Selecteer livestream

 • Zweden
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium
 • Zweden
 • Duitsland
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • USA
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium

Beelden

Beelden

Beelden

Turffontein - 12 januari

Voorbeschouwing Turffontein – zaterdag 12 januari 2019 – Start 11.20 uur

Deze week is Turffontein weer aan de beurt in Zuid Afrika. Na de Win And You’re In Groep 1 Queens Plate van vorige week, de winnaar is automatisch startgerechtigd in de Breeders Cup in Amerika, is deze week een Listed koers voor driejarige merries het hoogtepunt.

Race 5

We beginnen de dag met een koers over 1600 meter voor paarden die nog geen drie koersen gewonnen hebben. Het gewichts verschil tussen top en bodemgewicht is zeven kilogram waar de driejarigen vier kilogram ontheffing hebben op de oudere paarden. In deze koers hebben we het genoegen om de Derby winnaar van vorig jaar in actie te zien. Hero’s Honour (1) is die Derby winnaar en maakte hier zijn tweede start na rust. Het lijkt een tweede voorbereidings koers op meer mooiere koersen maar de connecties maken hier handig gebruik van de uitschrijving. Op zijn klasse moet hij hier kunnen winnen en we kunnen ons niet voorstellen dat dat niet de bedoeling is. Zillzaal (5) is met twee starts nog onervaren maar loopt wel over van talent. In die twee starts was hij namelijk tweede en eerste en lijkt met elke koers beter te worden. Met verdere verbetering moet hij hier mee kunnen doen voor de plaatsen. De vorm van zijn eerdere koersen is versterkt door de geplaatste paarden die vervolgens hebben gewonnen. Armstrong (6) heeft zijn Maiden status in zijn vorige koers verloren en heeft pas drie starts in de benen. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor deze driejarige en in deze koers geniet hij een gunstig gewichts voordeel. Als hij weer verder verbetert ten opzichte van zijn laatste koers dan gaat hij zich mengen in de eindstrijd. Als laatste Approach Control (3) heeft ook pas drie starts in de benen maar heeft ondertussen al gewonnen en lijkt per start te verbeteren. De Maiden status werd verloren in een groot veld met twaalf starters waar de concurrentie op maar liefst 6 lengten werd gezet. De hengst gaat graag van kop en met startbox een is dat de kortste weg naar de leiding.

Positie 1: Hero’s Honour
Positie 2: Zillzaal
Positie 3: Armstrong
Positie 4: Approach Control

 

Race 6

We gaan verder met een Handicap over 1400 meter met elf paarden die een onderling gewichts verschil hebben van 7,5 kilogram. Onderaan de gewichten zien we een oude bekende in de vorm van Dhabyaan (11) die na zijn castratie goed bezig is. In zijn laatste koers over deze baan en afstand vocht hij tot de streep wat de overwinning opleverde. Hij komt nu weer in dezelfde condities aan de start en mag weer met bodemgewicht op pad. Het lijkt erop dat er nog veel rek zit in zijn Handicap Rating en daarom geniet de ruin nu weer onze voorkeur. Het paard welke hij vorige keer op de streep terug pakte is er nu weer bij en heet Norland (10). Dit paard draagt nu maar een kilo meer ten opzichte van 2,5 kilogram in de vorige koers. Dat is dus in het voordeel van Norland maar wij betwijfelen of er nog verbetering in zit aangezien hij vorige keer de overwinning binnen handbereik had. Bovendien zit de loting met startbox negen tegen. Achter deze twee paarden is het een open aangelegenheid waarin veel paarden aanspraak maken op de resterende plaatsen. D’Arrivee (7) is al sinds September in goede vorm en won zijn laatste koers op deze baan. Hij moet 2,5 kilogram geven aan Dhabyaan en dat lijkt pittig maar de afstand is zijn favoriet maar ook hier is de loting met startbox acht niet gunstig. De meest gunstige loting met startbox een is voor Shogun (6) die voor vader zoon duo Ferraris in actie komt. Shogun heeft bovendien al tegen D’Arrivee gelopen en werd toen vijfde maar toen was het gewichts verschil veel groter. Nu kunnen de rollen dus worden omgedraaid.

Positie 1: Dhabyaan
Positie 2: Norland
Positie 3: D’arrivee
Positie 4: Shogun

 

Race 7

Het sportieve hoogtepunt van de dag in de vorm van deze Listed sprint over 1160 meter over de rechte baan van Turffontein. Deze koers is gereserveerd voor driejarige merries en daarvan komen er tien aan de start. Er kome een aantal zeer getalenteerde merries aan de start en we beginnen met het paard die met verreweg het meeste gewicht op haar rug aan de start moet komen. Mighty High (1) heeft pas vier starts in de benen maar won er daar drie van en is zelfs al winnaar op Groep 1 niveau. Zij verloor haar ongeslagen status tijdens haar rentree en de verwachting is dus dat zij nu veel scherper zal zijn. Voor die goede prestaties moet zij dus wel veel gewicht weg geven maar de klasse is in huis om dat te overbruggen. Cordillera (3) heeft ook pas drie starts in de benen en wordt voor het eerst over deze sprint afstand ingezet. Haar laatste koers werd winnen afgesloten en dat was op Listed niveau tegen de heren. Zij is nu weer terug tegen haar eigen sexe en dat vergroot de kansen van de merrie. Als zij de snelheid aankan dan doet zij hier mee voor de winst. De al genoemde zegereeks van Mighty High werd de laatste keer onderbroken en dat werd gedaan door All At Once (4). Ook nu is het gewichts verschil weer zes kilogram dus de mogelijkheid bestaat dat All At Once weer gaat meestrijden voor de winst. Als laatste noemen we Blonde Vision (9) die hier met het gunstige bodemgewicht van start mag gaan. In de al genoemde Listed koers van Cordillera was Blonde Vision namelijk goede derde. In die koers was het onderlinge gewichtsverschil slechts een halve kilo en nu is dat drie kilo. Dit is dus in het voordeel van Blonde Vision en met de goede vorm in huis kan zij dus verrassen.

Positie 1: Mighty High
Positie 2: Cordillera
Positie 3: All At Once
Positie 4: Blonde Vision

 

Race 8

We sluiten de dag af met een sprint over 1000 meter en ook deze koers gaat over de rechte baan. Er komen negen paarden in Handicap verband in actie en het verschil tussen top en bodemgewicht is 7,5 kilogram. Alle ogen zijn gericht op favoriet Oravar (8) die twee weken geleden over deze baan en afstand zijn concurrenten op maar liefst drie lengten zetten. Het was erg indrukwekkend hoe hij de koers won en een herhaling zit er dik in. De leerling aan boord haalt nog is drie kilo van het gewicht af en dus komt hij met verreweg het minste gewicht in actie. De meeste tegenstand wordt verwacht van Great Shaka (5) die buitengewoon snel is over de minimale afstand. Na een tweede plaats en een overwinning werd er, voor het blote oog, een mindere prestatie neergezet maar dat was op Groep 3 niveau. Nu weer terug in Handicap verband is dit dus een paard om in de gaten te houden in de eindstrijd. Donny G (2) was in dezelfde koers niet ver van Great Shaka verwijderd met een zesde plek en ook dit paard komt steevast in veel beter gezelschap in actie. Dat is helaas steeds zonder goed resultaat dus weer terug in Handicap verband kan die vormcurve opeens omgedraaid worden. In de maanden september, oktober en november werd er driemaal op rij gewonnen met deze jockey. Wrecking Ball (4) is een stalgenoot van Great Shaka en ook dit paard komt steevast in veel beter gezelschap in actie. Zo was hij in zijn laatste start zevende achter Donny G en zijn stalgenoot. Ook de stap terug naar Handicap verband is dus logisch voor hem. Hij is al tweede geweest op Listed niveau dus kan het niveau van de bovengenoemde paarden aan. Een snelle maar leuke afsluiter.

Positie 1: Oravar
Positie 2: Great Shaka
Positie 3: Donny G
Positie 4: Wrecking Ball

 

Om u een zo goed mogelijke ervaring op runnerz.nl te geven maken we gebruik van cookies.