Selecteer livestream

 • Zweden
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium
 • Zweden
 • Duitsland
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • USA
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium

Beelden

Beelden

Beelden

Örebro - 17 augustus

Örebro - zaterdag 17 augustus - Start: 14:45

RACE 1, monté

We beginnen deze topmeeting met een sprintkoers uit het bereden genre, waar ik het ga proberen met Bear Abiba (5). Na langdurig blessureleed maakte ze een maand geleden pas haar seizoensdebuut, waar ze van kop af geen onaardige koers liep. Laatst maakte ze haar debuut in de monté, toen ze vanaf startnummer 7 flitsend van start ging. Ze belandde daarbij in het dodenspoor, maar desondanks zette ze uitstekend door om uiteindelijk slechts met het spreekwoordelijke neusje geklopt te worden. De stijgende lijn lijkt er dus in te zitten en vanaf dit startnummer maakt ze een goede kans om de kop te nemen. In dat geval moet ik nog zien wie haar kan kloppen. Haar eerste uitdager is wat mij betreft Edio (9), die bij zijn voorlaatste start zijn debuut onder het zadel maakte. Daar wist hij het na een zuinig parcours via een flitsend eindschot overtuigend af te maken, waarop hij laatst (wederom via een eindsprint) zelfs met de bekende “straatlengte” wist te winnen. Börge (1) heeft bij zijn laatste starts laten zien uitstekend uit de voeten te kunnen onder het zadel, hij is waarschijnlijk op zijn best over de korte afstand en hij wordt door één van de beste monté-rijdsters gereden. Dit startnummer is echter verraderlijk, aangezien ik niet denk dat hij de kop kan behouden. Er bestaat dus enig risico op insluiting. Celinn Palema (12) maakte bij haar voorlaatste start haar monté-debuut en dat deed ze verbluffend goed door vanuit het dodenspoor te winnen. Vervolgens liep ze vorige week wederom een goede koers, toen ze vanuit het verre achterveld nog naar een uitstekende vierde plek sprintte. Ze is nu natuurlijk gehandicapt door het startnummer en eigenlijk ook door de rijdster, die maar zelden weet te winnen. Tenslotte is het in dit soort koersen altijd raadzaam om de rijdsters Anna Erixon- Je Reve d’Amour (7) en Emilia Leo- Champion Chip (11) in uw spel te betrekken.

Plaats 1: Bear Abiba (5)
Plaats 2: Edio (9)
Plaats 3: Börge (1)
Plaats 4: Celinn Palema (12)

 

RACE 2

Deze koers is gereserveerd voor merries en hier is Julia Af Solnäs (6) wat mij betreft het te kloppen paard. Ze beschikt over veel potentie, ze won dan ook al meerdere V75-koersen, maar dit jaar kwam ze maar moeizaam op gang. Laatst kwam ze op Tingsryd echter weer eens ouderwets voor de dag en ze lijkt op weg te zijn naar haar beste vorm. Ze is geen bliksemschicht van start, dus het zal wel een beetje moeten meezitten als het aankomt op het vinden van een goede uitgangspositie. In principe kan ze ook vanuit het dodenspoor goed voor de dag komen, al zal die positie haar winkansen niet ten goede komen. Order By Heaven (7) beschikt over een vergelijkbaar profiel als #6 en in potentie is dit één van de beste paarden van de koers. Dit startnummer is natuurlijk niet ideaal voor een niet overdreven snelle vertrekker, maar ze beschikt over genoeg speed om in de slotfase nog veel terrein goed te kunnen maken. Frances Yoda (12) verkeert in absolute topvorm en bij een startnummer vanuit het eerste gelid zou ik deze bliksemvertrekker een goede winkans hebben toegedicht. Vanaf dit startnummer kan ze nu sowieso haar startsnelheid niet benutten, daar komt nog bij dat dit startnummer op deze baan nóg nadeliger is dan elders. Derhalve sla ik over. Donatella Center (5) en Carja (3) zijn alleen op basis van de rijders al interessant, terwijl Flirting Girl (2) hier waarschijnlijk over het hoofd gezien gaat worden door het spelend publiek. Onderschat haar echter niet, want op haar goede dagen kan ze enorm afkomen en ze treft nu natuurlijk een mooi startnummer.

Plaats 1: Julia Af Solnäs (6)
Plaats 2: Order By Heaven (7)
Plaats 3: Donatella Center (5)
Plaats 4: Carja (3)

 

RACE 3

In deze leerling-/amateurkoers is Valter Vald (2) de absolute winnaar van de loting. Hij kan hard vertrekken en hij is favoriet om hier de kop te nemen. Of hij in absolute zin het beste paard is valt nog te bezien, maar met name op Örebro is de koppositie goud waard. Rijder Lövdal is nog erg onervaren, maar hetzelfde kan gezegd worden over het gros van de overige rijders. Vici Supreme (6) wordt gereden door de enige amateurrijder in deze koers, maar wees gerust, want Lukas Svedin is tamelijk succesvol. Deze Orlando Vici-zoon is zeer rap van start en hij is dan ook de eerste uitdager van mijn favoriet als het gaat om de strijd om de koppositie. Mocht het hem lukken om aan kop te komen dan valt zelfs een overwinning niet geheel uit te sluiten, maar bij ieder ander koersverloop zit een klassering er wel degelijk in, zolang hij maar niet in het dodenspoor belandt. Troublemaker Face (13) en Beartime (14) zijn hier vermoedelijk de beste paarden dan wel het beste in vorm, maar als paarden met de hoogste winsommen treffen ze hier automatisch de hoogste startnummers. En om op Örebro te winnen met nummer 13 of 14 is echt verrekte lastig, al zou zeker de eerstgenoemde hiertoe in staat moeten worden geacht. Tenslotte noem ik Bastian (5) nog voor de plaatsen, al zou deze slowstarter vanaf dit doorgaans gunstige nummer best nog wel eens moeite kunnen hebben om positie te vinden.

Plaats 1: Valter Vald (2)
Plaats 2: Troublemaker Face (13)
Plaats 3: Vici Supreme (6)
Plaats 4: Beartime (14)

 

RACE 4, bandenstart

Na de tweede is ook race 4 gereserveerd voor merries. De uitstekend gefokte Chilli Lane (3) raakt steeds beter in vorm en vermoedelijk zal ze van start gaan als de uitgesproken favoriet van het spelend publiek. Nu geef ik haar ook de beste winkans en mocht ze hier aan kop komen dan is de koers zelfs misschien al gelopen. Met twee snelle vertrekkers aan haar binnenkant en ook nog één aan haar buitenkant is dat “kop-scenario” echter helemaal niet vanzelfsprekend en het “dodenspoor-scenario” ligt hier wel degelijk op de loer. En dan wordt ze toch kwetsbaar. Portnahaven (2) kan redelijk vertrekken en heeft een klein kansje op de koppositie, maar ze heeft ook meerdere keren laten zien weinig te geven om het dodenspoor. Bij haar voorlaatste start reed Kihlström haar voor het eerst en toen won ze vanuit het dodenspoor, al is de concurrentie hier wel van een hoger niveau. Rosy Wine (10) raakt ook al steeds beter in vorm en laatst op Åby wist ze echt te imponeren door met een flitsend eindschot supereenvoudig te winnen. Love No More (1) “vloog” laatst via 1.11,7 over de laatste 800 meter nog naar een tweede plek, om maar aan te geven dat ze hier qua topsnelheid voor niemand onder hoeft te doen. Ze kan ook heel behoorlijk vertrekken en nu stapt ook Peter Ingves nog eens op. Tenslotte nog aandacht voor een mogelijke inbreker in de vorm van First Heartbeat (6). Deze merrie kan rap vertrekken en vanuit het springspår (de nummers 6 en 7 in het band) is ze wat mij betreft licht favoriet om hier initieel de kop te nemen. Vervolgens is het de vraag of Kevin Oscarsson het ook daadwerkelijk van kop af wíl proberen. Mocht dat het geval zijn, dan zou Untersteiner (#3) een probleem kunnen hebben (dodenspoor?) en dan is er misschien wel een stunt in de maak.

Plaats 1: Chilli Lane (3)
Plaats 2: Portnahaven (2)
Plaats 3: Rosy Wine (10)
Plaats 4: Love No More (1)

 

RACE 5, V75-1

In het eerste V75-onderdeel is Shorthanded Jag (1) de winnaar van de loting. Hij kan goed vertrekken, en alhoewel hij in het startmoment wel zal moeten afrekenen met #2 is hij de favoriet om hier de kop te nemen. Vanaf die positie is hij het te kloppen paard en een potentiële banker, al zou ik persoonlijk niet graag tegen Zaire Wise As (3) in spelen. Er bestaat een kans dat hij hier uiteindelijk in het dodenspoor gaat belanden, maar zelfs dan zou hij zijn status (ongeslagen op Zweedse bodem) kunnen prolongeren. In de Zweedse media lees ik zo links en rechts dat Bo C (8) zo’n lastig nummer getroffen heeft, maar ik denk dat dit in de praktijk wel eens mee zou kunnen vallen. Hij vertrekt immers vanaf de rug van de vermoedelijke koploper en zou derhalve best een gunstige uitgangspositie kunnen vinden. Laatst won hij via een volledige slotronde in het derde spoor en volgens zijn trainer voelt hij nu in het werk nóg beter aan. Ik denk dat ik het met deze drie ga proberen in de V75, al was Electrical Storm (5) laatst bij zijn rentree direct alweer scherp. Hij kan prima uit de voeten met een bandenstart, al is nummer 5 ook voor hem niet ideaal. Tenslotte noem ik Digital Performer (4) nog als inbreker voor de plaatsen.

Plaats 1: Shorthanded Jag (1)
Plaats 2: Zaire Wise As (3)
Plaats 3: Bo C (8)
Plaats 4: Electrical Storm (5)

 

RACE 6, V75-2, E3 Finale Sprint, 3-jarige merries

Voorafgaand aan de eerste E3-finale wil ik graag nog wat aardige feitjes met u delen zoals deze door statisticus Jens Sjödén in de Travronden van deze week zijn gepubliceerd. Zo blijkt startnummer 1 in de E3-sprint (zowel bij de merries als hengsten en ruins) verrassend genoeg een “onmogelijk” startnummer te zijn. In 28 verreden finales wist dit startnummer immers nog nooit (!) te winnen, terwijl bij liefst 7 gelegenheden de eerste favoriet vertrok vanaf 1. Daartegenover staat het gegeven dat het vanaf startnummer 3 bijna niet mis kan; liefst 43% van alle (28) finales werd gewonnen vanaf 3. Goede tweede, op enige afstand, is startnummer 5 (14%). Daarnaast zijn er op Örebro vijf keer eerder E3-sprintfinales verreden en daarbij valt een hoog gehalte aan enorme (winnende) outsiders op. Deuxieme Picsous (2010) aan 3 %, Tiberius F (2013) aan 0,35 % en Unique Juni (2016) aan 10 %. Indachtig deze statistieken zou Mascate Match (3) hier dus eigenlijk niet geklopt mogen worden en als het Korpi lukt om aan kop te komen dan is de koers waarschijnlijk wel gelopen. Anderzijds moet ik nog zien of ze op eigen kracht Margaretasjöhammar (1) van start af voorbij kan komen en mocht Ohlsson toevallig besluiten om het van kop af te gaan proberen dan ontstaat er toch een oncomfortabele situatie voor de Finse crack. Ik wacht de laatste berichtgevingen nog even af (wil Ohlsson het van kop af proberen?) alvorens ik mijn V75-knoop doorhak, een eventuele nederlaag van deze mega-favoriet zal immers een enorme V75-schifting teweeg brengen. Dat ze hier het beste paard is zal niemand bestrijden en ik al helemaal niet, want ik ben zelfs een fan. De eerste (en misschien wel enige) uitdaagster is Global Anarchy (2), die laatst haar serie wist te winnen via een fenomenaal eindschot. Nu treft ze een veel mooier nummer! Global Allegiance (4) werd laatst tweede in haar serie achter #2, de keer daarvoor sprintte ze ook al naar plek 2 via een afsluitende 700 meter in 1.10,1! Angel From Above (5) is razendsnel van start en zij zal met #1 gaan uitvechten wie aanvankelijk de kop zal nemen. Korpi zal hopen op #5, aangezien die zeker de kop zal afstaan zodra de favoriet zich komt melden. Om vervolgens in het kielzog mee te liften naar een fraaie klassering.

Plaats 1: Mascate Match (3)
Plaats 2: Global Anarchy (2)
Plaats 3: Global Allegiance (4)
Plaats 4: Margaretasjöhammar (1)

 

RACE 7, V75-3

Vainqueur R.P. (1) gaat hier strijden met Charrua Forlan (3) en naar mijn smaak heeft de Goop-pupil een licht voordeel. Hoe dan ook, deze Noorse crack verbetert per start en ik zie hem ongeacht koersverloop (eventuele insluiting daargelaten) niet geklopt worden. Spik! Laatst was een eerste kilometer, door het dodenspoor, in 1.09 zelfs voor Volnik du Kras (8) iets teveel van het goede, al hield hij als derde aankomende nog aardig stand. De keer ervoor op Jarlsberg wist hij nog erg sterk te winnen en ik denk dat hij zelfs bij een parcours door het dodenspoor nog in het trio kan lopen. Ik ben persoonlijk erg gecharmeerd van de oude, dappere Charrua Forlan (3), die altijd zijn beste beentje voortzet. Mocht hij toevallig aan kop komen dan zal hij zijn huid heel duur verkopen, vanuit het dodenspoor zal het lastiger worden om in het trio te finishen. Maar ook niet uitgesloten! Evaluate (2) wordt nu gereden door Kihlström en dat vind ik op zich wel interessant. Feit is echter ook dat een 4-jarige maar zeer zelden een Gulddivisionen-serie weet te winnen; in al die jaren zijn alleen Scarlet Knight en Amaru Boko daarin geslaagd. Ik hou het dan ook op een plaatskans. Op basis van zijn goede vorm mag Montdore (6) tenslotte niet in uw trio-spel ontbreken.

Plaats 1: Vainqueur R.P. (1)
Plaats 2: Volnik du Kras (8)
Plaats 3: Charrua Forlan (3)
Plaats 4: Evaluate (2)

 

RACE 8, V75-4, bandenstart

Kapten Kidd (3) gaat hier vrijwel zeker de kop nemen en verkeert in uitstekende vorm. Van kop af gaat hij een heel eind komen. Inspector (4) schat ik qua potentie wat hoger in, maar dit wat driftige heerschap is vanaf nummer 4 uit het band een wat onzekere factor. Lopende is hij echter het te kloppen paard, naar mijn smaak althans. The Real Face (1) is de uitdager van #3 als het gaat om de strijd om de kop. Deze Muscle Hill-zoon is niet de makkelijkste om te sturen, derhalve vind ik het extra interessant dat Adielsson voor het eerst opstapt. Västerbo Pokerface (7) beschikt over enorm veel potentie, maar hij is er bijna een jaar uitgeweest. Zal hij al scherp genoeg zijn? Trainer Nurmos klinkt in ieder geval gematigd optimistisch. Ik heb het idee dat Dolorosa Am (11) hier nog wel eens verrassend voor de dag zou kunnen komen. Dit startnummer is natuurlijk erg lastig en winnen lijkt me te hoog gegrepen, maar met haar goede eindschot is een trio-klassering wel degelijk mogelijk.

Plaats 1: Kapten Kidd (3)
Plaats 2: Inspector (4)
Plaats 3: The Real Face (1)
Plaats 4: Västerbo Pokerface (7)

 

RACE 9, V75-5

In dit soort V75-stayerkoersen (met autostart) wint eigenlijk altijd de koploper. Met één uitzondering, en toen won het paard dat koerste vanaf de rug van de koploper. Als die statistiek stand houdt dan is deze koers een makkie, want dan wint S.G. Charpentier (2). Of hij op eigen kracht nummer #1 voorbij komt valt overigens te bezien, maar Kontio zal net zolang doorrijden tot hij de kop te pakken heeft. Zijn eerste uitdager is Burning Man (8), die niks geeft om het dodenspoor en prima uit de voeten kan over deze afstand. Tsar Brodde (3) won laatst ook al kinderlijk eenvoudig vanuit het dodenspoor en zijn trackrecord over de langere afstanden is meer dan uitstekend. Met deze drie moet je in de V75 toch een heel eind komen. McGarret (6) kwam laatst vast te zitten op de rug van een vermoeid paard, maar hij verkeert echt in de vorm van zijn leven! Tenslotte noem ik Exit Angot (12) nog als gevaarlijke outsider.

Plaats 1: S.G. Charpentier (2)
Plaats 2: Burning Man (8)
Plaats 3: Tsar Brodde (3)
Plaats 4: Exit Angot (12)

 

RACE 10, V75-6, E3 Finale Sprint, 3-jarige hengsten en ruins

Indachtig de eerder gepubliceerde statistieken (zie race 6) zou Aetos Kronos (3) hier eigenlijk niet mogen verliezen. Bij zijn eerste wereldrecord (tijdens het Elitloppweekend) dacht ik nog dat hij profiteerde van het koersverloop, maar na die tijd heeft hij alleen maar bevestigd, inclusief een tweede wereldrecord. Toch bank ik hem niet en dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van Global Adventure (2), die zonder galoppades nog altijd geldt als ongeslagen. Bovendien is hij de favoriet voor de koppositie. Belker (1) is ook een bewezen topper, maar dit startnummer is verraderlijk. Nog los van het feit dat startnummer 1 nog nooit het winnende lot is gebleken in deze koers, zal hij het vermoedelijk afleggen tegen #2 in de strijd om de kop. Insluiting dreigt dus. Hij kán overigens best hard vertrekken, wanneer hij de leiding wel weet te behouden dan stijgen zijn winkansen aanzienlijk! Zola Key (9) maakte laatst indruk vanuit het dodenspoor (tweede achter #1), terwijl ook Alien Kronos (10) een klassering zou kunnen belopen.

Plaats 1: Aetos Kronos (3)
Plaats 2: Global Adventure (2)
Plaats 3: Belker (1)
Plaats 4: Zola Key (9)

 

RACE 11, V75-7

Global Undecided (11) wist laatst de Bronzen finale te winnen via het derde- en vervolgens het dodenspoor. Hij komt nu in een hogere klasse in actie, maar de langere afstand is alleen maar in zijn voordeel en in zijn huidige vorm zie ik hem bijna niet geklopt worden. Kruidje-roer-me-niet Very Kronos (2) is echter wel een zeer serieuze tegenstander en zijn potentie is immens. Hij springt echter makkelijk en hij heeft al een tijd niet gelopen, waardoor de kans toch aanwezig is dat ik #11 uiteindelijk zal banken. Perfect Dynamite (3) zal vermoedelijk na een paar honderd meter aan kop komen en dan is hij over deze afstand nog niet zo 1-2-3 geklopt. Vienvia Font (8) won over deze afstand al eens een Brons-serie, terwijl Goop nu opstapt bij Vaprio (12). Interessant.

Plaats 1: Global Undecided (11)
Plaats 2: Very Kronos (2)
Plaats 3: Perfect Dynamite (3)
Plaats 4: Vienvia Font (8)

 

RACE 12

In de afsluiter van vandaag lijkt Kasper Trot (13) er gedeclasseerd in te staan. Dit startnummer is natuurlijk ontzettend lastig, maar wanneer hij net zo’n afsluiting laat zien als laatst (1.10,5/700 meter) dan zou ik niet weten wie hem moet weerstaan. Stalgenoot Iglesias Boshoeve (8) treft het ook al niet met zijn startnummer, maar qua tegenstand heeft hij wel voor hetere vuren gestaan. Kid You Not (1) kan aardig vertrekken en zou derhalve kunnen verrassen met een klassering. Zelante O.P. (11) is niet betrouwbaar, maar beschikt wel over veel snelheid. Spotlight Brodde (10) is uitstekend in vorm en wordt dit keer gereden door Rikard Skoglund en dat is een aanmerkelijke verbetering!

Plaats 1: Kasper Trot (13)
Plaats 2: Iglesias Boshoeve (8)
Plaats 3: Kid You Not (1)
Plaats 4: Spotlight Brodde (10)


Nog geen account? Registreer gratis en ontvang €25 BONUS!

Om u een zo goed mogelijke ervaring op runnerz.nl te geven maken we gebruik van cookies.