Selecteer livestream

 • Zweden
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium
 • Zweden
 • Duitsland
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • USA
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium

Beelden

Beelden

Beelden

Färjestad - 21 september

Färjestad - zaterdag 21 september - Start: 14:45

RACE 1, monté

Startkatapult Star Advisor Joli (1) koerst niet zo heel vaak onder het zadel, maar zijn conduitestaat in dit genre is onberispelijk (6 starts: 4- 0- 2). Hij gaat gegarandeerd de kop nemen en wanneer deze opdracht over de mijl zou zijn geweest dan zou ik hem hebben bespempeld als “onklopbaar”, maar over de middenafstand is hij wat meer kwetsbaar. Bovendien werd hij bij zijn laatste geplande start (eind augustus) geschrapt, waardoor hij inmiddels een week of zes niet heeft gekoerst. Wat doet dat met zijn vorm? Favoriet, maar omgeven door enige twijfel. Flashing Boko (8) treft het niet met zijn startnummer, maar hij kan behoorlijk rap vertrekken en als het een beetje meezit van start af dan zou hij best positie kunnen vinden in de voorste regionen. In dat geval zie ik hem als eerste uitdager van de favoriet, temeer omdat hij op deze baan onder het zadel nog nooit werd geklopt (uit drie starts). Bonnies Celebrity (5) is een doorgewinterd monté-paard en in dit genre behoort hij tot de betere paarden van Zweden. Net als #1 kwam hij (d.t.v. een trainerswissel) al bijna twee maanden niet in actie, het huidige vormpeil is dus een klein vraagteken. Overigens kan hij ook al meer dan behoorlijk vertrekken, maar dat zal normaal gesproken niet genoeg zijn om de favoriet af te troeven in de strijd om de kop. King Sir Kir (4) was in Frankrijk al succesvol in het monté-genre en dus zou hij dat in Zweden sowieso ook moeten kunnen zijn. Nu Sofia Adolfsson is aangetrokken voor de rit zal hij als één van de favorieten van start gaan, maar eerlijk gezegd heb ik zo mijn twijfels over zijn vorm. Om hem helemaal weg te laten uit het trio-spel is ook weer zo wat, maar eigenlijk vind ik het interessanter om outsiders als Ja El Tomcat (6) of Emmett Brown (2) mee te nemen op plek drie. Laatstgenoemde was bij zijn laatste pogingen onder het zadel telkens niet te stuiten van kop af, maar aangezien hij hier (normaal gesproken) niet aan kop gaat komen zal hij zijn dadendrang wellicht wat beter laten beteugelen. Dat zou hem in de slotfase kunnen helpen.

Plaats 1: Star Advisor Joli (1)
Plaats 2: Flashing Boko (8)
Plaats 3: Bonnies Celebrity (5)
Plaats 4: Emmett Brown (2)

 

RACE 2, koudbloeddravers, 4- en 5-jarige merries, bandenstart

De Unionskampen, zeg maar de interland Zweden- Noorwegen, werd in 2005 in het leven geroepen ter gelegenheid van de honderdjarige onafhankelijkheid van Noorwegen. En als sinds die tijd wel één ding is duidelijk geworden dan is het dat de Noorse koudbloedjes gewoon beter zijn dan de Zweden. Brenne Bitti (2) maakte laatst na bijna een jaar haar rentree en dat was wat mij betreft een openbaring, ze leek wel een heel ander paard te zijn geworden: goed te hanteren en strak dravend. Met een venijnig eindsprintje wist ze #9 nog te achterhalen en laatstgenoemde dient nu zelfs 20 meter te geven. Er bestaat een kans dat ze hier aan kop gaat komen en in dat geval zal ze niet makkelijk te verslaan zijn. Teknodiva (10) maakt de laatste maanden een geweldige ontwikkeling door. Ze geeft niks om het dodenspoor en ze lijkt ook steeds trouwer te worden. Normaal gesproken is zij één van de paarden die voor de overwinning gaat strijden, al spreekt haar Zweedse afstamming dat enigszins tegen. Jeksa (6) werd afgelopen zomer (vanaf een lastig startnummer) vijfde in de Merriederby, terwijl ze een jaar eerder ook al in de prijzen liep in het Merriekriterium. We hebben hier dus te maken met één van de betere merries van de jaargang. Ik vind het lastig om in te schatten of ze haar voordelige startnummer in het springspår kan uitbuiten (koppositie?), maar het zou haar in ieder geval moeten helpen om probleemloos van start te gaan. Lille Olga (12) beschikt over veel snelheid, terwijl ze er ook niet om maalt wanneer ze extra meters dient af te leggen. Haar startnummer (5 in het band) is wel erg lastig, waardoor ze vermoedelijk in het achterveld aan deze klus zal beginnen. Klack Nova (8) is echt een fijne merrie die op basis van haar potentie in het geld zou moeten finishen, maar ze vertrekt vanaf een lastig, ingesloten startnummer. Dan neem ik toch liever een outsider als Skjönneberg Rosita (7) mee in mijn trio-spel. De afgelopen keren vertrok ze keurig netjes vanuit het band en nu, vanaf het springspår én met Kihlström op de kar, zou ze misschien wel aan kop kunnen komen. Een overwinning lijkt me wat te hoog gegrepen, maar een plaatsgeld is zeker mogelijk. Lastige, open koers!

Plaats 1: Brenne Bitti (2)
Plaats 2: Teknodiva (10)
Plaats 3: Jeksa (6)
Plaats 4: Lille Olga (12)

 

RACE 3, leerlingkoers

Hope of Joy (6) lijkt een metamorfose te hebben ondergaan sinds hij wordt getraind door Ulf Stenströmer. Laatst trof hij weliswaar een matig veld, maar de manier waarop hij van kop af de laatste kilometer afraffelde in 1.12,8 maakte toch enige indruk. Leerling Magnus Djuse wint zich momenteel helemaal suf en ik geef hem een goede kans om hier aan kop te komen. Wanneer hij het dan net zo afmaakt als laatst dan zal hij erg moeilijk te kloppen zijn, al was de langere afstand voorheen niet zijn sterkste punt. Mago (4) zal zeker niet (op eigen kracht) aan kop komen, maar dat maakt voor deze krachtpatser niet veel uit. Hij draait zijn hand (of hoef, zo u wil) niet om voor het dodenspoor en deze afstand vormt al helemaal geen probleem. Ribaude (9) voelt zich ook als een vis in het water over deze afstand, terwijl Marc Elias in topvorm verkeert. Bij zijn laatste starts weerde hij zich uitstekend op V75-niveau en nu treft hij toch iets mildere tegenstand. Magnus Teien Gundersen geldt als het grootste rijderstalent van Noorwegen en zijn C.Nu Gilbak (10) kan eigenlijk over alle afstanden goed uit de voeten. Mats Djuse wint net als zijn jongere broertje Magnus ontzettend veel koersen en met Ceasar’s Dream (2) heeft hij een redelijk snelle vertrekker in handen. Kop nemen, afgeven aan #6 en meeliften naar een klassering? Leuke outsider!

Plaats 1: Hope of Joy (6)
Plaats 2: Mago (4)
Plaats 3: Ribaude (9)
Plaats 4: C.Nu Gilbak (10)

 

RACE 4, merriekoers, bandenstart

Global Vision (6) begint zich steeds meer te ontwikkelen tot een allround koerspaard, de afgelopen maanden wist ze dan ook zowel van kop af als vanuit het dodenspoor te winnen, terwijl ze laatst vanuit het achterveld alles en iedereen voorbij sprintte. Ga maar uit van een offensieve rit van Jakobsson, waardoor ze binnen een paar honderd meter de leiding in handen zal hebben. En dan zie ik haar nauwelijks nog geklopt worden. Dat Fleur Mearas (2) zich zal mengen in de strijd om de koppositie lijkt me onwaarschijnlijk, maar deze Love You-merrie lijkt zich de afgelopen maanden in een rap tempo ontwikkeld te hebben. Laatst gooide ze in een serie van de Diamantstoet haar eigen ramen in door te galopperen achter de auto, maar na die tijd kwam ze nog sterk terug. Nu met Kihlström! Sweet On You (13) kan rap vertrekken en vanuit het springspår en met de handjes van Goop zou het zomaar eens kunnen dat ze al heel snel aansluiting vindt bij de paarden uit het eerste band. Verkijk u ook niet op haar laatste verrichtingen, want laatst kreeg ze een loodzware koers voor haar ribben. Pas in de laatste meters versprong ze een zekere derde plek, met uitzicht op méér! Katie Mae (14) zou ook profijt kunnen hebben van haar springspår, terwijl Tahiti Lady (9) in de vorm van haar leven verkeert.

Plaats 1: Global Vision (6)
Plaats 2: Fleur Mearas (2)
Plaats 3: Sweet On You (13)
Plaats 4: Katie Mae (14)

 

RACE 5, V75-1

Hij moet eerst nog af zien te rekenen met #2, maar normaal gesproken gaat Marcello Wibb (3) hier de kop nemen. De afgelopen zes keer dat hij een startnummer in het eerste gelid trof lukte dat immers ook. Zeker over de sprint is hij het te kloppen paard en ik kan me zo voorstellen dat veel spelers hem gaan banken. Tot die groep behoor ik echter niet, daarvoor vond ik zijn optreden van laatst te twijfelachtig. Van kop af werd hem de gelegenheid geboden om het tempo helemaal naar eigen hand te zetten, maar toch had hij in de slotfase geen antwoord op de slotaanval van de vanuit het dodenspoor koersende Infinitus. Als hij over de sprint wederom de gelegenheid krijgt om tempo te drukken dan zou hij nooit meer geklopt mogen worden, maar juist door de aanwezigheid van diverse krachtpatsers denk ik dat de kans op een dergelijk scenario niet zo groot is. Eén van die krachtpatsers is Lord Flax (11), die dit jaar al zijn koersen vanuit het dodenspoor wist te winnen. Mocht hij al in een vroegtijdig stadium neerstrijken op de koploper dan is hij wat mij betreft zelfs het te kloppen paard, maar vanaf dit startnummer zal hij vermoedelijk wat later komen aandringen. Expensive River (6) heeft na een rustperiode weer een koers in de benen en volgens trainer Johansson zal hij nu een stuk scherper voor de dag komen. Hij kan rap vertrekken, al lijkt het me niet waarschijnlijk dat hij #3 voorbij komt. Maar zolang hij maar niet in het dodenspoor belandt heeft hij wel degelijk een winkans. Luxury Tile (4) treft nu weer eens een gunstig startnummer en hij komt rondom zonder ijzers en met een Amerikaanse bike aan de start. Bij het juiste koersverloop beschikt hij over een machtig eindschot en ik zou hem zeker niet onderschatten. Overige mogelijke V75-inbrekers zijn wat mij betreft resp. Ferry Boko (2) (vanaf rug koploper?), Lexington Hall (10) (prima eindschot) en Hierro Boko (8) (geeft niks om het dodenspoor, klopte in juli de “onklopbare” Vincero’ Gar over de sprint vanuit het dodenspoor).

Plaats 1: Marcello Wibb (3)
Plaats 2: Lord Flax (11)
Plaats 3: Expensive River (6)
Plaats 4: Luxury Tile (4)

 

RACE 6, V75-2

Vorige week vermeldde ik al dat V75-koersen over 3140 meter met autostart vrijwel altijd worden gewonnen door de koploper. Marrakesh onderstreepte die stelling andermaal, dus is het in ieder geval zaak om de koploper op uw ticket te hebben. Normaal gesproken zou Ibra Boko (7) favoriet zijn voor de koppositie, maar trainer Pedersen heeft al aangegeven dat over de langere afstand het koersen van kop af geen optie is. Waarschijnlijk gaan My New Chapter (4) (debuut voor Nurmos en waarschijnlijk voor het eerst zonder voorijzers) en Victory Road (5) (voor het eerst rondom zonder ijzers en bike) strijden om die koppositie en ik neem ze allebei maar mee, met een lichte voorkeur voor laatstgenoemde. Giordano Soa (9) werd bij zijn voorlaatste start nog keurig derde achter ‘onze” Ike Schermer, waarop hij laatst vanaf een rug in de slotfase het gehele veld voorbij vloog. Als deze koers bij wijze van uitzondering eens niet van kop af wordt gewonnen, dan lijkt de Goop-pupil mij de eerste gegadigde. Corleone D.K. (10) maakt zijn debuut over de langere afstand, maar aangezien hij niks geeft om het dodenspoor denk ik dat deze afstand hem wel eens heel goed zou kunnen passen. Love Håleryd (1) beschikt over de nodige klasse, maar de kans dat hij hopeloos ingesloten komt te zitten is redelijk aanwezig. Dan zou hij nog naar een klassering kunnen sprinten in de slotfase, maar winst lijkt mij bij dat scenario te hoog gegrepen.

Plaats 1: Victory Road (5)
Plaats 2: My New Chapter (4)
Plaats 3: Giordano Soa (9)
Plaats 4: Corleone D.K. (10)

 

RACE 7, V75-3

Pablo Andover (4) gaat hier vrijwel zeker de kop nemen, maar ik denk dat zelfs Jorma Kontio (die doorgaans liever een been breekt dan dat hij de koppositie vrijwillig afstaat) die vervolgens direct weer zal afgeven. Wie komt er als eerste? Geen uitgemaakte zaak, denk ik, maar ik heb “feeling” voor een verrassende bliksemstart van Aron Palema (8). Mocht het hem lukken om vanaf dit slechte nummer aan kop te komen dan is hij wat mij betreft het te kloppen paard en voor de waaghalzen onder ons zou hij wellicht een interessante risicobanker kunnen zijn. Partizan Face (3) is echter in topvorm en als hij zelf niet aan kop zou komen dan kunnen we rekenen op een offensieve Kolgjini (een pleonasme, ik weet het). Geen enkele koploper wordt vrolijk van een in het dodenspoor beukende Kolgjini, dus er bestaat een reële kans dat hij na verloop van tijd mag overnemen. In dat geval zal hij nauwelijks te kloppen zijn. Martin de Bos (2) zag er laatst bij zijn rentree erg goed uit en hier treft hij een uitstekend startnummer. Bij zijn voorlaatste start werd hij vanuit het dodenspoor nog tweede in een finale van de Bronzen Divisie en in mijn optiek is hij één van de drie “hete” kandidaten voor de overwinning. Om het trio-spel te completeren kijk ik resp. naar Flash Håleryd (5), Floris Baldwin (10) en Araw Hoss (6).

Plaats 1: Aron Palema (8)
Plaats 2: Partizan Face (3)
Plaats 3: Martin de Bos (2)
Plaats 4: Flash Håleryd (5)

 

RACE 8, V75-4, UNIONSKAMPEN, koudbloeddravers

Statisticus Jens Sjödén liet deze week in de Travronden weten dat koudbloedkoersen (in de V75) over 2140 meter met autostart in 65% van de gevallen wordt gewonnen door de eerste favoriet. Een ongekend hoog percentage en aangezien deze koers vorig jaar door een 1%-paard werd gewonnen is de statistische kans op een favorietzege alleen maar groter geworden. Odd Herakles (5) is volgens zijn trainer weliswaar op zijn best over de sprintafstand, maar eerlijk gezegd zie ik hier geen enkele wolk aan de hemel. Hij komt in zijn optimale uitrusting aan de start (rondom zonder ijzers, bike en trekhoofdstel) en de route naar de koppositie ligt open. Topfavoriet. De enige manier dat er een stunt zou kunnen ontstaan is naar mijn idee wanneer Roli Eld (1) de koppositie zou weten te behouden, zodat de favoriet in het dodenspoor belandt. Die kans is niet heel groot, maar ook niet geheel uitgesloten. Mocht u dus willen speculeren op een falende favoriet dan is # 1 de eerste die u op uw ticket dient te zetten. Troll Solen (7) en Järvsöodin (10) zijn nog relatief jong, maar ze manifesteren zich allebei steeds meer als aanstaande toppers. Mocht de favoriet in het dodenspoor belanden dan komen zij absoluut in beeld voor de overwinning. Art Kjarvald (3) is niet echt een winnaarstype, maar Magnus Djuse kan goed met hem overweg en een plaatskans heeft hij zeker.

Plaats 1: Odd Herakles (5)
Plaats 2: Roli Eld (1)
Plaats 3: Troll Solen (7)
Plaats 4: Järvsöodin (10)

 

RACE 9, V75-5

Exit Angot (3) was laatst bij zijn debuut voor Timo Nurmos een zogenaamd schreeuwpaard, maar die hype wist hij niet waar te maken. Aan kop begon hij in de slotbocht matig te draven wat uiteindelijk resulteerde in een galoppade. Feit is hoe dan ook dat áls er zo’n hoge roep uitgaat van een Nurmos-paard, dat dat meestal ook ergens op gebaseerd is. Het leek me aanvankelijk uitgesloten dat hij aan kop zou kunnen komen, maar met het schrappen van #2 is die kans nu wat toegenomen. Moneykeeper (4) werd laatst nog derde in een serie van de Derby, maar na die tijd is hij veterinair behandeld. “Ik heb hem nu waar ik hem hebben wil” liet Eklundh optekenen in de Zweedse media. Dat schept verwachtingen, terwijl hij ook nog eens redelijk snel kan vertrekken. Moet mee op het V75-ticket! Dexter Brick (9) trof bij zijn laatste starts eigenlijk geen noemenswaardige tegenstand, maar de manier waarop hij wist te winnen was toch wel indrukwekkend. Kanspaard. Damien Hanover (6) koerst nu, net als bij zijn laatste overwinning, weer met een bike. Het startnummer is wel lastig voor hem. S.G.Charpentier (1) is verre van betrouwbaar, maar natuurlijk wel goed genoeg voor deze klasse. Hij kan ook redelijk vertrekken, maar op Färjestad valt het niet mee om vanaf #1 de kop te kunnen behouden. Insluiting ligt dus op de loer.

Plaats 1: Exit Angot (3)
Plaats 2: Moneykeeper (4)
Plaats 3: Dexter Brick (9)
Plaats 4: Damien Hanover (6)

 

RACE 10, V75-6, UNIONSSTAYERN, bandenstart

Vincent As (14) klopte laatst vanuit het dodenspoor gerenommeerde stayers als Reckless en Sevilla en wat mij betreft is hij hier topfavoriet. Het is voor mij echter geen overweging om te banken aangezien hij verre van betrouwbaar is bij deze startmethode. Bo C. (12) liet laatst in de V75 een geweldige eindsprint zien (1.11/800 meter) en hij verkeert in absolute topvorm. Trainer Nilsson heeft zich in de Zweedse media opvallend optimistisch uitgelaten, deze Maharajah-zoon is dan ook de eerste uitdager. Great Winner (1) zal het van kop af gaan proberen en deze stayer is echt uitstekend in vorm. My Dream Art (10) was laatst verrassend sterk over de stayersafstand, waar hij vanuit het dodenspoor de slotkilometer afraffelde op een voetje van 1.11. Hij treft nu weliswaar veel sterkere tegenstanders, maar hij lijkt beter dan ooit. Waikiki Silvio (11) zou een trio-klassering kunnen belopen wanneer hij een rug treft die hem zo ver mogelijk brengt.

Plaats 1: Vincent As (14)
Plaats 2: Bo C. (12)
Plaats 3: Great Winner (1)
Plaats 4: My Dream Art (10)

 

RACE 11, V75-7, UNO SWEDS MINNESLOPP

Perfect Spirit (1) is de absolute winnaar van de loting. Zoals eerder aangegeven valt het op deze baan niet mee om vanaf #1 de kop te kunnen behouden, maar de overige rappe vertrekkers hebben allemaal slecht geloot. Banken is voor mij echter geen overweging, daarvoor heb ik teveel respect voor Racing Mange (10), die over het vermogen beschikt om vanuit het dodenspoor te kunnen winnen. Volgens Lövgren heeft een korte rustperiode hem goed gedaan. “Onze” Heart Of Steel (7) maakt hier gek genoeg pas zijn debuut in de Gouden Divisie, al heeft hij natuurlijk al vaak zat tegen paarden van dit niveau gekoerst. En laat duidelijk zijn dat hij over genoeg klasse beschikt om dit te kunnen winnen, de loting heeft echter niet helemaal meegewerkt. Mocht het zo zijn dat #1 springt van start af, zeker geen utopische gedachte, dan veranderen zijn vooruitzichten vrij drastisch. Hij zou dan immers aan kop kunnen komen en vanaf die positie is hij het te kloppen paard! Baron Gift (8) volgt de loting überhaupt maar niet meer, want in de V75 loot hij werkelijk altijd erbarmelijke startnummers. Winnen is vanaf dit nummer vrijwel onmogelijk, maar hij verkeert nog altijd in een hysterische vorm! Reckless (2) is natuurlijk een geweldig paard, maar de laatste keer dat hij het heeft geprobeerd over de middenafstand is al bijna twee jaar geleden. Plaatskans.

Plaats 1: Perfect Spirit (1)
Plaats 2: Racing Mange (10)
Plaats 3: Heart of Steel (7)
Plaats 4: Baron Gift (8)

 

RACE 12

We sluiten af met een leuke E3-bonus (3-jarigen), waar Don Fanucci Zet (2) een uitstekende kans maakt om van start tot finish te dicteren. Anthara Bi (7) liet laatst een flitsend eindschot zien en hier maakt ze haar debuut voor Björn Goop. Whispering Star (1) is niet erg snel van start, maar in dit kleine veld zou dat niet zo’n probleem hoeven te zijn. Afsluiten kan ze des te beter, zo liet ze zien bij haar laatste overwinning (1.13,3/800 meter). Braco Sencello (5) lijkt per start te verbeteren, terwijl de hopeloos onbetrouwbare Zoleen (6) wel degelijk over veel snelheid beschikt.

Plaats 1: Don Fanucci Zet (2)
Plaats 2: Anthara Bi (7)
Plaats 3: Whispering Star (1)
Plaats 4: Braco Sencello (5)


Nog geen account? Registreer gratis en ontvang €25 BONUS!

Om u een zo goed mogelijke ervaring op runnerz.nl te geven maken we gebruik van cookies.