Selecteer livestream

 • Zweden
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium
 • Zweden
 • Duitsland
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • USA
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium

Beelden

Beelden

Beelden

Cheltenham Festival - 14 maart

Cheltenham - donderdag 14 maart - Start: 14:30

De eerste dagen zitten vol verrassingen maar de prestaties zijn desalniettemin geweldig. Donderdag heeft weer geweldige koersen in petto met de Groep 1 Stayers Hurlde als hoofdmoot.

Koers 1 Groep 1 heggen

We beginnen met de Groep 1 JLT Novices’ Chase over 3968 meter en tien paarden. In deze koers verwacht ik heel veel van de volgende twee paarden. De favoriet komt als eerste aan bod en heet Defi Du Seuil (2). Dit paard heeft al een Groep 1 tijdens het Festival van 2017 gewonnen maar daarna zijn zijn prestaties minder geworden. Hij is de 2019 campagne echter met een schone lei begonnen en heeft uit drie starts dit seizoen twee keer gewonnen een finishte de andere keer als tweede. Vooral in zijn laatste koers liet hij veel vechtlust zien en dat is een wapenfeit die ik graag zie bij paarden. De favorieten hebben een goede staat van dienst in deze race met drie overwinningen en drie tweede plaatsen uit acht afleveringen. Het volgende paard wat mijn hart sneller doet kloppen is Kildisart (3) van trainer Ben Pauling en die heeft op dinsdag zijn eerste Festival winnaar gerealiseerd. De spirit in het entrainement is dus geweldig en vooraf gaf de trainer al aan dat Kildisart zijn beste kans op een winnaar was tijdens het Festival. Zijn laatste twee koersen werden gewonnen en de laatste was zelfs op Cheltenham. Zes van de negen winnaars wonnen hun voorbereidende koers dus dat is een pluspunt voor beide paarden. Kildisart moet nog wel een Groeps race winnen maar hij lijkt er rijp voor. Ondanks dat Ierland zeven van de acht edities gewonnen heeft wordt ook mijn derde selectie getraind in Engeland. Lostintranslation (4) won op Nieuwjaarsdag op deze baan een Groep 2 en versloeg daarbij Defi Du Seuil. Er zit weinig tussen de twee paarden aangezien Defi daarna de sterkste van de twee was. Nu ontmoet iedereen elkaar op gelijk gewicht dus de strijd voor de winst lijkt gegarandeerd. Lostintranslation is in topvorm en heeft dus ook al op Cheltenham gewonnen. Voix Du Reve (8) moet de eer voor Ierland hoog houden en trainer Willie Mullins is in topvorm met winst in de eerste twee koersen op Dinsdag. De cote van dit paard is op dit moment 12/1 omdat hij in zijn laatste koers viel over de laatste hindernis. Hij was toen in strijd voor de overwinning. Ruby Walsh rijdt en dat is een goede combinatie. Stalgenoot Real Steel (6) heeft zijn laatste twee koersen gewonnen met een totaal verschil van twintig lengten. Dat was weliswaar in Handicaps maar het talent is in huis om hier te winnen. Een geweldige opener!

1.       Defi Du Seuil
2.       Kildisart
3.       Lostintranslation
4.       Voix Du Reve & Real Steel

 

Koers 3 Groep 1 Heggen

De Groep 1 Ryanair Chase over 4127 meter is het tweede hoofdnummer van de dag en het ziet er naar uit dat deze editie naar Ierland gaat. De twaalf deelnemers zijn ontzettend aan elkaar gewaagd en dit beloofd spektakel te worden. Footpad (5) vertegenwoordigd de combiantie Mullins/Walsh en is speciaal geprepareerd voor deze koers. Hij won hier vorig jaar de Groep 1 Arkle met veertien lengten en leek de nieuwe ster. Na een val en een tweede plaats staan alle lichten weer op groen en een Footpad in goede doen hoeft voor niemand opzij. Monalee (7) wordt ook getraind in Ierland en komt hier met een klinkende zege achter zijn naam aan de start. Hij won zijn vorige koers met twee lengten maar droeg in die Groep 2 ook 3,5 kilogram meer dan de tweede aankomende. De vorm is dus uitmuntend en de afstand van deze koers is zijn favoriete. Hij was vorig jaar tweede achter Presenting Percy tijdens het Festival en dat paard is dit jaar favoriet voor de Gold Cup. Un de Sceaux (12) is een stalgenoot van Footpad en heeft een geweldige feeling met deze koers. Hij was de winnaar in 2017 en was vorig jaar tweede. Hij is inmiddels al elf jaar oud maar heeft dit seizoen pas een keer gelopen en is voorbereidt met deze koers als hoofddoel van het seizoen. In zijn vorige koers was hij tweede achter Altior en daar hoef je je niet voor te schamen. De cote slinkt als sneeuw voor de zon en dat is een goed teken. Frodon (6) en Bryony Frost moeten de Engelse vlag verdedigen in deze koers en Cheltenham is de baan waar de twee zich als een vis in het water voelen. De laatste twee koersen op deze baan werden gewonnen en de stal van Paul Nicholls is in topvorm. Hij kan van kop af de koers controleren en zijn springen laat hem nooit in de steek.

1.       Footpad
2.       Monalee
3.       Un de Sceaux
4.       Frodon

 

Koers 4 Groep 1 horden

De Groep 1 Stayers Hurdle is de hoofdkoers van de dag en deze stayers klasse is over 4800 meter niet geweldig vertegenwoordigt. Het is in de Wedbeters podcast al genoemd en in deze koers is het Paisley Park (10) tegen de andere zeventien paarden. De pupil van trainer Emma Lavelle blijft maar verbeteren en wint zodoende zijn laatste vier koersen. Zijn voorbereidings koers was over deze baan en afstand en toen zette hij het veld op twaalf lengten. Paisley Park voldoet aan letterlijk alle trends van de laatste tien winnaars dus op papier lijkt dit een zekerheid. Koers is echter koers en dat hebben we deze week al veelvuldig meegemaakt. Een zeer interessante outsider aan een grote cote is West Approach (16) die ook nu weer rond de 20/1 staat. Hij was in zijn laatste twee koersen steeds tweede achter Paisley Park en deed dat aan 40/1 en 20/1 dus waarom hij nu weer zo hoog staat begrijp ik niet maar met vier betaalde plaatsen in deze koers is hij leuke avontuur in deze koers. De Ierse cavalerie wordt aangevoerd door Faugheen (5) voor de bekende Mullins/Walsh tandem. Trainer Willie Mullins heeft de laatste twee edities van deze koers gewonnen en het paard zelf verdient veel respect. De elfjarige veteraan kwam voor het eerst in actie op het Festival van 2014 maar heeft ook al is 665 dagen aan de kant gestaan door een blessure. Dit seizoen is hollen of stilstaan met een goede tweede plaats en een val. Als hij deze koers wint zal hij waarschijnlijk met eervol pensioen gaan en de connecties zijn er op gebrand om hem te laten winnen. Top Notch (15) kan wel is de verrassing van de koers gaan worden na een geweldige derde plaats tijdens zijn rentree achter Paisley Park op Ascot. Hij won daarna op Kempton met groot gemak en komt hier in topvorm aan de start. Hij was in 2017 tweede op het Festival in een Groep 1 koers en heeft zeker de klasse in huis om hier voorin mee te doen. Hij heeft bovendien al gewonnen op zware bodem. Wholestone (17) vindt het leuk op Cheltenham en was vorig jaar derde in deze koers. Hij zal van start gaan aan een grote cote.

1.       Paisley Park
2.       Top Notch
3.       West Approach
4.       Faugheen

 

Koers 5 Groep 3 Heggen

Een behoorlijke puzzel kunnen we wel stellen na het bestuderen van de 4127 meter lange Brown Advisory Plate Handicap met het maximale aantal starters van 24. De statistieken wijzen uit dat Engeland met zeven overwinningen van de laatste tien edities regeerd. Toch hebben de Ierse trainers de laatste drie jaar gewonnen. Voor de winnaar moet er gezocht worden naar een outsider laag in de gewichten aangezien er maar twee winnaars in de afgelopen tien jaar onder de 10/1 uitbetaalde. Trainster Venetia Williams heeft de koers driemaal gewonnen en daarvan twee keer in de afgelopen tien jaar. Haar stal is in geweldige vorm en zij weet dus precies welk paard er geschikt is voor deze koers. Daarom wordt ik best enthousiast van Didero Vallis (24) die met bodemgewicht aan de start komt en getraind wordt door Williams. De cote op dit moment is 26/1 en het feit dat staljockey Charlie Deutsch voor dit paard kiest versterkt het enthousiasme. Cheltenham is onbekend terrein maar de manier waarop hij zijn enerlaatste koers won, onder topgewicht, geeft veel hoop voor een leuke winnend plaats bet in een koers waar vier plaatsen worden uitbetaald. Eamon An Cnoic (21) is nog zo’n leuke outsider aan een grote cote. In November 2018 liep hij een geweldige koers over deze baan en afstand. Helemaal omdat hij niet veel later een operatie aan de luchtwegen heeft gehad. Tijdens zijn rentree na die operatie won hij gelijk makkelijk en trainer David Pipe heeft deze koers driemaal in de laatste tien jaar gewonnen. Siruh Du Lac (12) heeft zijn laatste drie koersen gewonnen en Lizzie Kelly claimt ook nog is 1,5 kilogram van het gewicht af. De laatste koers werd gewonnen over baan en afstand en toen werd de favoriet van die koers verslagen. Het gewichtsverschil die dag was behoorlijk in het voordeel van Siruh Du Lac die dag maar de verslagen favoriet in kwestie is er vandaag weer bij en heet Janika (1) die in deze koers met topgewicht aan de start komt. Het gewichtsverschil tussen de twee is er dus nog steeds maar het is nu kleiner. Laatst genoemde werd gescout in Frankrijk en heeft inmiddels twee starts in de benen voor Nicky Henderson en werd twee keer tweede. Beide keren was dat in moeilijke Handicaps, onder topgewicht en als favoriet. Er gaat dus een bepaalde verwachting van dit paard uit maar omdat hij de favoriet is zijn alle trends tegen hem. Henderson is ook verantwoordelijk voor de training van River Wylde (2) en dit paard was derde in de Groep 1 Supreme Novices Hurdle van 2017. Na een aantal tegenslagen kwam hij na een jaar pauze direct als favoriet in actie op Haydock eind November van vorig jaar. Hij koerste daar geweldig en ging met alles over als eerste over de laatste hindernis maar viel onfortuinlijk. Dat de connecties hebben gewacht op deze koers zegt veel over de capaciteiten van het paard en het vertrouwen dat zij in hem hebben. Over deze koers kan wel drie pagina’s geschreven worden maar houdt ook Modus (4) in de gaten van trainer Paul Nicholls die zijn beste kansen op de laatste twee dagen van het Festival heeft.

1.       Didero Vallis
2.       Eamonn An Cnoic
3.       River Wylde & Siruh Du Lac
4.       Modus & Janika

 

Koers 6 Groep 2 horden

Deze koers staat pas drie jaar op de Festival kalender en driemaal werd die gewonnen door Willie Mullins. In deze koers zadelt hij zeven van de 22 paarden dus de kans is groot dat de beker na 3379 meter weer met hem mee gaat richting Ierland. Driemaal heeft de favoriet gewonnen en als men die trend volgt komen we uit bij de in Engeland getrainde Epatante (20) onder Barry Geraghty. Zij is gescout in Frankrijk en heeft twee starts voor haar nieuwe eigenaar en trainer omgezet in twee overwinningen. Dit is uiteraard een stapje hoger maar de klasse lijkt in huis om de favorieten rol waar te gaan maken. Ook Posh Trish (1) wordt getraind in Engeland en daarvoor is Paul Nicholls verantwoordelijk. Deze merrie heeft haar laatste drie koersen gewonnen en is sinds 30 december bewaard voor deze koers. Zij is thuis is helemaal klaar gestoomd voor deze opdracht en zij heeft zelfs al gewonnen op Cheltenham en dat was op 18 november 2017 toen zij een Listed Flat race won en die ervaring kan zich wel is uit gaan betalen. Van de zeven Mullins pupillen staat My Sister Sarah (22) het laagste bij de totalisator en het is geen toeval dat Ruby Walsh dan rijdt. Vier starts leverden drie overwinningen en een tweede plaats op en ‘The sky is the limit’ voor deze merrie. We hebben zeker nog niet het uiterste van haar kunnen gezien en dit wordt de ultieme test voor haar. Van de andere Mullins kandidaten lijkt Sancta Simona (3) interessant aangezien zij 50% van haar starts heeft gewonnen. Haar laatste tweede plaats kwam tot stand achter een stalgenoot die hoog aanzien heeft binnen de stal. Nu zij weer terug is tegen haar eigen sexe zal zij beter tot haar recht komen. Indefatigable (21) heeft twee goede tweede plaatsen in de benen en is in deze koers een outsider met goede kansen maar een onbegrijplijk hoge cote. Zij doet niet veel onder voor Posh Trish maar toch is haar vijf keer zo groot als eerstgenoemde dus ook zij heeft een leuke winnend plaats waarde in een koers waar vier plaatsen worden uitbetaald.

1.       My Sister Sarah
2.       Epatante
3.       Posh Trish
4.       Sancta Simona & Indefatigable

 

Om u een zo goed mogelijke ervaring op runnerz.nl te geven maken we gebruik van cookies.