.       Santini
4.       Now McGinty

 

Koers 3 Groep 3 Handicap horden

Een extreem competitieve Handicap over 4200 meter waar er gezocht moet worden naar een outsider aan een grote cote. In de 25 jarige geschiedenis van deze koers is er slechts een favoriet als winnaar gehuldigd en sinds 2004 is er pas een winnaar die onder de 10/1 uitbetaalde. Dit is dus extreem moeilijk en we komen uit bij Brio Conti (13) die de laatste keer sterk terugkwam met een zege op Ascot. Hij zal verbeterd moeten zijn om deze koers te winnen maar hij is bij Paul Nicholls in goede handen. Gordon Elliott heeft een aantal paarden in deze koers en Farclas (5) is van 33/1 veranderd in 14/1. Dit paard won vorig jaar de Groep 1 Tiumph hurdle tijdens het Festival maar stelde daarna teleur. Hij wordt nu voor het eerst over een langere afstand ingezet en dat moet het tij keren. Het is vaker voorgekomen dat een tuimeling in de wedmarkt gunstig heeft uitgepakt voor de stal van Elliott. Killultagh Vic (6) staat normaal gesproken tegenover betere paarden in de koers en voor zijn laatste winst moeten we ook weer terug naar 31 December 2017. Dit veld kan hij echter hebben en ik ben benieuwd of hij zijn mindere periode achter zich kan laten. Blue Berry (11) is de winnaar van vorig en deed dat met 2,5 kilogram minder gewicht. Zijn starts daarna waren in Groeps verband en dat bleek wat te hoog gegrepen. Nu hij weer terug is in een Handicap kan hij precies een jaar later weer herenigd worden met de zege. Als laatste noemen we Lil Rockerfeller (7) die hier voor zijn vierde Festival op rij in actie gaat komen. Hij was in 2017 goede tweede in de Groep 1 Stayers Hurdle wat zijn mogelijkheden weergeeft. Hij tobde de laatste tijd een beetje met zijn vorm maar een operatie aan de luchtwegen liet gelijk een verbetering zien. Die koers kwam echter te vroeg na de operatie en ik verwacht hier de oude Rockerfeller terug.

1.       Farclas
2.       Killultagh Vic & Lil Rockerfeller
3.       Brio Conti
4.       Blue Berry

 

Koers 4 Groep 1 Heggen

In deze koers gaan we genieten van Altior (1) die voor zijn 18e zege op rij gaat. Hij heeft deze koers vorig jaar gewonnen en ik verwacht hem ook dit jaar weer te winnen. Dit is een legende in ontwikkeling! De strijd voor de tweede plaats is de gedacht waarmee de rest van de deelnemers de baan in gaan. Min (5) heeft daarvoor de beste papieren en komt met twee klinkende zeges op zijn naam aan de start. Hij is in de vorm van zijn leven getuige het gemak waarmee hij zijn tegenstanders op Groep 1 niveau opzij zette. Als Altior een off day heeft wint Min. Als dat niet het geval is dan wordt hij tweede.

1.       Altior
2.       Min

 

Koers 7 Groep 1 Flat Race

We sluiten de dag af met een Groep 1 maar in deze koers geen hindernissen. Dit zijn paarden die net hun carriere beginnen en in deze categorie koersen aan de renbaan kunnen wennen. Deze koers is gedomineerd door de Ierse trainers met negentien winnaars uit de laatste 26 edities. Dit wordt versterkt door zes van de laatste tien gewonnen edities en ik verwacht ook dit jaar weer een Ierse zege . Veertien paarden stellen zich op achter de startlinten voor een trip over 3287 meter. Gordon Elliott levert de favoriet in de vorm van Envoi Allen (3) die nog niks fout heeft gedaan in zijn carriere. Drie officiele starts leverde de volle 100% score op en dit paard lijkt een geweldig talent. Zijn laatste overwinning kwam tot stand op Groep 2 niveau en is al een tijdje speciaal geprepareerd voor deze koers. De meeste tegenstand verwacht ik van Meticulous (7) die wordt getraind door Joseph O’Brien en die heeft zijn broer Donnacha O’Brien gevraagd om te rijden. Laatstgenoemde komt vooral in actie op de vlakkebaan voor vader Aidan en de boeking is dus meer dan interessant. Het paard was in zijn laatste koers tweede achter Envoi Allen maar wordt per koers zichtbaar beter. Als hij de ervaring van de laatste koers een positieve draai geeft dan kan hij het de favoriet moeilijk gaan maken en ik zal niet verbaasd opkijken als Meticulous wint. Blue Sari (13) komt ook uit Ierland en wordt getraind door Willie Mullins die met negen zeges in deze koers de meeste succesvolle trainer is. Het paard heeft pas een start in de benen maar won die opdracht met groot gemak en liep elf lengten weg bij de concurrentie. Dat had makkelijk een groter gat kunnen zijn maar de jockey deed rustig aan. Sempo (8) is een stalgenoot van Meticulous en lijkt over voldoende potentie te beschikken om zich hier te mengen in de eindstrijd. Hij won zijn laatste start met vijftien lengten en leek nog veel meer achter de hand te hebben. Ook hij wordt per koers beter en kan nog veel verbeteren. Als dat nu al het geval is dan kan ook hij zomaar winnen.1.       Meticulous
2.       Envoi Allen
3.       Blue Sari
4.       Sempo

 

Om u een zo goed mogelijke ervaring op runnerz.nl te geven maken we gebruik van cookies.