Selecteer livestream

 • Zweden
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium
 • Zweden
 • Duitsland
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • USA
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium

Beelden

Beelden

Beelden

Gävle - 16 juni

Gävle – zondag 16 juni - Start: 13:45

RACE 1

We beginnen met een leuke sprintkoers, waar Shadow (3) normaal gesproken zal proberen om aan kop te komen, al zal hij dan wel moeten afrekenen met Global Tuxedo (2). Mocht het Ohlsson lukken om de leiding te bemachtigen dan heeft hij het te kloppen paard in handen. Fast Food Hanover (4) koerst zonder check en zo af en toe ziet dat er een beetje knullig uit, maar dit is best een fijn paard die op zich niet zo heel veel geeft om het dodenspoor. Al zou het zijn winkansen wel helpen indien hij hier positie weet te vinden op een rug, hij kan namelijk behoorlijk afkomen. De reeds genoemde Global Tuxedo (2) kan behoorlijk vertrekken en hij gaat sowieso een gunstig koersverloop tegemoet. Vanaf de rug van de koploper (?) zou hij best in het trio kunnen lopen. Captain My Captain (7) kreeg laatst een loodzware koers aan zijn ribben en met zijn derde plek scoorde hij een ruime voldoende. Hij is redelijk snel van start, maar het lijkt me sterk dat hij nummer 3 voorbij komt. Het risico op een parcours in het dodenspoor is derhalve aanwezig en dat zou zijn winkansen niet ten goede komen, al beschikt hij over genoeg vermogen om ook dan mee te doen om de prijzen. Manuzio Hanover (5) stelde laatst enorm teleur in een serie voor de Konung Gustaf V:s Pokal. Hij belandde toen weliswaar in het dodenspoor, maar uiteindelijk kwam hij zo’n beetje stappend door de meet. Dat kan geen normale prestatie geweest zijn en ik verwacht hier verbetering.

Plaats 1: Shadow (3)
Plaats 2: Fast Food Hanover (4)
Plaats 3: Global Tuxedo (2)
Plaats 4: Captain My Captain (7)

 

RACE 2, koudbloeddravers

Hier wordt Perflex (4) voor het eerst gereden door Jorma Kontio en dat vind ik superinteressant. Bij zijn voorlaatste start belandde hij- na een korte galoppade van start af- in het dodenspoor, maar hij zette uitstekend door om dichtbij de “onklopbare” favoriet (Spik Loke) als tweede te finishen. Ik verwacht hier een offensieve Kontio! Edbest (11) won laatst een onderdeel van het WK voor rijders, waar de Nieuw-Zeelander Matthew Williamson hem resoluut naar de kop stuurde om vervolgens spelenderwijs te winnen. Dit startnummer is natuurlijk lastig, maar hij is redelijk betrouwbaar en niet vies van wat extra werk door het derde spoor. De Noor Bol Brage (2) won laatst heel gemakkelijk op Färjestad, al was dat tegen matige tegenstand. Maar ook tegen dit kaliber paarden heeft hij gewoon een winkans. Hij is redelijk snel van start en hij is de favoriet voor de koppositie, terwijl hij (in tegenstelling tot zijn thuisland) nu met een zweep wordt gereden. Volgens zijn trainer maakt dat enig verschil. Myrsjös Stalo (8) kwam laatst in actie in een erg sterk bezette koers voor vijfjarigen en daarin sloeg hij helemaal geen gek figuur. In de breedte treft hij nu een minder sterk veld, maar het startnummer maakt het er niet gemakkelijker op. Skorpion (1) finishte nog vóór nummer 8 in de zojuist aangehaalde koers, maar toen kreeg hij 20 meter voorsprong. Vanaf dit ideale startnummer heeft hij echter wel degelijk een plaatskans. Lastige koers!

Plaats 1: Perflex (4)
Plaats 2: Edbest (11)
Plaats 3: Bol Brage (2)
Plaats 4: Myrsjös Stalo (8)

 

RACE 3, eerste serie E3- merries

De eerste van vier E3-series voor merries, waar telkens de eerste drie aankomenden zich zullen plaatsen voor de finale. Hier zal, ondanks haar startnummer, Zolly (8) als groot favoriet van start gaan. Dit jaar is ze uit vier starts nog ongeslagen, w.o. overwinningen in de Guldstoet (laatst) en de Margaretas Tidiga Unghästserie (eind maart). Met name bij laatstgenoemde koers maakte ze veel indruk door vanuit het dodenspoor het veld te vermorzelen. Dit startnummer is natuurlijk “tricky”, maar wanneer er geen extreme dingen gebeuren dan zie ik haar karakteristieke witte orenkapje hier wederom als eerste de finish passeren. Fuel Burn (1) debuteert vanavond achter de auto, derhalve valt niet makkelijk in te schatten of ze nu voordeel of juist nadeel zal hebben van dit startnummer. Laatst maakte ze op Solvalla in ieder geval veel indruk door van kop af met de spreekwoordelijke halve baan te winnen. Indien Goop insluiting weet te vermijden dan maakt ze in mijn optiek een uitstekende kans op een plek in de finale. Global Anarchy (2) treft na twee beroerde startnummers nu weer een gunstige en ze maakt hier een goede kans om (initieel) de kop te behouden. De laatste keer dat ze het van kop af probeerde resulteerde in een overwinning. M.B.S. Pretty Girl (5) is wellicht de eerste uitdaagster als het gaat om de strijd om de kop. Laatst wist ze op Solvalla, op Elitlopp-vrijdag, in ieder geval nog veel indruk door vanaf de rug van de koploopster met een vlammend eindschot naar huis te lopen. Destination Zet (6) is hier de minst ervaren deelneemster, maar ze kan heel behoorlijk vertrekken en Örjan Kihlström is statistisch gezien de succesvolste pikeur van Zweden als het gaat om het behalen van finale-plekken. En dan bedoel ik dus óók met outsiders!

Plaats 1: Zolly (8)
Plaats 2: Fuel Burn (1)
Plaats 3: Global Anarchy (2)
Plaats 4: M.B.S. Pretty Girl (5)

 

RACE 4, GS75-1, tweede serie E3- merries

Grande Diva Sisu (8) is in meerdere opzichten een typisch product van Ready Cash. Zo is ze erg temperamentvol, waardoor ze met het oog op galoppades niet helemaal betrouwbaar is. Ze beschikt echter ook over een enorme motor, waardoor het dodenspoor geen enkel probleem is voor haar. Laatst had het ook maar weinig gescheeld of ze had Zolly, die de koers hiervoor in actie komt, ook vanuit het dodenspoor geklopt. Ze kan ook nog eens heel behoorlijk vertrekken en wanneer ze hier aan kop komt dan is de koers waarschijnlijk gelopen. Trainer Nordström heeft aangegeven dat ze misschien voor het eerst met een dicht hoofdstel aan de start komt en als dat zo is (na het voorwerk neemt hij een besluit) dan is in ieder geval duidelijk dat hij vól voor de kop zal gaan. Maar ongeacht haar positie, een winkans heeft ze sowieso. Als ze maar blijft draven. No Limit Queen (10) kwam laatst als derde door de finish, ingesloten achter Zolly en Grande Diva Sisu en met nog enige reserves achter de hand. Hier komt ze (in tegenstelling tot laatst) zonder achterijzers aan de start en wellicht voor het eerst met een Amerikaanse bike. Een startpositie in het tweede gelid is natuurlijk nooit gunstig, maar ze kan waanzinnig afkomen (bij haar voorlaatste start won ze na een afsluiting van 1.11,2/800 meter) en wanneer de 3 en de 8 gezamenlijk de koers hard gaan maken dan zie ik Goop dit eigenlijk niet verliezen. Alaska Dany (3) kwam nog niet eerder in actie in Zweden, maar in Italië geldt ze als een startkatapult en vijf pogingen van kop af resulteerden in drie zeges. Ik vraag me echter af of ze niet op haar best is over de sprint. Mellby Harissa (2) heeft hier perfect geloot en ze verbetert per start. Ze wist nog niet te winnen, maar laatst kwam ze via een afsluiting van 1.10,4/700 meter nog erg dichtbij. Digital Pro (7) sprintte laatst nog sneller naar huis (1.09,9/600 meter) en ik ben best van haar gecharmeerd, maar ze is erg benadeeld door dit startnummer.

Plaats 1: Grande Diva Sisu (8)
Plaats 2: No Limit Queen (10)
Plaats 3: Alaska Dany (3)
Plaats 4: Mellby Harissa (2)

 

RACE 5, GS75-2, eerste serie E3- hengsten en ruins

In tegenstelling tot de merries zullen bij de hengsten en ruins de eerste vier zich plaatsen voor de finale. Global Adventure (4) won 8 uit 9 starts en zonder fouten is hij zelfs nog ongeslagen. Hij is redelijk snel van start en de kans dat hij hier aan kop komt is vrij groot. Ik denk dat zijn concurrenten dermate veel respect voor hem hebben dat ze hem onderweg niet onder druk zullen zetten (al weet je dat bij aanwezigheid van Lutfi Kolgjini nooit helemaal zeker) en eigenlijk wijst alles op een klassieke spets-och-slut. Spik! Eric The Eel (2) beschikt over een geweldig eindschot en hij treft hier een perfect startnummer. Aetos Kronos (1) won tijdens het Elitlopp-weekend de Håkan Wallner Memorial in een nieuw WR, maar daar kon hij ook profiteren van het waanzinnige koersverloop (Gocciadoro en Kolgjini). Hier treft hij een verraderlijk startnummer, aangezien hij eerder nog geen startsnelheid heeft laten zien. Wanneer Kihlström tijdig een spoor naar buiten kan sturen, en dat is natuurlijk nog maar de vraag, dan mag een plek in de finale hem eigenlijk niet ontgaan. Juncio Boko (5) vloog laatst naar de kop toe en ik durf niet helemaal uit te sluiten dat hij dat hier weer gaat doen. In dat geval zal hij vervolgens afgeven aan de favoriet (4) om in zijn kielzog mee te liften naar een finaleplek. Bij ieder ander scenario zal het een stuk lastiger worden om bij de eerste vier te finishen. Joseph Boko (9) wist laatst heel eenvoudig te winnen, maar dat was wel tegen hele andere tegenstand dan hij hier treft. Trainer Nieminen is echter ronduit lyrisch over zijn pupil, die hij een grootse toekomst toedicht. En Nieminen is wel een trainer om serieus te nemen!

Plaats 1: Global Adventure (4)
Plaats 2: Eric The Eel (2)
Plaats 3: Aetos Kronos (1)
Plaats 4: Juncio Boko (5)

 

RACE 6, GS75-3, derde serie E3- merries

Het derde merrie-onderdeel is het zwakst bezet. She Rains (2) koerst doorgaans volgens het “kop nemen en afgeven-concept”, maar in dit matige veld denk ik dat Goop het afgeven wel achterwege gaat laten. Laatst werd ze netjes derde in het Treåringseliten voor merries, dus met haar vorm zit het wel snor. Van kop af gaat ze in ieder geval een heel eind komen, al zie ik haar zeker niet als onklopbaar. Award Kronos (4) schat ik op basis van potentie bijvoorbeeld hoger in. Ze debuteerde met twee zeer overtuigende zeges, maar laatst bij haar debuut achter de auto sprong ze, waarna ze overigens nog geklokt werd in 1.14 over de laatste 1.200 meter (zonder dat ze daarbij werd gevraagd). Hier zal Kihlström er veel aan gelegen zijn om haar in ieder geval dravend van start te krijgen en als dat lukt dan is eigenlijk alles mogelijk. Sideslip (8) is ook nog erg groen, maar ze lijkt mij zeer getalenteerd. Uit drie starts wist ze nog niet te winnen, maar ze trof steeds goede paarden en ze lijkt per start te verbeteren. Door toedoen van een vroegtijdige schrapper is haar startnummer iets minder slecht en wanneer het Lennartsson lukt om relatief pijnvrij een goede positie te vinden dan zou ze hier best verrassend voor de dag kunnen komen. Laatst sloot ze af in 1.11,8 over de laatste 700 meter en als ze dat hier ook doet dan is een plek in de finale waarschijnlijk een feit. Ze koerst sowieso weer met een bike, maar Melander heeft laten weten te overwegen om voor het eerst zonder ijzers te koersen met haar. Interessant! Boxer Shrimp (3) is vrij langzaam van start, maar des te sneller op het eind. Bovendien beschikt ze ook over het vermogen om extra meters te kunnen maken. Mellby Hope (10) treft het niet met haar startnummer in het tweede gelid, aangezien ze bliksemsnel kan vertrekken. Anderzijds werd ze laatst aan kop constant onder druk gezet, waarop zij in de slotfase bezweek en helemaal verzuurde. Misschien is het daarom wel goed dat ze een keer vanuit het veld zal koersen en op basis van potentie zou ze niet misstaan in de finale.

Plaats 1: She Rains (2)
Plaats 2: Award Kronos (4)
Plaats 3: Sideslip (8)
Plaats 4: Boxer Shrimp (3)

 

RACE 7, GS75-4, tweede serie E3- hengsten en ruins

Bythebook (3) gold vorig jaar als de beste tweejarige van Zweden, maar inmiddels lijkt het er op dat hij links en rechts is voorbij gestreefd door een aantal generatiegenoten. Laatst werd hij van kop af verrassend geklopt door de vanuit het dodenspoor koersende Power, maar slecht kun je die prestatie niet noemen, aangezien hij de laatste kilometer aflegde op een voetje van 1.11,8. Het paard is mede in bezit van mijn goede vriend Ola Lernå en hij heeft laten weten dat zijn trainer er vanuit gaat dat hij hier verbeterd aan de start komt. En dat zal ook echt nodig zijn! Ik schat het toptalent van Pasi Aikio, Fort Knox (7), namelijk hoger in. Dit paard heeft eigenlijk alles: hij kan hard vertrekken, hij kan verschrikkelijk hard afkomen en hij heeft ook al gewonnen vanuit het dodenspoor. Mocht hij toevallig Bythebook voorbij komen van start af dan zit de strijd om de overwinning er waarschijnlijk al op, maar ik acht de kans op een voorzichtige aanpak van Torbjörn Jansson net iets waarschijnlijker. Het hoofddoel is het behalen van de finale en daarin is hij minder afhankelijk dan het gros van zijn tegenstanders. Met twee paarden in de GS75 moet deze koers zitten dichtgespijkerd. Sahara Peyote (4) kan rap vertrekken en ik durf zelfs niet helemaal uit te sluiten dat hij de 3 aanvankelijk voorbij komt, maar vervolgens zal hij sowieso graag afstaan. In dat geval zou hij kunnen verrassen met een trio-klassering. Victory Highness (9) is uit vier starts nog ongeslagen, ondanks het feit dat hij er nog erg groenig uitziet. Met wat meer tijd zou hij zich best eens kunnen gaan ontwikkelen tot een jaargangtopper, hier zou hij met wat geluk qua koersverloop wellicht de finale kunnen halen. Dat laatste geldt in iets mindere mate ook voor Zola Key (5).

Plaats 1: Bythebook (3)
Plaats 2: Fort Knox (7)
Plaats 3: Sahara Peyote (4)
Plaats 4: Victory Highness (9)

 

RACE 8, GS75-5, vierde serie E3- merries

Mascate Match (1) voert de kruising Muscle Mass x Cantab Hall en daarmee is ze precies hetzelfde gefokt als ’s werelds snelste 3-jarige ooit: Six Pack! Of ze zó goed gaat worden valt ten zeerste te betwijfelen, maar dit is echt een fijne merrie. Ze kan rap beginnen en van kop af is ze het te kloppen paard. Global Avenue (2) is echter ook rap achter de auto en van kop af is ze nog ongeslagen (3 uit 3). Mocht ze de favoriet niet voorbij komen dan is er in feite nog niet zoveel aan de hand, want laatst had het maar een haar gescheeld of ze zou vanuit het dodenspoor hebben gewonnen. Met twee paarden op uw GS75-ticket bent u volgens mij dóór. Global Allegiance (5) is nogal wisselvallig in haar prestaties. Wanneer ze voor de dag komt zoals bij haar voorlaatste start dan lijkt een trio-klassering mij gegarandeerd, maar bij een identieke verrichting als laatst gaat ze de finale niet halen. Ze zal worden uitgedaagd door Visual Condition (4) en Scarlet Hello (3).

Plaats 1: Mascate Match (1)
Plaats 2: Global Avenue (2)
Plaats 3: Global Allegiance (5)
Plaats 4: Visual Condition (4)

 

RACE 9, GS75-6, derde serie E3- hengsten en ruins

De mooiste E3-serie hebben ze blijkbaar bewaard tot het laatst, want hier komen meerdere kanonnen aan de start. Belker (1) geldt op dit moment waarschijnlijk als leider van de jaargang. Laatst won hij een serie van de Breeders Course (hij was niet startgerechtigd in de finale) en dat is alweer een maand geleden, maar bij drie eerdere starts na 30 dagen (of meer) pauze bleek hij niks aan scherpte te hebben ingeboet. De vraag is hier vooral of hij de kop kan behouden en dat is zeker niet evident. Er bestaat dus het nodige risico op insluiting, maar bij iedere andere positie (ook het dodenspoor) geldt hij als het te kloppen paard. De voornaamste concurrent met het oog op de strijd om de kop is Alien Kronos (4). Punt van zorg in zijn geval is dat hij laatst sprong bij het ronden van de laatste bocht, waarbij hij er niet bepaald okselfris uit zag. Volgens de trainer zal hij na een veterinaire behandeling nu beter voor de dag komen. Power (2) wist laatst enorm veel indruk te maken door Bythebook vanuit het dodenspoor te kloppen, waarbij hij de slotkilometer aflegde in 1.11,3! Ongeacht koersverloop is hij gewoon een kandidaat voor de zege. En dat laatste kan ook gezegd worden over Guzz Mearas (6), die zich in ras tempo lijkt te ontwikkelen tot jaargangscrack. Met deze vier paarden op uw GS75-ticket moet u safe zitten. Voor de plaatsen noem ik Criterion (9) nog, al is hij voor een finaleplek afhankelijk van een falende mede-favoriet.

Plaats 1: Belker (1)
Plaats 2: Power (2)
Plaats 3: Guzz Mearas (6)
Plaats 4: Alien Kronos (4)

 

RACE 10, GS75-7

In de afsluiter ga ik het proberen met een risico-banker. Dame Dream (9) vertrekt vanaf de rug van de rappe Bear Victory en normaliter zal ze een mooie uitgangspositie kunnen vinden. Laatst stelde ze wat teleur, maar op basis van haar voorgaande starts kan ze verschrikkelijk hard afkomen. Nu met Kihlström! Elsa Mearas (5) kan rap vertrekken en mocht het haar lukken om aan kop te komen dan begin ik ‘m toch te knijpen, want van kop af is ze nog niet zo 1-2-3 geklopt! Cheerful Rivner (15) behoort hier tot de betere paarden, maar winnen wordt vanaf dit nummer erg lastig. Bear Victory (2) treft een mooi nummer, terwijl ze beter in vorm is dan haar rijtje doet vermoeden. Tenslotte noem ik Valetta (6) nog voor een klassering.

Plaats 1: Dame Dream (9)
Plaats 2: Elsa Mearas (5)
Plaats 3: Cheerful Rivner (15)
Plaats 4: Bear Victory (2)

 

Om u een zo goed mogelijke ervaring op runnerz.nl te geven maken we gebruik van cookies.