Banen

Nederland
 • Alkmaar 18:20
  • R1: Trio Poolg. €1.000
  • R2: Trio Poolg. €1.000
  • R3: Trio Poolg. €1.000
  • R4: V5 Poolg. €3.000
  • R5: Trio Poolg. €1.500
  • R6: Trio Poolg. €1.000
  • R7: Duo Poolg. €1.000
  • R8: Trio Poolg. €1.250
  • R9: Trio Poolg. €1.000
  • R10: Kwt Poolg. €2.000
Zuid Afrika
Zweden
Engeland
Ierland
Frankrijk
USA

Voorbeschouwing International Trot

 

Voorbeschouwing International Trot, Yonkers Raceway zaterdag 14 oktober

 

The One Million Dollar Race, zo wordt The International Trot ook wel genoemd. En internationaal is deze! Namelijk twee Amerikanen, twee Italianen, twee Finnen, een Canadees, een Deen, een Zweed en een van origine Fransman mét verder een geheel Nederlandse achtergrond. 

 

Daar gaan we deze voorbeschouwing ook mee beginnen. Direct ook de jongste deelnemer in het veld. Dreammoko(3) is de naam. Gefokt door Jan Stins, ook in zijn bezit, gezamenlijk met Paul van Klaveren en getraind door Richard Westerink. Hij is al bekend met deze race, namelijk met de vader van Dreammoko, Timoko. Hij werd in 2015 tweede achter Papagayo E in 12,7/2100 meter. Dat was de come back van de race, deze werd daarvoor voor het laatst in 1995 verreden. Terug naar Dreammoko, die vrijdag zes oktober aankwam in ‘The States’ na twee dagen quarantaine. Een paard dat in 2017 nog niets fout heeft gedaan. Dit alles is gestart op één januari. Vanaf dat moment mochten de ijzers eraf aangezien alle dravers in het stamboek dan een jaar ouder zijn. De resultaten mochten er wezen, onder andere drie overwinningen en een tweede plaats in de Prix de Sélection (Groep I). Op Solvalla tijdens de dag van de Elitloppet (gewonnen door Timoko) liep de fraaie voshengst zijn persoonlijk record van 10,1/1640 meter vanaf een te verre positie om te kunnen winnen. Tweede daarin werd Diamanten, die eenvoudig en ijzersterk de Großer Preis von Deutschland wist te winnen afgelopen zondag in Hamburg. Toch behoren deze verrichtingen niet tot de allerbeste in zijn carrière. Dit was namelijk het uitstapje naar Kouvola, Finland. Daar liep hij een onwaarschijnlijk fantastische koers in de Kymi Grand Prix (Groep I) en wist derde te worden achter de verrassende winnaar Carabinieri en (weer zijn naam) Timoko. Hierin bewees hij ook tegen oudere doorgewinterde koerspaarden stand te houden en dus de klasse te hebben in deze koers te kunnen verrassen. In totaal resulteerde dit jaar in maar liefst 11 verdiensten in 13 starts. Hij zou de tweede winnaar met Nederlandse belangen worden in de rijke geschiedenis van deze koers. Hairos II won in 1960 met Willem H. Geersen, een koers die bij vele drafsportliefhebbers nog altijd in het geheugen staat.

Titelverdediger en favoriet is Resolve(6), getraind en gereden door de Zweed Ake Svanstedt. Deze zesjarige hengst nam van start af de leiding en stond deze nooit meer af in een wereld record van 2:23,4 over één en een kwart mijl (11,5/2011 meter). Het was voor de trainer geen verrassing dat hij deze koers won, vooral omdat het bochtenwerk hem goed ligt. Zijn laatste race in de Maple Leaf Trot, Canada verliep niet zoals verwacht. Echter was de oorzaak een beet van een teek. De dag erna had hij hoge koorts van 107 Fahrenheit (41,6 graden Celsius) en heeft toen een penicilline kuur daarvoor gekregen. Na de behandeling van vijf dagen nam deze af en sindsdien traint hij weer naar behoren. Hij heeft ruim een maand niet gelopen maar Ake denkt dat hij beter is als ooit. Hij is op zijn best na een rust periode, na een aantal races wordt hij wat makkelijk en lui. In augustus wist Resolve Marion Marauder nog eenvoudig voor te blijven in 08,7/1810 meter(!). Ook hij was deze zomer in Solvalla, waar hij het maximale behaalde door tweede te worden achter tweevoudig Prix d’Amerique winnaar Bold Eagle. In de finale had hij na een goede start de rug van koploper Timoko en kreeg een koers op maat. Bold Eagle zette niet door in het derde spoor en Resolve leek lang tweede te worden maar moest Propulsion nog net voor zich dulden. Nipt voor Bold Eagle en Nuncio werd Resolve een sterke derde aankomende in de finale. Mocht de Muscle Hill zoon de leiding kunnen nemen zien wij hem niet snel meer achterhaalt worden. Onze favoriet.

Fenomeen van het jaar 2016 is in Amerika overduidelijk Marion Marauder(1). Deze eveneens vierjarige hengst schreef de Triple Crown op zijn naam. Namelijk overwinningen in samen met deze koers de grootste van het land, The Hambletonian, Yonkers Trot en de Kentucky Futurity. Zo heeft de 28 jarige Scott Zeron, geboren in Montreal, een fantastisch paard in handen. De teller staat momenteel op $2.222.615. Echter was zijn laatste koers net als Resolve een teleurstelling in Mohawk. Hij werd achtste en een ontsteking aan de longen werd geconstateerd. De stijgende lijn zit er in en hij traint weer naar behoren volgens zijn trainer Devin Keeling. De Muscle Hill hengst heeft tweemaal eerder kennis gemaakt met Yonker Raceway, dit resulteerde beide in een overwinning. Wordt in het trio verwacht.

Ook mogen we trots zijn op de deelname van Twister Bi(4). In september liet hij weer eens zien waar hij toe in staat is. Hij wist is de stromende regen in Parijs-Vincennes moeiteloos de twee beste Franse paarden van hét moment bij te houden. Namelijk Aubrion du Gers die de grote favoriet Bold Eagle wist te weerstaan. Twister Bi zat er heel gemakkelijk achter en kwam pas laat vrij door een manoeuvre van Alexandre Abrivard en vloog binnendoor. Als het honderd meter langer had geweest had hij voor een stunt gezorgd. Een maand eerder nam hij wederom de strijd op tegen het beste paard van een andere jaargang, ditmaal de Zweedse. UET Derbywinnaar van 2016 Readly Express namelijk. Eveneens een product van Ready Cash (net als Bold Eagle). Hij won maar liefst achttien van zijn eenentwintig koersen en werd de andere driemaal tweede. Daar mag Twister Bi door geklopt worden, al scheelde het niet veel. Kortom is deze Oslo Grand Prix winnaar volledig op zijn plaats in dit prachtige veld. Ook trainer Jerry Riordan is al bekend met deze koers, hij had in de eerste editie van deze eeuw Rod Stewart (niet te verwarren met de rockzanger) aan de start. Echter bleef deze ongeplaatst. Kanshebber voor de winst.

Wie voor de derde maal mee strijdt is de oudere broer van Robert Bi, namelijk Oasis Bi(2). Na een vierde plaats in 2015 en fantastische tweede plaats afgelopen jaar zou een overwinning daar mooi op volgen. De hengst die bekend staat om zijn startsnelheid zal hier wederom gebruik van gaan maken en wachten op de rug van Resolve. Deze tactiek pakte in 2016 goed uit. Met zo een zelfde parcours werd hij in het verleden al derde in de één de grootste koersen in Europa, de Prix d’Amerique. Dat de klasse er nog steeds is werd in Noorwegen bewezen met een goede derde plaats achter Twister Bi voor onder andere Carabinieri. De ijzersterke hengst doet al zeven jaar mee op het hoogste niveau. Mag voor de plaatsen niet op de tickets ontbreken.

On Track Piraten(10) is ook weer van de partij, hij doet eveneens voor de derde maal mee aan deze editie. Third time’s a charm? Zoals de Amerikanen dat zeggen. De eerste maal kon hij geen potten breken maar in de laatste editie liep hij een fantastische koers vanaf de allerlaatste plaats. Hoe hij binnendoor nog vierde kon worden was haast onmogelijk op slechts twee lengten van Resolve. Terugkomend uit New York vorig jaar werd er negenmaal op rij gewonnen! Paarden als Mosaïque Face en Anna Mix werden in diversen Goudendivisie koersen achter zich gelaten. De vorm lijkt momenteel iets minder. Deze mooie donkerbruine ruin is letterlijk een ‘Darkhorse’ in dit veld.

Outsiders in dit veld zijn normaliter Midnight Hour(7), Shadow Woodland(5), Tripolini VP(9) en In Secret(8). Eerstgenoemde won voor de famillie Nurmonen de Aby Stora Pris. Verder werden er in Finland al paarden als Workout Wonder en In Vain Sund geklopt. Echter lijkt dit iets te hoog gegrepen. De andere Fin in dit veld is Shadow Woodland. Die gereden wordt door viervoudig ‘Harness Tracks of America Driver of the Year’ Tim Tetrick. Dat is een groot pluspunt aangezien hij Yonker Raceway kent als geen ander. De ruin heeft over de middenafstand een record die hij als winnaar afsloot van 11,2/2140 meter. Voor Denemarken wordt Tripolini VP gepresenteerd. Een mooie uitdaging voor zijn eigenaar, trainer én rijder Jeppe Juel. Voor hem is het dan ook een droom die uitkomt, zoals hij het zelf verwoord. In zijn jongere jaren was hij angstig voor de startauto maar dit probleem is geheel verholpen en is nu een ontzettend trouw koerspaard. Er wordt veel aan interval training gedaan en de oudere paarden worden in galop getraind. Regelmatig wordt de subtop in Zweden opgezocht waar hij prima zijn mannetje staat. Last but not least is de tweede Amerikaan In Secret in dit veld. Hij won in Yonkers eerder al zeven van zijn veertien start waarvan er zes op rij waren. Van zijn tweede tot zijn vierde leeftijd koerste hij voornamelijk in Canada voor trainer Per Henriksen. Inmiddels staat hij onder de hoede van een van de beste trainers van Amerika, Ron Burke. Hij was in 2014 de eerste trainer in Noord-Amerika die de honderd miljoen dollars grens bereikte. De halfzus van In Secret doet het ook fantastisch en is de beste tweejarige merrie van dit moment in Amerika.

Wie mag zijn naam bijschrijven in de geschiedenis van de International Trot bij onder andere, Hairos II, Roquepine, Une de Mai, Delmonica Hanover, Ideal du Gazeau en Mack Lobell?

Winnend paard: 6 Resolve
Plaats paard: 4 Twister Bi
Duo: Resolve – Twister Bi – Marion Marauder (rond)
Trio: 6-1,4-2,3,10 / 1,4-6-2,3,10

 (USA)

 (PMU)