Duitse Derby en Merriederby

 
Duitse Merrie Derby finale
Berlijn Mariendorf - Zaterdag 1 augustus
 
In de finale van de Merrie Derby krijgt Indira Bo onze voorkeur. De merrie wist in haar serie vanaf een mooi startnummer de kop te bereiken. Eénmaal aan de kop kon ze de koers samen met rijder Roland Hülskath naar haar handzetten. Het tempo werd redelijk constant gehouden en er werd uiteindelijk simpel gewonnen. Ze heeft nu met startnummer drie zeer mooi geloot en dankzij haar startsnelheid moet ze wederom in staat zijn om hier de leiding te nemen. Wanneer ze hier weer de leiding bereikt moet ze kijkend naar de andere series een goede kans hebben op de eindoverwinning.

Jankse kwam afgelopen weekend aan de start in de minst bezette serie van allemaal, achteraf bekeken. Ze won haar serie zeer simpel van kop af en had niets te vrezen van haar concurrenten. Ze kon simpel naar de kop lopen en werd vervolgens nooit meer serieus uitgedaagd. Heeft nu met startnummer twee mooi geloot en de merrie moet samen met trainer/ rijder Erwin Bot in staat zijn om van start af de rug te pakken van onze favoriet in deze finale. Met dit beoogde parcours moeten zij in het trio kunnen eindigen.

Georgeous Love won haar serie van kop af, maar maakte op ons in elk geval geen geweldige indruk. Ze kon het tempo aan de kop volledig naar haar handzetten, maar in de laatste rechte lijn moest er nog serieus worden gestreden voor de overwinning. Lijkt met startnummer vier toch niet helemaal optimaal geloot te hebben en zal in eerste instantie volgens ons in het dodenspoor belanden. Wordt normaal afgelost in het tweede spoor, maar de merrie zal nu in de slotfase buitenom meters goed moeten maken. Heeft eerder bewezen de klasse te hebben, maar met de serie in het achterhoofd zijn we wat voorzichtiger geworden.

Flori Dragon won haar serie na een parcours op maat op de rug van de leider in haar serie. Trainer/ rijder Maik Esper trok in de laatste rechte lijn uit en via een goed eindschot werd er vrij simpel gewonnen. Heeft met startnummer één mooi geloot en krijgt volgens ons in het meest ongunstige geval de positie als derde aan de reling. Krijgt in elk geval een parcours op maat en doet mee voor de plaatsen in het trio.

De merrie Queenswood van trainer Arnold Mollema kreeg in haar serie een onvoordelig parcours voor de kiezen. Ze kreeg een ruime ronde dodenspoor, maar wist goed door te vechten tot op de finish om een finaleplaats veilig te stellen. Heeft met startnummer negen nog redelijk geloot en zal in elk geval een koers op maar gaan krijgen aan de reling. Wanneer rijder Arnold Mollema vervolgens de ruimte vindt aan de laatste overzijde en ze kan haar speed bewaren is ze goed genoeg om mee te strijden voor de plaatsen rond of op het podium.

Fygi Bros was samen met haar trainer Dion Tesselaar de grote favoriet in haar serie. Ze konden zichzelf simpel naar de kop rijden en werden de gehele koers niet onder druk gezet. Bij het uitkomen van de laatste bocht zag de merrie er niet heel erg sterk meer uit en dat bleek de resterende honderden meters ook. Ze werd nog simpel voorbij gelopen en moest genoegen nemen met de tweede plaats. Heeft met startnummer zeven slecht geloot en een dure beginfase dreigt. Zal er goed aandoen om naar voren op te rijden, ook al dreigt dan het dodenspoor.

Raspberry Diamant kon in haar serie met rijder Robin Bakker mooi in de slipstream van de koploper meelopen naar een zekere finaleplaats. Ze kon de favoriet in de serie zelfs nog serieus uitdagen en kon nog bijna zegevieren. Heeft met startnummer zes redelijk geloot en lijkt in het tweede spoor een mooie positie te kunnen vinden. Moet gezien de serie ook in de finale een rol van betekenis kunnen spelen met Robin Bakker.

De rit van Torsten Tietz in deze finale van de merries is Beltaine. Ze werd derde in haar serie, maar liep daarbij een redelijke koers. De overige paarden in haar serie stelde vrij weinig voor en ze kon zo op afstand betrekkelijk simpel derde worden. Heeft nu met startnummer elf niet optimaal geloot maar komt het tempo onderweg hoog te liggen kan ze mogelijk nog wat in de melk te brokkelen hebben met haar eindschot. 

Favorieten: Indira Bo, Jankse en Flori Dragon
Kanshebbers: Georgeous Love, Queenswood en Raspberry Diamant
Outsiders: Fygi Bros en Beltaine
 

 
Duitse Derby Finale
Berlijn Mariendorf - Zondag 2 augustus
 
In deze editie van de Duitse Derby is Ferrari Kievitshof duidelijk het te kloppen paard. Hij heeft in zijn loopbaan nog nooit één enkele koers verloren en was in zijn serie ook niet in de buurt van een nederlaag. Kon in zijn serie simpel de koppositie bereiken ondanks het matige startnummer acht. Heeft nu met startnummer vijf beter geloot en lopende weg zal hij hier zeker de leiding gaan nemen. Eénmaal aan de koppositie zal de rit van Robin Bakker in goeden doen erg lastig te kloppen zijn voor de concurrentie.

Een paard met een goede indruk was Halva von Haithabu met Thomas Panschow. Na een snelle opening om de kop te bereiken ontstond er een duel om de leiding waarbij hij zich na enkele honderden meters gewonnen moest geven. In de laatste rechte lijn kwam hij echter terug voor meer en won uiteindelijk nog betrekkelijk simpel. Hij heeft met startnummer één nu optimaal geloot. Normaal gesproken gaat hij met dit startnummer de leiding pakken en de meest logische keuze zou zijn wanneer hij overgeeft aan de torenhoge favoriet. Krijgt in diens slipstream een koers op maat en lijkt zo zeker van een podiumklassering.

Cash Hanover is tot nu toe één van de betere geweest in de jaargang en won afgelopen weekend zijn serie vrij simpel buitenom. Hij heeft nu samen met vaste rijder Torsten Tietz het startnummer twee geloot en zo krijgt hij in elk geval in de beginfase van de koers een parcours op maat. Zal normaliter oprijden naar het dodenspoor om de favoriet onderdruk te zetten. Wij denken dat dit te veel gaat kosten en dat hij in elk geval voor de overwinning te kort komt, mogelijk ook voor plaats twee.

Nikkei was de voorlaatste maal in de Buddenbrock zeer goed in orde. Hij kreeg een mooi parcours op maat, maar vloog vervolgens in de laatste rechte lijn. Afgelopen weekend zag hij er voorafgaand aan de serie zeer goed uit en deed het in de serie ook zeer goed door tweede te worden zonder er vol aan te rijden. Zal met startnummer zes met Heinzg goed in de koers komen te liggen en kan de speed bewaard worden zal de combinatie in elk geval een bedreiging vormen voor het podium.

Falcon Dragon van trainer Hugo Langeweg junior deed het in de serie goed na een dure beginfase en een zeer harde koers. Hij werd in de eindstrijd voorbij gelopen maar dat was totaal geen schande. Heeft met startnummer zeven niet optimaal geloot, maar hij heeft meer dan genoeg startsnelheid om in elk geval het tweede spoor te bereiken. Moet gezien de vorm van de laatste weken met het juiste parcours ook meestrijden om een plaats dicht bij het podium.

Het paard van Gerhard Biendl Tokay liep in zijn serie in de slipstream van de grote favoriet. Hij kon in de eerste fase goed volgen, maar moest in de laatste paar ronden capituleren. Heeft met startnummer vier mooi geloot en moet een parcours op maat kunnen krijgen. Trainer Biendl kennende zal zijn paard voor de finale nu verder verbeterd zijn. Het paard zal gebaat zijn bij een hoog tempo onderweg voor zijn doorgaans goede eindschot.

Flashback was naar onze mening de minst imponerende winnaar van de series maar won uiteraard wel één van de vier series. Heeft met startnummer drie mooi geloot, maar zal volgens onze berekeningen de reling niet gaan bereiken. Hij zal in het tweede spoor blijven hangen, maar krijgt normaal wel een parcours op maat. Zal verbeterd moet zijn voor meer dan alleen een plaatsgeld. Wordt ditmaal gereden door trainer Arnold Mollema zelf.

De rit van Duits kampioen Michael Nikczyk is Raffaelo Diamant. Kreeg in de serie gewonnen door de pupil van Arnold Mollema een koers op maat op diens rug. Hij kreeg echter in de slotfase nooit de gewenste ruimte en kwam met alles over op de meet aan. Heeft nu met startnummer elf matig geloot en zal onderweg geluk nodig moeten hebben. Zal gebaat zijn bij een hoog tempo en volgens ons geldt hij qua klasse als een klassiek dark-horse in deze finale.

Favoriet: Ferrari Kievitshof
Kanshebbers: Halva von Haithabu, Cash Hanover en Nikkei
Outsiders: Falcon Dragon, Tokay en Flashback
Dark-horse: Raffaelo Diamant