Selecteer livestream

 • Zweden
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium
 • Zweden
 • Duitsland
 • Nederland
 • Zuid Afrika
 • Engeland
 • Ireland
 • Singapore
 • Zimbabwe
 • Dubai
 • USA
 • Frankrijk
 • FRA12
 • FRA13
 • FRA14
 • Belgium

Beelden

Beelden

Beelden

York - 15 mei

York - woensdag 15 mei - Start: 14:50

De Britse Rensport zomer komt aardig op gang en York is het decor van het eerste echte Festival. De Dante is een belangrijke voorbereidings koers voor de Derby.

Koers 1

We beginnen direct met een interessante Handicap over 2388 meter. De Handicaps op York zijn altijd zeer competitief en dit is geen uitzondering. Maar liefst achttien deelnemers bijten het spits af en er komen veel goede paarden in actie. We beginnen met First Eleven (5) die vorig jaar veel goede dingen heeft laten zien maar ook werd achtervolgd door pech. De Frankel zoon was derde tijdens Royal Ascot en won daarna op dezelfde baan een Handicap over een gelijke afstand. De winterrust zal hem goed hebben gedaan en hij wordt gereden door Frankie Dettori die vorig jaar een winpercentage van 33% op deze baan realiseerde. Favoriet op het moment van schrijven is Fujaira Prince (11) en die draagt 4,5 kilogram minder dan First Eleven. Fujiara keerde sterk terug met winst in een Handicap op Doncaster en zal dus scherp zijn. Deze vijfjarige heeft pas vier starts in de benen en heeft dus nog een lange toekomst voor zich. Het is onduidelijk waar zijn grenzen liggen maar hij zal verbetert moeten zijn om hier te kunnen winnen. Zelf wordt ik erg enthousiast van Crystal King (17) die van een erg laag gewicht mag beginnen. De paarden van trainer Sir Micheal Stoute worden beter naarmate zij ouder worden en deze vierjarige warmde dit seizoen op met een sterke overwinning op het All Weather zand van Chelmsford. Hij zal dus veel scherper zijn en de boeking van Ryan Moore is een pluspunt. De jockey die Crystal King naar zijn laatste overwinning stuurde zit nu in het zadel van Corgi (8) en dat is een interessante deelnemer. Dit paard is sinds zijn laatste start op deze baan niet meer gezien en dat is 263 dagen geleden. Corgi heeft een operatie aan de luchtwegen gehad en kan nu weer vrij ademen. Dat is altijd handig en deze Royal Ascot tweede is goed genoeg om hier te winnen.

1.       First Eleven
2.       Crystal King
3.       Fujaira Prince
4.       Corgi

 

Koers 2

Er wordt gesprint in deze Handicap over 1200 meter en er zijn wederom veel deelnemers. Er gaan tweeentwintig combinaties in de startboxen en het is wederom lastig kiezen. Ryan Moore rijdt de favoriet en deze jockey kan een snelle dubbel neerzetten. Hij komt in actie voor trainer Henry Candy aan boord van Vibrant Chords (4). Het lijkt erop dat dit paard speciaal voor deze koers is voorbereidt aangezien hij op 20 april, na een lange pauze, nipt geklopt werd op Kempton. Toen was Ryan Moore voor het eerst aan boord en de combinatie blijft intact. De jockey is in goede vorm met een winpercentage van 28% in de laatste twee weken. Trainer Richard Fahey zette tekende vorig jaar voor zestien winnaars  op deze baan en was goed voor een winpercentage van 12% maar elke ingezette euro zorgde voor €24 terug. Dat betekent dus winnaars aan grote cotes en in deze koers komt hij aan de start met Great Prospector (15) die door staljockey Paul Hanagan wordt gereden. De combinatie hoopt op regen maar de cote slinkt gestaag van 14/1 naar 11/1 dus er zijn wel degelijk mogelijkheden voor dit paard die zijn rentree koersen duidelijk nog nodig had. Stalgenoot Aljady (10) sloot vorig jaar af met een tweede plaats in een Handicap over deze afstand op Ascot. Hij heeft daarna 222 dagen de tijd gehad om te herstellen en de winterrust zal hem goed hebben gedaan. De afstand en bodemtype zijn ideaal en ook de cote verkleint langzaam maar zeker. Van Spoof (8) ging altijd een grote belofte uit  maar misschien heeft zijn drukke rooster zijn tol geeist. Hij keerde als vierjarige goed terug met een vierde plaats over 1000 meter op Newbury. Hij kwam toen pas op gang richting finish wat aangeeft dat de extra afstand van deze koers op prijs zal worden gesteld. Hij zal nu een stuk scherper zijn en de jockey van dienst blijft trouw aan hem en dat geeft altijd vertrouwen. Whinmoor (18) keerde dit jaar goed terug met een tweede plaats achter een goed paard. Dat paard liep afgelopen weekend een goede koers op Ascot en op basis van die vorm kan hij hier zomaar een rol van betekenis gaan spelen. Vanaf een laag gewicht vertegenwoordigt hij een mooi winnend plaats waarde.

1.       Vibrant Chords
2.       Spoof
3.       Great Prospector
4.       Aljady & Whinmoor

 

Koers 3

We blijven sprinten over dezelfde afstand als koers twee maar doen dat nu op Groep 2 niveau. Er komen tien hele goede paarden aan de start en ondanks dat we met een duidelijke favoriet te maken hebben zijn er veel kapers op de kust. Invincible Army (6) is die favoriet en de vierjarige hengst imponeerde tijdens zijn rentree door een Listed koers over deze afstand te winnen. Hij deed dat met gemak maar het werd ook duidelijk dat hij deze koers nog nodig had. Hij zal dus scherper zijn en dat moet hij ook zijn want de tegenstand is behoorlijk. De oppositie wordt aangevoerd door de progressieve Yafta (10) onder Jim Crowley. De vierjarige hengst is in zeven starts over deze afstand nog niet slechter geeindigd dan tweede en de rentree werd 28 dagen geleden nipt verloren. Hij kwam slechts een hoofd tekort en met die koers in de benen zal hij veel scherper zijn. Scherp genoeg om hier toe te slaan. Hey Jonesy (5) loopt al een lange tijd goede koersen zonder te winnen. Hij komt steeds uit in de hoogste klasse en zo was hij vorig jaar dichtbij vijfde in de Groep 1 Commonwealth Cup tijdens Royal Ascot. Hij is in drie starts op deze baan nog buiten het podium geeindigd en dat geeft goede moed. Zijn rentree was duidelijk nog nodig en met die koers in de benen zal hij verbeterd zijn. Zijn cote verdwijnt als sneeuw voor de zon en is al gezakt vanm 33/1 naar 14/1. Projection (9) maakt hier zijn rentree maar de zesjarige heeft nog niet veel kilometers op de teller staan. Op basis van zijn zesde plek in de Groep 1 Qipco British Champions Sprint Stakes heeft hij hier een eerste kans maar het hangt van de scherpte af.

1.       Yafta
2.       Invincible Army
3.       Hey Jonesy
4.       Projection

 

Koers 4

We gaan verder met de Groep 3 Musidora Stakes voor driejarige merries en daar treffen wij er tien van. In deze koers krijgen we een goed idee hoe de verhoudingen liggen voor de Derby Oaks later in de maand aangezien Sparkle Roll (9) in die koers is ingeschreven. Trainer John Gosden heeft deze koers vier keer in de afgelopen vijf jaar gewonnen deze merrie lijkt zijn beste kans hernieuwd success dit jaar. John Gosden heeft sowieso een geweldige staat van dienst op York met een winpercentage van maar liefst 39%! Sparkle Roll kostte €750,000 als jaarling en lijkt aardig naar die verkoopprijs toe te werken asl zij zo doorgaat. Stalgenoot Entitle (3) is een bijzonder paard en wordt gereden door Frankie Dettori. Zij is namelijk de halfzus van Enable en dus een van de meest begeerde merries ter aarde. Entitle sloeg eind vorig jaar toe op het All Weather zand van Newcastle en moet het dit jaar gaan maken over het gras. Zij is ingeschreven in de Oaks en deze koers gaat bepalen of zij daarin in actie gaat komen. Trainer Saeed Bin Suroor brengt twee paarden voor Godolphin aan de start en hij is in vorm met een winpercentage van 24% in de afgelopen veertien dagen. Swift Rose (10) heeft nog nooit over gras gekoerst maar heeft al wel mooie dingen laten zien. Zij heeft de winter in Dubai door gebracht en daar was zij tweede in een Groep 3 en vijfde in een Groep 2. Al die koersen waren over de Dirt baan van Meydan maar zij is daardoor wel een van de meest ervaren deelnemers in het veld. Als zij de verandering naar gras goed verwerkt dan heeft zij hier een kans. Frankellina (4) is zoals de naam doet vermoeden een dochter van Frankel. Zij wordt getraind door William Haggas en die won deze koers vorig jaar. Hij weet dus wat er nodig is om deze koers te winnen. Het paard heeft zelf pas een keer gelopen en begreep er nog helemaal niks van maar won wel. Haar mogelijkheden kunnen dus nog eindeloos zijn.

1.       Sparkle Roll
2.       Swift Rose
3.       Entitle
4.       Frankellina


Nog geen account? Registreer gratis en ontvang €25 BONUS!

Om u een zo goed mogelijke ervaring op runnerz.nl te geven maken we gebruik van cookies.