Banen

Nederland
 • Alkmaar 18:20
  • R1: Trio Poolg. €1.000
  • R2: Trio Poolg. €1.000
  • R3: Trio Poolg. €1.000
  • R4: V5 Poolg. €3.000
  • R5: Trio Poolg. €1.500
  • R6: Trio Poolg. €1.000
  • R7: Duo Poolg. €1.000
  • R8: Trio Poolg. €1.250
  • R9: Trio Poolg. €1.000
  • R10: Kwt Poolg. €2.000
Zuid Afrika
Zweden
Engeland
Ierland
Frankrijk
USA

Voorbeschouwing Critérium des Jeunes

 

Voorbeschouwing Critérium des Jeunes, zondag 18 februari

 

Zondag een grote klassieker voor de driejarigen op Vincennes, het Critérium des Jeunes. Al gaat de koers tegenwoordig door het leven als de Prix Comte Pierre de Montesson. Dit zal de eerste grote krachtmeeting gaan worden tussen de merries en de hengsten. In totaal zullen er veertien paarden aan het vertrek komen en gaat er gestreden worden over een afstand van 2700m vanuit de banden. Voor de winnaar of winnares van de koers ligt een eerste prijs klaar van maar liefst €90.000.  

 

Follow You krijgt hier onze voorkeur. De kapitaal gefokte hengst heeft in vijf starts lopende nog niets verkeerd gedaan en wist lopende vier keer te winnen en een derde plaats te boeken. Trainer Sébastien Guarato heeft aangegeven dat hij een zeer goede verrichting verwacht van zijn pupil en de indruk die hij maakte tijdens het Prix d’Amérique weekend was meer dan voldoende voor ons om hem hier te bestempelen als favoriet. Zal net als de twee voorgaande keren worden gereden door Franck Nivard.

De jongere broer van Brillantissime luistert naar de naam Fastissime en hij lijkt net zo getalenteerd te zijn als zijn oudere broer. De eerste drie starts resulteerde in twee overwinningen en een tweede plaats. In de daaropvolgende start eindigde hij voor het eerst buiten het podium met een vierde plaats maar de laatste keer herstelde hij zich weer met een overwinning van kop af. Met een normaal koersverloop moet hij weer een heel eind kunnen komen. Zal worden gereden door Yoann Lebourgeois.

Fly With Us is de eerste merrie die we noemen in deze koers, tevens is zij tot nu toe de beste merrie van haar jaargang. De laatste keer wist zij voor het eerst in haar loopbaan niet te winnen. Het band uit wilde de merrie van Ready Cash geen voet goed zetten en viel direct onder de bel van uitschakeling. De merries is zij al vaak de baas geweest, ditmaal treft zij de beste hengsten. Doet zeker mee voor de overwinning maar lastig is het zeker. Zal zoals gewoonlijk worden gereden door Eric Raffin.

Een andere nakomelijk van Ready Cash in dit nummer is Feeling Cash, deze keer voor het eerst gereden door Björn Goop. In zijn voorlaatste start wist hij sterk stand te houden en een overwinning uit het vuur te slepen, de laatste keer was hij met een zwaar parcours buitenom minder gelukkig. Zal normaal gesproken hier een gunstiger koersverloop kennen en met de rijderswijziging in het achterhoofd kan de pupil van Philippe Allaire hoge ogen gaan gooien.

Folelli is een dochter van Timoko en zij is momenteel de nummer twee bij de merries. Zij gaat het hier ook voor het eerst opnemen tegen de goede hengsten en dat is altijd even aftasten. Zij heeft in ieder geval de klasse in huis om hier mee te strijden voor de klasseringen. De afstand van 2700m zal voor haar geen probleem zijn en de pupil van Frederic Prat zal hier wederom gereden gaan worden door Alexandre Abrivard.

Thierry Duvaldestin gaat in deze klassieker op pad met Fifty Kalouma. Zijn pupil wou de laatste keer vanuit het band voor de tribune slecht benen pakken en verloor daardoor kostbare meters. Hij moest vanuit het achterveld beginnen en moet in de slotfase van de koers veel buitenom doen. Dit brak hem in de laatste meters op en daarom viel het resultaat enigszins tegen. Wanneer hij ditmaal een gunstiger koersverloop kent is hij goed genoeg om mee te strijden voor een plaats op het podium.

File Gin is een paard die goed genoeg is om in dit veld mee te doen. Hij heeft mogelijk niet de allerbeste rijder van Frankrijk op de sulky en dat kan hen zo nu en dan een goede klassering kosten. In deze klassieker zal waarschijnlijk wat scherper op de posities gereden worden en dan kunnen zij het onderspit delven. Qua klasse bestaat er geen twijfel, dan is hij op speed  goed genoeg om mee te doen voor de klassering rond  het podium.

Franck Ouvrie zal net als de laatste starts op pad gaan met Fabriz du Gite. De hengst had de laatste keer nog over in de slotfase en moest daardoor genoegen nemen met een vierde plaats. Wanneer hij ditmaal voor in het veld wederom een gunstig koersverloop kent zou er over de afstand van 2700m vanzelf ruimte moeten ontstaan in de laatste paar honderd meter. Moet dan in ieder geval meedoen voor de klasseringen.

Winnend-paard: 4. Follow You
Plaats-paard: 6. Fastissime
Duo: 4/ 4// 5, 6, 8, 9, 11, 12, 13, 14
Koppel: 4/ 5, 6, 8, 9, 11, 12, 13, 14
Plaatskoppel: 6/ 4, 5, 8, 9, 11, 12, 13, 14