Selecteer livestream

 • Zweden
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium
 • Zweden
 • Duitsland
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • USA
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium

Beelden

Beelden

Beelden

Kenilworth - 26 januari

Kenilworth - zaterdag 26 januari 2019 - Start: 10:50

De galadag in Zuid Afrika waar er maar liefst vier officiele Groep 1 koersen op het programma staan! De Sun Met geldt als het hoogtepunt maar wij worden ook net zo enthousiast bij het zien van de rest van de velden.

Race 4

We beginnen deze prachtige dag met een sprint over 1200 meter voor driejarigen en daar zijn er precies twintig van op komen draven. De koers gaat over de rechte baan van Kenilworth en de merries krijgen 2,5 kilogram voorsprong op de hengsten en ruins. Van dat gelijke gewicht profiteert het paard met de hoogst Handicap rating het meest. Cirillo (1) wordt getraind door Sean Tarry die momenteel bovenaan staat in het Zuid Afrikaanse trainers kampioenschap. Het winstpercentage met jockey Anton Marcus is dit seizoen 24% en dat geeft goede hoop. Cirillo is een sprinter pur sang en komt hier aan de start over zij favoriete afstand. De cote zal ondanks het aantal starters niet hoog zijn en dus gaan we op zoek naar interessante uitdagers. Elusive Trader (6) was in zijn laatste start vierde achter Cirillo maar dat was over 1400 meter en de kortere afstand zal ook hem veel beter passen. Zijn laatste koers was een revelatie na een off-day en kan er in goede doen dichtbij zijn. Temple Grafin (14) was eind oktober tweede in een Groep 2 voor merries en liep daarin goed. Daarna is het eigenlijk een beetje bergafwaarts gegaan met de vorm. Haar laatste koers was veel te lang (1600 m) voor haar en ook voor haar geldt dat de sprint een positieve werking zal hebben. Ook 2,5 kilogram telt in deze koers en er is een topjockey geboekt. Als je de laatste koers van Captainofthesea (12) vergeet dan hebben we hier te maken met een juweel van een outsider. In zijn voorlaatste koers was hij derde achter Cirillo en net voor Elusive Trader. Op die koers af moet hij zich voorin kunnen mengen in de eindstrijd. Een prachtige opener!

1.       Cirillo
2.       Elusive Trader
3.       Captainofthesea
4.       Temple Grafin

 

Race 5

Ook deze koers is gereserveerd voor driejarigen maar nu gaat het over 1600 meter. Er komen dertien paarden aan de start en weer kriigen de merries 2,5 kilogram ontheffing ten opzichte van de hengsten en ruins die allemaal met hetzelfde gewicht aan de start komen. Twist Of Fate (3) is in de vorm van zijn leven met winst in een Groep 3 waar hij veel gewicht moest weggeven. Daarvoor was hij tweede in de Guineas maar de winnaar van die koers is een heel goed paard en werd vervolgens nipt geklopt in een Groep 1 tegen oudere paarden. In de Guineas werd One World (1) derde en daarmee verloor hij zijn ongeslagen status die hij vijf koersen heeft vol weten te houden. Beide paarden doen weinig voor elkaar onder. Silvano’s Pride (12) is een merrie en krijgt dus 2,5 kilogram cadeau van de twee eerstgenoemde paarden. Zij werd tweede in haar Guineas afdeling en kan in die vorm hier voorin mee doen. Zij start bovendien aan de binnenkant van de twee favorieten en kan dus een mooie uitgangs positie kiezen. Majestic Mozart (5) was tweede achter Cirillo die in de voorgaande koers in actie komt. Die vormlijn lijkt uitermate goed echter was hij in de Guineas slechts vijfde. In goede vorm doet hij hier mee voor de overwinning en hij kan wel is de verrassing van de koers gaan worden. Chimichurri Run (2) doet niks onder voor deze paarden maar heeft in hun gezelschap nog niet kunnen winnen.

1.       Twist Of Fate
2.       One World
3.       Majestic Mozart
4.       Chimichurri Run & Silvano’s Pride

 

Race 6

Het Groep 1 geweld gaat beginnen in deze razendsnelle sprint over 1000 meter met zestien paarden die op uitzondering van twee deelnemers allemaal hetzelfde gewicht dragen. Dutch Philip (9) is al eerder in deze column getipt als winnaar. Hij liet ons toen in de steek maar we geven de vierjarige ruin nog een kans over deze minimale afstand en uitgerust met Blinkers. Tijdens zijn laatste koers moest hij veel gewicht weggeven en werd nog verdienstelijk derde. Dat was duidelijk een voorbereidingskoers voor deze opdracht en we gaan ervan uit dat nu wel alles gevraagd wordt. In die laatste koers gaf hij gewicht aan Pacific Trader (7) die hier tot de favorieten behoort. In deze sprint komen de twee elkaar tegen op gelijk gewicht wat in het voordeel is van Dutch Philip. Pacific Trader is echter in de vorm van zijn leven met tweemaal winst en een tweede plek uit zijn laatste drie starts. Dat deze koers ontzettend competitief is beseffen we als we niet kunnen kiezen tussen de volgende paarden. Rebel’s Champ (3) is ongeslagen in zijn laatste drie koersen en doet dat in goede stijl. Er wordt steeds onder topgewicht gewonnen tegen goede paarden. Deze stap naar Groep 1 niveau is wel nieuw maar de vierjarige ruin lijkt er helemaal klaar voor en is uitgerust met Blinkers. Bold Respect (1) is het paard met de hoogste Handicap rating en profiteert op papier dus het meest van de gelijke gewichten. Door die hoge rating moet hij steeds veel gewicht weggeven en doet dat verdienstelijk met podiumplaatsen. Het is een markant feit dat zijn laatste gewonnen koers op Groep 1 niveau was. Dit paard kan zomaar verrassen. Ook Kasimir (5) verkeert in de vorm van zijn leven met twee tweede plaatsen en een overwinning uit zijn laatste drie starts. Hij was in zijn laatste koers tweede achter Pacific Trader maar moest toen 1,5 kilogram meer dragen. Het gewicht is in deze koers gelijk dus is de kans van Kasimir vergroot. Een geweldig spannende sprint!

1.       Dutch Philip
2.       Pacific Trader
3.       Bold Respect
4.       Rebel’s Champ & Kasimir

 

Race 7

Het Groep 1 geweld houdt niet op met de Cape Derby gerserveerd voor driejarigen waarin zestien hengsten en ruins 60 kilogram dragen. Drie merries durven het op te nemen tegen de heren en krijgen daarvoor 2,5 kilogram ontheffing. Als iemand denkt dat de vorige koers open is, dan wacht hier een hele opgave! De verwachting is dat de winnaar boven de €10 betaalt en dat zien we graag, maar nu moeten we alleen nog het juiste paard kiezen. Thanksgiving (1) geeft ons een goed gevoel op basis van zijn laatste koers. Zij vorm daarvoor was ook al goed maar de manier waarop hij zijn laatste koers won was indrukwekkend. In die vorm doet hij hier voorin mee en ook de loting met startbox is zeer gunstig. Hudoo Magic (7) heeft goede dingen laten zien voordat hij teleurstelde in een Groep 3. Als we die laatste koers vergeten dan hoort hij hier bij de favorieten en dat gaat gepaard met een sappige cote. Van alle deelnemers heeft hij misschien wel de meeste verbetering in hem zitten en we hopen dat dit er in Derby uitkomt. Atyaab (6) vertegenwoordigt de sterke stal van Mike De Kock en komt hier in goede vorm aan de start. Hij heeft een koers gewonnen en dat was precies over de afstand van vandaag. Ook tijdens zijn laatste tweede plaats (1800 m) was het duidelijk dat hij over langere afstand beter tot zijn recht komt. Bunker Hunt (3) is stukken beter dan zijn laatste verrichting doet vermoeden. Uit zijn vier eerste starts won hij driemaal en was hij eenmaal tweede. Tijdens zijn laatste koers gooide hij zijn jockey van zich af net na de start. Of hij die koers had kunnen winnen blijft dus een vraagteken maar hij was die dag wel favoriet. Ook in deze koers zal de cote laag zijn. Senatla (8) was in de koers waar Bunker Hunt jockeyloos rond ging tweede. Hij genoot die dag veel steun in de wedmarkt getuige zijn cote die van 28/1 slonk naar 16/1. De loting zit echter wel tegen met zeventien. Belgarion (9) was in die koers derde achter Senatla en ook dat was op gelijk gewicht. Beide paarden doen dus niks voor elkaar onder maar het lijkt erop dat Belgarion het meest zal profiteren van de extra 200 meter. Santa Clara (19) lijkt van de drie merries de grootste kans te hebben op de overwinning. Zij komt aan de start met 2,5 kilogram ontheffing en dat is behoorlijk. Zeker gezien haar hoge Handicap rating van 103 waarmee we kunnen stellen dat zij ontzettend kan profiteren van de ontheffing. Zij heeft nog nooit verder gekoerst dan 1600 meter maar de manier waarop zij haar laatste koers won doet vermoeden dat de extra afstand absoluut geen probleem is.

1.       Atyaab
2.       Bunker Hunt
3.       Santa Clara
4.       Thanksgiving, Belgarion, Hudoo Magic & Senatla

 

Race 8

Deze Groep 1 is gereserveerd voor merries en is 1600 meter lang. Elf oudere merries dragen ieder 60 kilogram en twee driejarige merries dragen 55 kilogram. Die vijf kilogram ontheffing mag en kan niet genegeerd worden en al helemaal niet bij de ongeslagen Front And Centre (12). Uit vier starts dus nog geen nederlaag desondanks dat de lat steeds hoger wordt gelegd. Zo won zij de laatste keer de Guineas over de mijl. Deze koers wordt echter wel haar zwaarste test ooit maar met gewichtsverschil, de huidige vorm en de gunstige loting heeft zij een zeer goede kans op de vijfde overwinning op rij. Ook Clouds Unfold (13) wint graag en geniet ook de 5 kilogram ontheffing. Uit zeven starts wordt er nu vijf keer gewonnen en dat is natuurlijk uitmuntend. Zij was derde in de Guineas achter Front And Centre om vervolgens een Groep 2 koers te winnen waarin zij gewicht weggaf aan de tweede aankomende. De winnaar van vorig jaar is ook weer bij en die heet Snowdance (2) die drie weken geleden een goede koers liep in de Groep 1 Queen’s Plate open voor hengsten en ruins. Zij zal de strijd tegen haar eigen sexe op prijs stellen en zal in goede vorm de strijd om de overwinning leiden. Lady In Black (1) is ijzersterk terug gekeerd van rust met een overwinning en een tweede plaats. Zij was steeds in strijd met Oh Susanna die in het hoofdnummer van start gaat. De loting is ideaal vanuit startbox een en met de hoogste Handicap Rating van het veld profiteert zij het meeste van het gelijk gewicht. Haar laatste tweede plaats was een halve lengte achter de winnaar op Groep 1 niveau. Voor de liefhebbers van een outsider noemen we Miyabi Gold (7) die tijdens haar laatste koers werd ‘dicht getrokken’ door de jockey wegens het gebrek aan ruimte en te veel dadendrang. Als zij in het hoofd rustiger is en haar krachten beter kan verdelen dan is zij een interessante outsider aan een smakelijke cote.

1.       Front And Centre
2.       Snowdance
3.       Clouds Unfold
4.       Lady In Black & Miyabi Gold

 

Race 9

Na al die goede koersen staat ons nu het sportieve hoogtepunt te wachten. De koers wordt al sinds 1883 verreden en is de parel op de best gedoteerde dag in Afrika. De koers staat bol van kwaliteit en is zonder twijfel de beste koers van het jaar. We beginnen met twee jockey keuzes die in onze ogen een goede leidraad geven voor de uiteindelijk uitslag. Anton Marcus is op dit moment nummer een in het jockey kampioenschap en opereert op een winstpercentage van 31.67%. Hij is de vaste jockey van Legal Eagle (1) die in 2016 al tweede was in deze koers. In deze koers kiest hij echter voor Rainbow Bridge (9) die de enige starter is van trainer Eric Sands. Rainbow Bridge was in zijn laatste start derde in de Groep 1 Queen’s Plate en mag hier vertrekken vanuit de gunstige tweede startbox. De afstand van 2000 meter lijkt hem op het lijf geschreven en met de bovenstaande cijfers in het achterhoofd moet Rainbow Bridge dichtbij de overwinning zijn. De winnaar van de Groep 1 Queen’s Plate is er vandaag ook weer bij en is tevens het paard met de hoogste Handicap Rating van het veld. Do It Again (7) krijgt weer de steun van staljockey Richard Fourie en die heeft de keuze uit vier starters van trainer Justin Snaith. Als Do It Again deze koers wint maakt hij het trio aan meest prestigieuze koersen compleet na zijn zege in de Durban July en de meer recente Queen’s Plate. Vanuit startbox zeven kan er een mooie uitgangspositie gekozen worden en in de recente vorm mag hij niet op de tickets ontbreken. Oh Susanna (13) is een stalgenoot van Do It Again en zoals gezegd de winnaar van vorig jaar. Als driejarige merrie kreeg zij toen zeven kilogram ontheffing. Daar is nu nog maar drie kilogram van over en dus is de taak nu een stuk zwaarder. Toch heeft zij de goede vorm doorgezet maar dat was vaak tegen alleen merries. Nu komt zij dus weer uit tegen de hengsten. Head Honcho (2) wint zes keer uit zijn laatste zeven starts en verschalkt zijn tegenstanders met autoriteit. De rust periode heeft hem goed gedaan en is speciaal geprepareerd voor deze koers. De loting zit met startbox tien niet helemaal mee maar de vorm is top. De manier waarop hij zijn laatste koers won was een perfect generale repetitie voor dit niveau. Legal Eagle (1) was dus in 2016 al tweede in deze koers en deze klassevolle veteraan staat nog steeds zijn mannetje op zevenjarige leeftijd. Zijn recente vierde plaats in de Groep 1 Queen’s Plate was goed en in zijn voorlaatste koers liet hij Do It Again, Rainbow Bridge en Undercover Agent allemaal achter zich. Hij heeft het nog steeds in zich en hij gaat zich zeker mengen in de eindstrijd. Helaas is de loting niet vriendelijk geweest voor hem en hij moet uit startbox elf vertrekken. Een geweldige aflevering van deze Groep 1 en een geweldige afsluiter van een zeer competitieve koersdag.

1.       Rainbow Bridge & Do It Again
2.       Legal Eagle
3.       Head Honcho
4.       Oh Susanna

 

Om u een zo goed mogelijke ervaring op runnerz.nl te geven maken we gebruik van cookies.