Toekomstige races

Nederland
Zweden
Nederland
 • Duindigt 24.06
  • Grote Prijs der
   Lage Landen
  • R7: Trio Common Pool
  • R9: Trio Common Pool
  • R10: Trio Common Pool

Grasbaan

 Grasbaan informatie
 
Wat is een grasbaan / grasbaandraverij?

Een grasbaan is in principe gelijk aan het koersen op de verharde koersbanen die Nederland rijk is zoals Wolvega, Duindigt, Alkmaar en Groningen. Het enige grote verschil is dat er op een andere ondergrond gekoerst wordt, namelijk het gras.

Naast de ondergrond is het verschil op de grasbaan ook dat de grootte van de piste anders is. Doordat de piste kleiner is en daarbij ook een andere ondergrond heeft is het organiseren van grasbaandraverijen achter een startauto in Nederland uitgesloten.

Op de grasbanen die Nederland rijk is zal uitsluitend worden gekoerst met de bandenstart en met de start op de vlag.

Wat is een bandenstart?
Een start vanuit de banden betekent op de grasbaan dat de paarden zich in één, dan wel twee of drie groepen formeren aan de binnenzijde van de baan en vervolgens gelijkop de grasbaan opdraaien om vervolgens de draverij van start te laten gaan.
Het formeren van verschillende banden is het gevolg van de verschillende winsomklasse waarin de dravers zich bevinden. Dravers die minder winsom bijeen hebben gelopen krijgen daarmee een voorsprong van 25m op dravers die in hun loopbaan meer winsom bij elkaar hebben verdiend. Dit is bedoeld om er zo’n eerlijk mogelijke strijd van te maken.

Wat is een start op de vlag?
Het starten op de vlag houdt in dat paarden zich ongeveer 200m tot 250m voor het startpunt verzamelen en vervolgens gezamenlijk, in één lijn optrekken naar het startpunt waarna de start is gevallen en de draverij van start kan gaan.

Wanneer is het grasbaanseizoen?
Het organiseren van een grasbaan gebeurt in Nederland in de periode van mei t/m oktober, de maanden waarin het weer het vaak toelaat om het koersen op gras te organiseren.
De grasbaan heeft meestal geen permanente plaats en wordt jaarlijks vanaf de grond toe opgebouwd, met uitzondering van de grasbanen van Joure en Emmeloord die wel over een vaste tribune beschikken.

Kalender grasbanen in 2018

Vrijdag 18 mei, Hilversum: aanvang 16:00 uur
Vrijdag 8 juni, Aduard: aanvang 16:00 uur
Woensdag 27 juni, Emmeloord: aanvang 17:00 uur
Vrijdag 6 juli, Joure: aanvang 16:00 uur
Woensdag 18 juli, Emmeloord: aanvang 17:00 uur
Vrijdag 17 augustus, Eenrum: aanvang n.n.b.
Woensdag 22 augustus, Emmeloord: aanvang 17:00 uur
Maandag 1 oktober, Joure: aanvang 13:30 uur